IT NewsНовини

Какво прави науката по света за борба с COVID-19?

Пандемията отвори огромни възможности за високотехнологичната индустрия. Машините се използват за борба с вируса на всички фронтове: от скрининг и диагностика до задържане на неговото разпостранение и разработка на лекарства.

 1. Лекарите от Университетската болница на Джордж Вашингтон в Съединените щати използват виртуална реалност, за да покажат визуално на хората щетите, нанесени на белите дробове на COVID-19. Не е необходимо да сте лекар, за да забележите рязък контраст между засегнатите области на белия дроб и здравата тъкан.
 2. В края на март служителите на бърза помощ в Сан Франциско започнаха да тестват «умни» пръстени, които следят телесната им температура и други жизненоважни признаци, за да открият COVID-19 рано.
 3. В редица изследователски проекти се използва изкуствен интелект за анализ на съществуващите лекарства. Учените изучават молекулната структура на лекарствата с AI, за да определят кои от тях могат да лекуват COVID-19.
 4. Подразделението на компанията-майка Google Alphabet DeepMind, която се занимава с AI, пусна «библиотека за дълбоко обучение», наречена AlphaFold. Системата беше обучена на голям брой геномни набори от данни и сега тя може да прогнозира протеиновите структури – включително структурата на вирусни протеини. В началото на март DeepMind заяви, че неговите учени са разбрали структурата на протеините, свързани с COVID-19. Това ще помогне да се разбере как функционира вирусът и да се ускори търсенето на лекарство.
 5. Конкурсната платформа за изследване на данни и надграждане на умения Google Kaggle за специалисти по машинно обучение постави на участниците редица предизвикателства, свързани с COVID-19. В това число и прогнозиране на на броя на случаите на заболяване и смъртни случаи по градовете. Целта е да разбере защо някои места са пострадали повече от други. В момента общността събира данни за инфекция в 163 държави.
 6. Стартъп Biofourmis за две седмици създаде система за дистанционен мониторинг, който се състои от носен на ръка биосензор и приложение, на осноавата на изкуствен интелект. Той помага за диагностициране на коронавирус. Стартъпът предлага да предостави джаджи на пациенти в болници, за да се предотврати масово заразяване на медицинския персонал.
 7. Екип от изследователи от университета Карнеги Мелън и други институти пуснаха прототип на приложение, за което те твърдят, че може да определи дали потребителят има COVID-19. За целта анализира … гласа му.
 8. Отделът Huawei Cloud предлага AI решение, което помага на лекарите да идентифицират признаци на пневмония на снимки на компютърна томография.
 9. Китайски технологичен гигант Baidu Inc. разработи алгоритъм, който може да анализира биологичната структура на новия коронавирус и го предостави на учените, работещи върху ваксината.
 10. Друг проект с отворен код в помощ на вирусолозите и епидемиолозите е Nextstrain. Услугата предоставя информация, която ще помогне на учените да разберат как вирусът се разпространява в страните, как се развива и мутира.
 11. Биотехнологичната компания AbCellera използва модел на машинно обучение за разработване методи на лечения, базирани на антитела в кръвта на пациенти, които са се излекували от COVID-19. Учените са анализирали над 5 милиона имунни клетки, използвайки изкуствен интелект, за да намерят тези, които са способни да произвеждат антитела.
 12. Канадският стартъп DarwinAI е разработил невронна мрежа, която може да проверява рентгенови снимки за признаци на COVID-19. Анализът на снимката на гръдната клетка може да бъде алтернатива на намазките с коронавирус за болници, където има малко медицински персонал или няма достатъчно комплекти за намазване. DarwinAI COVID-Net е система с отворен код, за да направи невронната мрежа достъпна за рентгенолози и изследователи по целия свят.
Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close