IT ExpertАктуално

4 интересни приложения на изкуствения интелект

Технологиите днес се развиват с бързи темпове, които позволяват изкуственият интелект (Artificial Intelligence – AI)  да намира все повече приложения в ежедневието ни. Бързаме да ви успокоим, че в тази статия няма да говорим за хуманоидни роботи-убийци, които се готвят да превземат света и да унищожат човешкия вид.

Науката все още не е направила това възможно. На този етап, системите, базирани на изкуствен интелект са просто усъвършенстван софтуер за машинно обучение с обширни поведенчески алгоритми, които се адаптират към нашите предпочитания. Макар и изключително полезни, тези машини не стават по-умни в екзистенциалния смисъл, но подобряват своите умения и полезност въз основа на голям набор от данни. Вижте кои са най-популярните приложения на изкуствения интелект, използвани днес.

  1. Siri

Притежателите на Iphone със сигурност са запознати добре със възможностите, които Siri  предлага. За останалите ще поясним, че Siri е персоналният асистент, създаден от Apple за техните телефони. Той се активира чрез гласова команда на потребителя и може да отговаря на въпроси, да добавя събития в календара ви, помага ви да изпращате съобщения, да настроите алармата си и т.н. Персоналният асистент на Apple всъщност използва изкуствен интелект, за да стане по-интелигентен и да разбира по-добре потребителските желания.

  1. Alexa

Alexa е виртуалният асистент на Amazon за smart домове. Тя се събужда всеки път щом изречете името й, за да изпълни вашите желания. Е, не е като вълшебната лампа на Аладин с трите желания. За сметка на това,  Alexa  предлага разнообразие от функции. Може да пусне любимия ви плейлист,  да направи покупка от Amazon, да контролира устройствата в системата домашна автоматизация и т.н. Виртуалния асистент на  Amazon непрекъснато се обучава, за да стане по-добър в разбирането на хората.

  1. Netflix

Netflix е една от водещите стрийминг платформи за филми и сериали. Оказва се, че те също са намерили интересно приложение на изкуствения интелект, което им помага да предлагат по-добри услуги на милионите потребители по света. Разчитайки на AI, Netflix създават прецизна технология, която да предлага на потребителите филм, който биха искали да гледат. За да направи най-точното предложение, тя анализира голям набор от информация за потребителското поведение и предпочитания. Колкото повече информация анализира, толкова по-прецизни стават предположенията, а това стимулира зрителите да прекарват повече време в платформата.

  1. Tesla

Ето още един пример от приложенията на изкуствения интелект. Tesla е една от водещите технологични компании, която революционизира пазара със своите електрически коли. Но освен стилния дизайн и високите скорости, техните електромобили се отличават и със степента на автономност, която притежават. Амбицията на Tesla е да създаде напълно автономен автомобил, който ще идва сам, когато го повикате, ще паркира без да има нужда вие да гледате в огледалата и като цяло ще се кара, докато вие четете книга, например.

Това бяха няколко интересни примера за приложенията на изкуствения интелект. Вероятно вече сте се убедили, че тази технология засега не е опасна за човечеството и  дори има много полезни приложения в ежедневните ни дейности и забавления.

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close