IT ManagerПолезно

Как технологичните решения влияят на хората?

Като се има предвид въпросът за човешкото взаимодействие с модерните технологии, много хора подценяват дълбочината на този проблем. Много от тези, които се опитват да оценят този вид комуникация, както в контекста на ежедневното представяне, така и в експертните дискусии, продължават да мислят по старомодни схеми.

Следната гледна точка е често срещана: има някои устройства, програми или алгоритми, които играят ролята на пасивни посредници. Можем да им делегираме определени функции и, както се очаква, да разчитаме на един или друг резултат. Очевидно тази идея е погрешна, защото това, което наричаме медии, медиуми, има много по-голяма независимост, отколкото си мислим. Освен това, ако радикализирате тази идея, можете да кажете, че нещата, които работят за нас, имат свои собствени интереси. Можем да влезем във всякакви преговори или споразумения с тях. Но резултатът от подобни взаимодействия не винаги ще бъде предвидим.

Когато говорим за смартфон, или за комуникация във Facebook, имаме малка представа за вътрешната структура на технологиите, които осигуряват функционирането на такива системи. Ние не виждаме цялата верига от ресурси (изчислителна, финансова и т.н.) включена в такова просто действие като изпращането на съобщение в месинджър. Не само обикновените хора, но и специалистите по комуникационни и информационни технологии не замислят за това. Приносът, който една технология внася като посредник в комуникацията, често не се признава.

Добър паралел е толкова фантастично нещо като марсхода. Знаем, че движението на марсхода се контролира от екипи в различни страни, живеещи в марсианско време, а не на земята и интензивно взаимодействат помежду си. Всеки екип отговаря за определено устройство и свързва действията си с друг екип. При взаимодействието на специалистите на Земята с марсхода на Марс се намесва обективна задръжка на сигнала, налага се да се чака за отговор известно време. Понякога марсхода се чупи. И тогава, без всякакъв фетишизъм, сложното техническо устройство внезапно се превръща от обикновен посредник, ако не в живо същество, тогава в равноправен съюзник. В случая с марсхода подобни неща стават очевидни. В случая с общуването във Facebook не винаги.

Философи, когнитивисти, социолози и психолози обсъждат различни термини за замяна на думата „медия” и отказват да говорят за „посредник” в контекста на изследователските технологии за комуникация. Но трябва да приемем факта, че почти всички устройства, програми и алгоритми някак си укрепват или отслабват човек. Те не са посредници. Те ни допълват, съпротивляват ни се, правят ни нервни. Усещаме го в този момент, когато нещо се счупи. В това време ние преоткриваме черната кутия.

Бруно Латур предлага важна разлика между посредник и проводник. При проводникът, каквото е на входа, това е и на изхода. А посредникът променя сигнала. Заради намесата на посредникът, заради смущения, не се знае точно какво ще има на изхода. В този смисъл всякакви технически средства като черни кутии са именно посредници. Посредникът може да добави нещо от себе си, той е способен да променя реалността.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close