IT NewsФакти и прогнози

5 начина, по които технологиите променят живота ни

В последните десетилетия технологиите се развиват с удивителни темпове. Може ли да си представите, че само преди 10 години, телефоните, които смятахме за изключително модерни нямаха камера, звъняха в полифонични мелодии, а инфрачервеният порт беше направо лукс.

Днес те имат модерни камери, с нощен режим, достъп до интернет и хиляди приложения, с които можем да правим какво ли не. Безспорно технологиите вземат все по-важно място в ежедневието ни, а това води след себе си значителни промени. Затова в  тази статия сме събрали 5 начина, по които  съвременните технологии променят живота ни.

  1. Сближиха хората по света

Едно от удивителните неща, които технологичния напредък направи възможно е бързо и лесно да се свързваме  и да обменяме информация с хора от целия свят. Докато едно време е изисквало да напишеш писмо или телеграма, да броиш символите и да чакаш с дни или месеци да получиш отговор, днес ни трябват само телефон или компютър и няколко стотни от секундата. Големият плюс разбира се, че можем да създаваме нови връзки и запознанства с различни хора по света. За бизнеса, това предоставя повече възможности за разширяване и намиране на нови партньори. От друга страна обаче, хората стават все по-привързани към мобилните устройства и по-малко комуникират в очи в очи.

2. Промениха работната сила

Няма спор, че машите отдавна работят редом с човека. Днес те обаче са на път да го заместят в много направления. Така например, някои производители на автомобили използват изкуствен интелект,  за да създадат напълно автономни коли, които ще се движат по пътищата без шофьори. Неотдавна Amazon пусна първия магазин в света, в който няма касиери. Прогнозите сочат, че в близкото бъдеще много от професиите ще изчезнат, защото ще бъдат изпълнявани от някакъв вид технология. Това със сигурност изисква хората да се приспособят, насочвайки се към различен тип професии.

3. Погубиха банкнотите

Всички знаем, че преди появата на книжните пари, хората са използвали най-различни разплащателни средства – злато, миди, сол, кафе и т.н. Днес технологиите са на път изцяло да премахнат физическите пари, които държим в джоба си. Вместо това те ни предлагат безконтактни разплащателни карти и виртуални портфейли, с които да пазаруваме по-бързо и удобно. Вероятно съвсем скоро банкнотите ще се превърнат в  поредния музеен експонат.

4. Подобриха здравето ни

Благодарение на развитието на медицината, в голяма част дължащо се на използването на съвременните технологии,  учените са открили лек за много болести. Освен това днес разполагаме с роботи, които правят операции  с  по-голяма прецизност, отколкото лекарите. Пациентите също стават все по-информирани и търсят лечение навреме. В допълнение, модерните технологии имат потенциала да намалят административните разходи за здравеопазване, а парите, които се отделят да отиват за лечение на болните.

5. Направиха знанието по-достъпно

Още едно от постиженията на  технологиите е, че направиха знанието много по-достъпно. Докато преди се е налагало хората да прекарват часове в ровене в дебели книги, за да открият информацията, от която имат нужда, днес е достатъчно само да попиташ Google. Освен това иновации като виртуалната и добавената реалност (VR & AR) могат да се използват в обучителния процес, за да подобрят значително начина, по който децата учат.

Това бяха някои от начините, по които технологиите променят живота ни. От нас зависи дали ще продължим да гледам на тях като заплаха или ще опитаме да се приспособим и да оценим неограничените възможности, които те ни предлагат.

Ако искате да научите повече за възможностите на дигиталните технологии, посетете Bulgarian Digital Week 2019. Събитието ще се проведе между 23-28 септември в Пловдив. То ви предоставя уникалната възможност да участвате в 13 тематични конференции и да чуете мнението на някои от водещите специалисти в областта, а  над 600 фирми ще представят различни дигитални решения за бизнеса в специализирано изложение. Любителите на технологиите, могат да се насладят интересно Digital Show. Част от програмата е и кариерната зона за търсещите работа в IT. Повече информация може да намерите на: https://bdw.bg/ .

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close