IT NewsАнализи

Дигиталните технологии днес

Въпреки факта, че през последните две години имаше много промени, все още на пътя на технологичния процес стоят изненадващо силни пречки. По-долу са пет от най-характерните черти на съвременния цифров пейзаж.

Дигиталните технологии продължават да се разпространяват. Днес броят на мобилните връзки надвишава населението на Земята. А броят на хората на планетата, които имат достъп до мобилен телефон, надвишава броя на хората, които имат достъп до нормална тоалетна. Броят на междудържавните цифрови информационни потоци се е увеличил няколко пъти. Все повече хора на Земята получават достъп до информация и цифрови комуникации. Но заедно с това безскрупулните хора имат повече възможности да предизвикат хаос, мащабът на техните действия расте. Броят, размерът и тежестта на кибер атаките се увеличават всяка година.

Големите играчи имат огромна пазарна сила. Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook са сред най-скъпите компании в света по пазарна капитализация. Най-скъпата компания извън САЩ е китайският гигант за електронна търговия Alibaba Group. Успехът им се дължи на мрежовия ефект, икономията от мащаба и доминиращата пазарна позиция. Тези играчи разполагат с всички необходими ресурси за внедряване на иновативни решения и са в състояние да повлияят на темпото на дистрибуция на цифрови продукти.

Дигиталните технологии ще променят бъдещето на работата. Автоматизацията на производството, големите данни и изкуственият интелект, използването на които стана възможно благодарение на дигиталните технологии, може да засегне 50% от световната икономика. Какво ще се случи с нас след появата на „втората ера на машините“, ние едновременно чакаме и се страхуваме. Повече от милион професии (14,6 трилиона долара заплати) могат да бъдат автоматизирани с помощта на съвременни технологии. Това отваря нови начини за използване на човешкия потенциал, но в същото време унищожава рутинната работа и повишава нивото на социално неравенство.

Дигиталните пазари не са равни. Политиката, правните норми и нивото на икономическо развитие играят важна роля за формирането на цифровата индустрия на страната и нейната пазарна привлекателност. Дигиталният пазар на Китай, страната с най-голям брой интернет потребители в света (721 милиона), съществува почти независимо от света, тъй като на него не присъстват голям брой от най-големите световни играчи. Дигиталната икономика на Индия с 462 милиона интернет потребители според експерти има най-голям пазарен потенциал за основните играчи. Въпреки това финансовите транзакции в него се извършват на няколко езика и са свързани с редица инфраструктурни проблеми, които въпреки значителните усилия на властите влияят върху функционирането на цифровия пазар. В Европейския съюз има 412 милиона потребители на интернет, но пазарът му е фрагментиран. Лидерите на ЕС все още работят за създаването на „единен цифров пазар“. В много страни някои сайтове или цифрови компании са блокирани от правителството. И достъпът до Интернет по света далеч не е равномерен: в момента той е притежаван само от около 50% от световното население.

Дигиталната търговия все още не е победила наличните пари. Според прогнозите оборотът на глобалната интернет търговия на дребно до 2020 г. възлиза на 4 трилиона долара. Основната пречка за електронната търговия остават парите, които все още не са заменени с цифрова алтернатива, въпреки множеството възможности за подобна подмяна. През 2013 г. 85% от паричните транзакции по целия свят бяха в брой. Въпреки факта, че Холандия, Франция, Швеция и Швейцария са включени в списъка на страните с най-малко използване на пари, дори в Еврозоната, 75% от покупките се плащат в брой. Повечето от развиващите се страни също разчитат на тях: в Малайзия, Перу и Египет безкасовите плащания съставляват само 1% от общия брой парични транзакции. Дори експериментът на Индия с демонетизация не можеше да преодолее зависимостта на страната от пари в брой. Пет месеца след като индийските власти демонетизират 86% от своята валута, тегленето на средства от банките се увеличава с 0,6% в сравнение с предходната година.

Всяка от тези пет характеристики има своите недостатъци и предимства. Освен това силата, с която те действат, зависи от това в коя част на света се намирате. Изключително важно е глобалните технологични играчи и законодателите да разберат как точно се извършва движението към „цифровата планета“ в различни части на Земята.

 

 

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close