IT ManagerПолезно

Какво представлява цифровата трансформация и какви са ползите от нея

Цифровата трансформация е процес на интегриране на цифровите технологии във всички аспекти на бизнес дейностите, изискващи фундаментални промени в технологиите, културата, операциите и принципите за създаване на нови продукти и услуги.

За да се максимизира използването на нови технологии и бързото им внедряване във всички области на човешката дейност, предприятията трябва да се откажат от предишните си основи и напълно да трансформират процесите и моделите на работа.

Цифровата трансформация изисква пренасочване на фокуса към периферията на предприятията и увеличаване на гъвкавостта на центровете за данни, които трябва да поддържат периферията. Този процес означава и премахване на остарелите технологии, чието поддържане може да бъде скъпо за предприятията, както и промяна в културата, която сега трябва да подкрепя ускоряването на процесите, осигурени от цифровата трансформация.

Цифрова трансформация – кратка история

Цифровата трансформация сега е популярна тема за дискусия сред техническите експерти, но всъщност за нея се говори от няколко десетилетия. Този термин обаче не винаги означаваше едно и също нещо. Дълго време това означаваше цифровизация или съхранение в цифров формат на традиционните формуляри за данни. Това е и една от областите на цифровата трансформация, но в съвременния свят тази концепция е много по-широка от цифровият формат.

Когато предприятията реализираха всички възможности за използване на цифровизирани данни, те започнаха да разработват процеси за тези цели. От този момент нататък цифровите технологии започнаха да се развиват бързо, а способността за бързото им прилагане пряко определя конкурентоспособността на предприятията.

Предимства на цифровата трансформация

Предприятията бързо заменят традиционните процеси на взаимодействие с цифрови, използвайки най-модерните технологии. Много често трансформацията се случва не защото предприятията решават това, а защото се нуждаят от нея, за да оцелеят. Днес пазарът е увеличил търсенето на ефективни цифрови технологии за предприятията, а предприятията, които не са успели да се адаптират към новия модел за цифрови потребители, най-вероятно ще престанат да съществуват.

Предприятията, които приветстват промените и са готови за тях, както и могат да се адаптират към по-гъвкави модели на работа, имат по-голям потенциал за успех от всякога. Това се дължи на факта, че цифровата трансформация обхваща всички аспекти на бизнеса и предлага ефективни начини за тяхното подобряване, заедно с развитието на цифровите технологии.

Оптимизация на процесите

Новите технологии позволяват на предприятията да автоматизират по-прости процеси и да премахнат междинните стъпки в по-сложни процеси. Това увеличава гъвкавостта на предприятията, които сега могат да използват много по-ефективно човешките си ресурси.

Търсене на нови източници на приходи

С появата на новите технологии се откриват нови начини за генериране на печалби, които преди това не можеха да бъдат на разположение.

Създайте по-персонализирана и атрактивна инфраструктура за обслужване на клиентите си.

Текущите клиенти очакват предприятията да слушат техните мнения и да посрещнат техните специфични нужди. Разработени са съвременни технологии, които да решават всички тези задачи.

Въпреки това, за да използват ефективно цифровите данни, предприятията трябва постоянно да внедряват новите технологии, които се появяват, да ги тестват и използват получените резултати, за да се адаптират по-добре и да бъдат подготвени за задачите на бъдещето. Въпреки факта, че въвеждането на нови технологии е по-рисков подход, отколкото използването на вече познати системи и устройства, потенциалът и въздействието ще бъдат огромни.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close