IT NewsФакти и прогнози

Как ще плащаме в бъдещето?

Кратка история на парите. С възникването на най-примитивните форми на търговия, векове наред хората се опитват да открият най-лесния и удобен начин за плащане. Първоначалното решение е бартер – размяната на една стока за друга. Той се оказва твърде неефективен и  хората започват да търсят нов начин.

Така се появяват предшествениците на съвременните пари. В различните краища на света, като разплащателно средство започнали да се използват разнообразни стоки – миди, кафе, сол, захар, тютюн, чай и др. Не след дълго се появяват и първите монети, изработени от бронз, сребро и злато. Но и те не  удовлетворяват напълно нуждите на хората. През цялото това време те търсят разплащателно средство, което да е броимо и делимо, лесно преносимо и достатъчно трайно, за да служи за съхранение на стойността за дълъг период. Някъде през 17 в. в Европа се появяват книжните пари, които успяват да отговорят на всичките тези критерии. Това, разбира се, не спряло хората в стремежа им да улесняват максимално разплащанията и така са създадени познатите ни банкови карти. Но задоволява ли се човечеството само с тях? Разбира се, че не!

Бъдещето на разплащанията

Новите технологии неминуемо оказват влияние и върху начина, по който съхраняваме и използваме парите си. Днес, в развитите страни, хората все по-рядко държат кеш в ръцете си. Много по-често за плащане те използват безконтактна дебитна карта или мобилното банкиране на телефона си, за да плащат сметки. В бъдеще се очаква картите също да изчезнат и изцяло да бъдат заменени от мобилните ни телефони. Много компании разработват и усъвършенстват приложения – т.нар. мобилни портфейли. Те представляват виртуален портфейл, който съхранява информацията за платежните ви карти на мобилното устройство.

Ще се превърнем ли в роботи?

Горните редове едва ли описват някаква драстична промяна. Но мобилните телефони са само началото. Колкото и да са практични, все пак не е изключено някой път да ги забравим вкъщи, а това създава ограничения за разплащането. Затова учени от различни сфери работят върху технологии, които да ни позволяват да плащаме без да има нужда да носим някакво устройство. Може би звучи като сюжет за научно-фантастичен филм, но една от идеите е имплантирането на малки чипове под кожата ви, които да заменят картите ви. Това напълно елиминира възможността да си забравите парите вкъщи. Вероятно очаквате това да стане в далечното бъдеще, но и сега има ентусиасти, които са си имплантирали такива чипове и ги използват, за да заместят разплащателните карти, ключа за автомобила си и какво ли още не. А вие бихте ли го направили?

Сканирай ме

Ако не сте от привържениците на тази идея, за вас също има решение. Технологиите са достатъчно напреднали, за да разчитат биометричните ни данни (като пръстовите отпечатъци, например). По този начин няма да се налага да носите карти или да имплантирате чип в ръката си. Вместо това специално разработени устройства ще могат да ви идентифицират, сканирайки пръстов отпечатък, ретината на окото или дори вените на ръцете ви и така да платите покупките си.

Сигурност

Развитието на науката и технологиите наистина предлага много начини как да улесним разплащанията, а също и живота си като цяло. Но това повдига и важния въпрос за сигурността на личните ни данни и информацията. Ако в бъдеще наистина осъществяваме плащания по този начин, някой ще има много повече знание за потребителското ни поведение – от това какъв шоколад предпочитаме, до колко често пазаруваме, а също и нашите уникални биометрични данни. Подготвени ли сме да живеем в такава действителност ?

Няма как да знаем с абсолютна точност какво ще ни донесе бъдещето. Но може би съвсем скоро ще живеем в свят, където книжните пари и кожените портфейли ще бъдат просто интересни музейни експонати.

 

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close