IT CompaniesПрофесии

5 професии, които ще бъдат заменени от технологиите

От зората на своето съществуване, хората непрестанно търсят начин да направят живота си по-лесен, като за целта  създават различни изобретения. И ако в началото сме били водени от инстинкта си за оцеляване, то сега основният двигател на технологичната революция е човешкото желание за прогрес и  постигане на нови висоти.

Днес повече от всякога, технологиите се превръщат в неизменна част от живота ни и  дори постепенно ни изместват. В тази статия ще ви разкажем за пет професии, които в близкото бъдеще ще бъдат заменени от различни технологии.

  1. Финансов анализатор

Финансов анализатор е една от професиите, които се ползва с престиж, а освен това е източник на значителни доходи. Сред основните задължения на финансовите анализатори е да следят движението на световните финансови пазари, да обработва и анализира големи количества данни, да прави прогнози и т.н. Може да обобщим, че това е една доста трудоемка длъжност, поне за хората. За изкуствения интелект обаче, задачи като тези не биха представлявали сериозна трудност. Затова и прогнозите са, че тази професия скоро ще изчезне.

2. Шофьор

В транспортната индустрия са заети изключително много хора – шофьори на таксита, камиони, автобусни превозвачи, куриери, доставчици, инструктори по кормуване и т.н.  Една технология заплашва да ги остави безработни съвсем скоро. Както знаете, автономните коли и превозни средства като цяло, са следващата голяма амбиция на автомобилните производители. Трябва да отбележим, че вече са постигнати значителни успехи като самоуправляващите се на камиони на Daimler в Невада и самоуправляващите се коли на Uber в Пицбърг.

3. Производствени работници

Автоматизацията на производството е процес, който започва отдавна. И едва ли за някого е учудващо, че машини вече произвеждат други машини.  Днес все повече компании се насочват към напълно автоматизирано производство. То гарантира по-малко производствени дефекти, които в някои случаи може да застрашат здравето и живота на крайните потребители. В близките години се очаква физическият и ръчният труд изцяло да бъде заменен от технологиите и броят на заетите в производство да се стопи драстично.

4. Сервитьори

Обслужващият персонал в заведенията е още една професия, която е  на път да изчезне. Още преди няколко години се появиха ресторанти в различни краища на света, които предлагат на клиентите си да поръчат храната си с таблет или направо от интерактивната маса, на която ще се хранят след това. По тази причина, може да заключим, че съвсем скоро сервитьорите ще бъдат изместени от таблети и сервиращи храна роботи.

5. Готвачи

Готвач е още една професия, която влиза в списъка на заплашените от изчезване. На този етап шеф Гордън Рамзи или Джейми Оливър няма нужда да се притесняват, тъй като те не само готвят, но и създават кулинарни шедьоври. Хората, които обаче извършват рутинно готвене, което се ограничава до извършване на няколко основни стъпки, може би съвсем скоро ще се превърнат в история. Един иновативен пример е ресторант за бургери, в който не работи нито един човек, а храната се приготвя изцяло от машини. (видео: https://www.youtube.com/watch?v=CbL_3le40qc)

Със сигурност изчезването на тези професии ще създаде известни предизвикателства за икономиката и държавното управление, защото много хора ще останат без работа и вероятно без източник на доходи. За да бъде плавен този преход е нужно подготовката да започне още сега. Така ще си гарантираме, че няма да останем изненадани, когато тези прогнози се превърнат  в реалност.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close