IT NewsНовини

Изкуствен интелект – роботите с човешки лица

Темата за стремежа на хората да създават същества по свой образ и подобие, е дълга и сложна. През вековете този порив е намирал реализация главно в литературните произведения и е обитавал сферата на фантазията.

Днес обаче технологичният прогрес е достигнал такова ниво, че много от идеите на писателите-фантасти буквално оживяват пред очите ни. Опитите на различни учени да конструират хуманоидно същество с изкуствен интелект вече са се увенчали неведнъж с успех и продължават да надграждат резултатите си.

            Работилницата за изкуствен интелект Hanson Robotics

Hanson Robotics е американска компания по инженерство и роботика, базирана в Хонг Конг. Основана е от Дейвид Хенсън и е популярна със създаването на човекоподобни роботи с изкуствен интелект. Роботите се създават с идеята  да имат широко приложение в различни области: потребителски, развлекателни, технически, здравни и изследователски. Екипът се състои от 45 висококвалифицирани служители, които заедно са работили върху създаването на  хуманоидните роботи Albert Einstein HUBO, BINA48, Philip K. Dick Android, Alice, Sophia и др.

Компанията има за цел да създава интелигентни и доброжелателни роботи, които да са в помощ на човечеството: да преподават, да помагат в различни дейности, да водят смислени разговори и общуват пълноценно с човека.

Софтуерът за изкуствен интелект на Hanson Robotics разполага с богата база данни, съдържаща подробна информация за различни емоционални човешки реакции. За изразяването на достоверни душевни състояния чрез мимики, спомага кожата, с която са „облечени“ роботите. Тя е изработена от гъбен еластомер, което я прави на вид съвсем близка до човешката, също толкова мека и гъвкава.

Ето някои интересни факти за част от известните роботи на компанията:

            Albert Einstein HUBO – знания и развлечения

Създаден е през 2005-та година и представлява миниатюрно копие на световноизвестния германски учен Алберт Айнщайн. Това е първият робот с експресивни човешки гримаси – може да произведе над 50 вида, както и да имитира гласа на реалния учен с помощта на гласов синтезатор. Роботът разполага с приложение за интерактивни игри, което го прави способен  да преподава математика, физика и други науки.

С професор Айнщайн може безпроблемно да се обсъждат климатичните промени и да се търсят съвети за здравословно хранене. Създаден с хумор и любов към науката, този хуманоиден андроид съчетава у себе си ученето и забавлението.

В чест на фантаста Philip K. Dick Android

Philip K. Dick Android е показан за първи път публично през 2005-та година на Wired Nextfest (фестивал, посветен на културата и иновациите). Пресъздава образа на американския писател-фантаст Филип К. Дик и в паметта на робота се съдържат хиляди страници от творби на автора.

През 2011-та година компанията разработва нова версия на андроида. Той  може да възпроизведе сложни лицеви мимики и реагира на движение. Способен е да провежда сложни разговори с хора и да извежда собствени съждения.

Sophia, роботът-гражданин

Изкуствен интелект – роботите с човешки лица

Роботът Sophia е сред най-популярните изобретения на компанията. Тя представлява социален хуманоиден робот, който е активиран на 14 февруари 2016-та година. Освен, че е високо технологично достижение, Sophia се отличава от всички останали роботи по това, че притежава гражданство. От 2017-та година тя е почетен гражданин на Саудитска Арабия.

Мимиките и движенията ѝ са максимално близки до човешките. Разговорите, които провежда, са комбинация от готови реплики по предварително изготвен сценарий и самостоятелно „мислене“. Изкуствено интелигентният софтуер на Sophia непрекъснато се обновява и подобрява в лабораторни условия. Дейвид Хенсън споделя, че предвижда роботът да бъде в помощ на здравеопазването, обслужването на клиенти и образованието.

Все още между хората битуват множество спорове, доколко развитието на изкуствения интелект има само положителни страни. Мнозина намират идеята за страховита и се надяват човечеството да съчетае технологичния напредък с достатъчно мъдрост, която да спомогне за усъвършенстването на човешкия вид, а не да го унищожи.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close