IT NewsАкценти

10 тенденции в света на fintech полезни за стартъпите

Fintech Trends: Топ 10

Нека разгледаме основните тенденции в света на fintech:

Тенденция 1: Преход от новаторски бизнес модели към технологични иновации

През последните години пазарът на финансови услуги претърпяха значителни промени поради появата на много стартиращи fintech – стартъпи, чийто брой продължава да нараства бързо. Колкото и странно да изглежда, иновациите в отрасъла не са били донесени от финансови експерти, а от експерти по технологии и хора, стремящи се да използват модерни технологии в полза на най-добрия клиентски опит.

Тенденция 2: Автентификацията на личността и сигурността излизат на върха

Благодарение на технологичните иновации извършването на трансакции става по-лесно, но в същото време проблемите със сигурността стават все по-изразени. Огромен брой приложения позволяват на потребителите да извършват трансакции с едно или две кликвания. Именно тази простота прави транзакциите по-несигурни, а въпросите за автентификацията на потребителите и защитата от измами стават много по-сложни. Докато в отговор на бързото развитие на Fintech, банките обединяват усилията си за създаване на мощна мрежа, компаниите, които се занимават със защитава от измами и удостоверяване на самоличността, също действат предоставяйки най-добрият потребителски опит.

Тенденция 3: Банките – ако не можете да се борите, тогава оглавете

Банките са намерили нова стратегия в борбата срещу сегашната заплаха от господството на прясно изпечените компании Fintech – гигантите на банковия сектор започнаха да обединяват усилията си, за да се превърнат в нов източник на иновации заедно. Те поеха от финансовите и технологичните стартиращи компании желанието да предоставят най-добрата стойност за крайния клиент, а най-големите участници на пазара също се превърнаха в обсебени от иновациите на FINTECh, които преди това бяха чужди за тях. Много от тях организират инкубатори за развитие на стартъпи в индустрията. В допълнение, банките имат редица предимства, сред които критичен е достъпът до огромна клиентска база нещо, което младите компании нямат.

Тенденция 4. Многоканалният опит е важен

Мобилната революция е важен фактор, който трябва да се има предвид, и за да успеят, компаниите трябва да вземат под внимание, че техният продукт трябва да бъде достъпен на различни устройства. Поради нарастващата популярност на смартфоните, подходът на потребителите към пазаруването се е променил и тези промени в поведението на клиентите повлияха силно върху политиките на компаниите, предоставящи услуги и продаващи стоки. Така търговията на дребно претърпява значителна промяна: броят на клиентите в традиционните магазини намалява, онлайн проучванията стават особено важни, а смартфоните стават неразделна част от пазаруването.

Тенденция 5. Fintech революцията има глобални мащаби

Най-големите средства в развитието на индустрията се инвестират в САЩ, Европа и Азия. Но е интересно и очевидно, че се появяват нови центрове за иновации: Африка и Австралия.
Има няколко причини за това, че иновациите в индустрията допринасят за функционирането на компаниите на световния пазар. Едно от тях е, че иновациите идват от професионалисти, които са добре запознати с модерните технологии. Увеличаването на технологичната конкуренция допринася за развитието на бизнеса без граници. Технологичният напредък позволява на компаниите да оперират на световния пазар, въпреки факта, че те могат физически да се намират само в една държава, което допринася за засилване на конкуренцията за местните компании, които не са достигнали подобен етап от технологичното развитие.

Друга причина е фактът, че техническите нововъведения, по своя характер, се въвеждат бързо и позволяват на компаниите от  Fintech да постигнат значителен напредък и да достигнат ново ниво за сравнително кратък период от време. Освен това, финансовите и технологичните стартиращи компании, които нямат такава огромна клиентска база като банките, са принудени да участват в международни конференции, различни събития и изложби.

Тенденция 6. Появяват се нови играчи в индустрията

Технологичните компании, които не са участвали във финансирането, преди това обърнаха внимание на нарастващата популярност на финансовия и технологичния сектор и без неоправдано забавяне започнаха да популяризират собствените си инициативи в индустрията. Такива ИТ гиганти като Microsoft, Intel и Google показват голям интерес към сектора FINTECH, като го подкрепят със значителни инвестиции.

Тенденция 7: Появяват се нови видове партньорства.

По-рано говорихме за нарастващия интерес към стартиращите фирми на FINTECH от ИТ гиганти и банки. Този интерес доведе до нови инвестиционни потоци и появата на инкубатори. Но други участници на пазара вървят ръка за ръка с индустрията на финтех, чиято област на дейност на пръв поглед не е свързана с финанси, но те могат да станат конкуренти на финансови и технологични компании. Това са социални медийни компании като Facebook и WeChat, които разбират огромните възможности, които финансовите транзакции могат да им донесат в техните социални мрежи.

Тенденция 8. FINTECH се развива

Въпреки офанзивата на Fintech, банките устояха на новата конкуренция – развитието на финансовата и технологичната индустрия не оказа голямо влияние върху тях. Така  може да се охарактеризира първата фаза от развитието на индустрията. Въпреки това, съществуват много предпоставки за значителни промени в сектора, благодарение на които Fintech се развива, разширява границите си и излиза извън рамкитена  плащанията и кредитите.

Така наречената втора версия на Fintech (Fintech 2.0) ще се основава на облачните технологии и отчасти ще бъде резултат от прехода към отворени данни. Докато някои фирми от финтех днес се фокусират върху състезанието за статута на еднорозите, Fintech 2.0 предоставя много по-големи възможности за фундаментални глобални промени в инфраструктурата и функционирането на целия финансов сектор на икономиката. За да реализират възможностите на Fintech 2.0, банките и финансовите и технологичните компании трябва да си сътрудничат, за да се допълват взаимно.

Тенденция 9. Плащания и кредитиране – най-атрактивните области на  Fintech

Съществува голямо разнообразие от типове играчи в индустрията на Fintech. Въпреки това, някои от нейните области изглеждат по-привлекателни за инвеститорите и привличат повече внимание към себе си, отколкото останалите.

Тенденция 10: Броят на еднорозите на Fintech расте

През последните две години броят на еднорозите в индустрията се е увеличил значително. Компании като Stripe, POWA Technologies, Avant, Prosper и One97 се присъединиха към редиците стартиращи компании на стойност над един милиард долара. Независимо от факта, че с появата на нови играчи, конкуренцията се увеличава, това вероятно е добър знак за нови и все още невъзникващи финансови и технологични компании, тъй като това показва, че инвеститорите са готови да инвестират огромни средства в предприятията от Fintech, което служи като катализатор за растежа на оценката стартиращи компании.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close