E-CommerceIT News

Buy now, pay later – непознатият начин да подобрите резултатите на своя онлайн магазин

Владислав Ангелов - изпълнителен директор на NewPay, икономист и сертифициран проектен мениджър.

 

Buy now, pay later – непознатият начин да подобрите резултатите на своя онлайн магазинВладислав Ангелов
Икономист и сертифициран проектен мениджър. С над 15 години опит в телекомуникациите и финансовия сектор. Работил е в различни български и международни компании, като е имал и собствени бизнес начинания. Участвал е в разработката и изпълнението на редица проекти в сферата на телекомуникациите, клиентското обслужване, експанзия на международни пазари и финтех решения. В NewPay е от самото създаване на компанията, като е напълно фокусиран върху експанзията и развитието ѝ.

Разкажете ни малко повече за BNPL (Buy now, pay later) моделът и как се роди идеята за NewPay? 

Идеята се роди преди 4 години. Видяхме, че този модел набира скорост в Европа, САЩ и Австралия и знаехме, че рано или късно той ще дойде и в България. По същество моделът предполага получаване на покупката от онлайн магазина без необходимостта да се плати веднага, като това е съпътствано с изцяло онлайн процес и преживяване. Това води до удобство, сигурност и предвидимост за крайния клиент, което рефлектира в значителни подобрения на ключови показатели за онлайн търговците. Прекарано през призмата на българския пазар BNPL много наподобява наложения платеж, който е най-предпочитан от българските онлайн купувачи. Но за разлика от него има доста повече безспорни предимства както за купувачите, така и за търговците. 

Какво показват резултатите ви за първите 6 месеца, през които работите с търговци? 

В момента имаме над 70 партньори, като с повечето от тях сме интегрирани, а с останалата част предстои да го направим съвсем скоро. Близо сме до партньорство и с два от най-големите онлайн магазина в България.  

Работим активно от 6 месеца и виждаме ръст в средната стойност на поръчките с 22-24% в магазините, в които има метод на плащане Newpay 

Забелязваме, че клиентите правят повтарящи се покупки и пазаруват по-често, особено в магазините за дрехи и обувки. Интересно е, че процентът на върнати покупки е изключително нисък. Обратната връзка от клиентите и изключително позитивна. 

Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате? 

Основното предизвикателство е, че на българския пазар е непознато отлагането или разсрочването на покупки различни от електрониката, техниката и мебелите. BNPL моделът е насочен основно към дрехи, обувки, модни аксесоари – продукти, които предполагат по-голяма честота на пазаруване. Магазините в тези сектори в България често гледат на BNPL модела като на кредитен продукт и е предизвикателство да ги убедим, че всъщност на първо място е удобството и сигурността, които даваме на крайния клиент, а едва след това идва и предимството, че клиента може по-добре да си управлява месечните разходи чрез нас. В крайна сметка магазините, които ни се довериха вече виждат позитивните резултати в основните показатели, при това без дори да са поели никакъв допълнителен риск. 

Какви магазини могат да използват този метод на плащане? 

По отношение на типа продукти или услуги, които продават – няма ограничение, но както споменах фокусът е към дрехи, обувки и модни аксесоари. 

По отношение на техническата обезпеченост – имаме интеграция с всички основни SAAS платформи в България, като първи ни се довериха GombaShop. Имаме plugins за всички основни open source платформи (WooCommerce, Magento, Prestashop, Opencart), а обратната връзка от магазини със собствени платформи е изключително позитивна.  

С какво се отличавате от останалите методи на плащане от гледна точка на крайния клиент, който ви използва? 

При нас процесът е изцяло онлайн (предполага бърза регистрация, която отнема от няколко секунди до 3-4 мин.), одобрението е автоматично и еднократно, а не за всяка покупка. Клиентите получават сума за пазаруване, която могат да ползват многократно във всички магазини, наши партньори.  

Една от нашите услуги е отлагане на плащането до 30 дни от изпращането на покупката, като това е първата услуга в България, която по своята същност не е кредитна и регистрацията за нея е не повече от минута.  

Нямаме месечни или годишни такси както при картите, а услугите Плати до 30 дни и плати на 4 вноски са абсолютно безплатни за клиентите (разбира се ако спазват сроковете за плащане на покупките).  

Клиентът разполага със собствен профил от който може да следи покупките си, да инициира плащането им, като за целта сме осигурили няколко канала за плащане – с платежна карта, като не изискваме запазване на данните й, в брой на каса на EasyPay или на банкомат. 

Клиентът винаги разполага с три метода на плащане, за да може да избере най-подходящия за него – отлагане до 30 дни от изпращане на покупка без оскъпяване, разсрочване на 4 вноски (20% първоначална и 3 месечни без оскъпяване) и разсрочване на 6 равни месечни вноски, без първоначална такава. 

А какво ви прави по-различни в сравнение с други платежни методи от гледна точка на онлайн търговците? 

Имаме няколко отличителни предимства спрямо други методи на плащане. Само ще спомена, че комисионната, която магазина плаща за услугата се дължи единствено и само за завършени покупки (такива, които клиента е закупил и не е върнал впоследствие). Друго предимство е, че търговецът получава стойността на покупката в значително по-кратки срокове в сравнение с наложения платеж. Освен това с NewPay няма изискване за минимална стойност на поръчката и одобрението е еднократно, а не за всяка покупка в сравнение със стоковото кредитиране. 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close