ИТ Новини

Дългоочакваното универсално зарядно устройство става реалност през 2024 г.

  • Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети — от полза за околната среда и за потребителите
  • USB-C ще стане новият стандарт за преносими устройства, който предлага висококачествено зареждане и трансфер на данни
  • Купувачите ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно

След одобрението на Парламента, потребителите в ЕС ще могат в най-скоро време да се възползват от възможността да зареждат електронните си устройства с едно зарядно.

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с порт за зареждане USB от тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да са снабдени с такъв порт. Новият закон, приет на пленарно заседание във вторник с 602 гласа „за“, 13 гласа „против“ и 8 гласа „въздържал се“ е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични алтернативи на потребителите.

Съгласно новите правила, потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти, тъй като ще могат да използват едно-единствено зарядно за цяла гама от малки или средни преносими електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които позволяват бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост на зареждане, т.е. потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Насърчаване на технологичните иновации

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 г., за да се избегне неблагоприятното въздействие върху потребителите и околната среда. По този начин ще отпадне и т.нар. ефект на технологична „зависимост“, при който потребителят става зависим от един производител.

По-добра информация и по-добър избор за потребителите

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства, което ще им позволи да видят по-лесно дали зарядните устройства, с които разполагат, са съвместими. Купувачите също така ще могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство, заедно с новия продукт.

Тези нови задължения ще доведат до по-дълготрайна употреба на зарядните устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в ЕС представляват около 11 000 тона електронни отпадъци годишно.

Цитат
Докладчикът на Парламента Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) заяви: „Общото зарядно устройство най-накрая ще стане реалност в Европа. Чакахме тези правила повече от десет години, но най-накрая можем да оставим настоящото изобилие от зарядни устройства в миналото. Този ориентиран към бъдещето закон дава възможност за разработване на иновативни решения за зареждане в бъдеще и ще бъде от полза за всички – от фрустрираните потребители до уязвимата ни околна среда. Това са трудни времена за политиката, но ние показахме, че ЕС не е изчерпал идеите или решенията си, за да подобри живота на милиони хора в Европа и да вдъхнови други части на света да последват примера му.”

Пресконференция

Днес, 4 октомври, от 15,30 ч. българско време докладчикът ще информира журналистите относно резултатите от окончателното гласуване в пленарна зала и следващите стъпки. Повече информация на тази страница.

Следващи стъпки

Съветът ще трябва да одобри директивата, преди тя да бъде публикувана в Официален вестник на ЕС. Тя ще влезе в сила 20 дни след публикуването. След това държавите членки ще разполагат с 12 месеца, за да транспонират правилата, и 12 месеца след изтичането на срока за транспониране, за да ги приложат. Новите правила не се отнасят за продукти, пуснати на пазара преди датата на прилагане.

Контекст

През последното десетилетие Парламентът многократно призоваваше за въвеждането на общо зарядно устройство. Въпреки положените усилия за намаляване на броя на мобилните зарядни устройства от страна на промишлеността, доброволните мерки не успяха да доведат до конкретни резултати за потребителите в ЕС. Законодателното предложение най-накрая беше внесено от Комисията на 23 септември 2021 г

Подобни публикации

Back to top button
Close