IT NewsНовини

Китайски IТ компании преминават към график „996“: работа от 9 до 9 пълни 6 дни в седмицата

Докато Западният свят преминава към четиридневна работна седмица, китайски IT компании преминават към график „996” , работа от 9 до 9 часа, пълни 6 дни в седмицата.

През последните години Китай е на върха на технологичната суперсила с рекорден брой еднорози в глобалното класиране. Според доклада Hurun, през 2018 г. в Китай, на всеки три дни се ражда нов еднорог – компания с приблизително над $ 1 милиард. В допълнение към държавната и инвестиционна подкрепа, чийто обем непрекъснато се увеличава, тайната на успеха на IT индустрията в Китай, изглежда, са самоотвержените и трудолюбиви предприемачи.

Но този растеж има своята цена, изчислена не в пари, а в човешки ресурси. Според източници, интернет компанията от Ханджоу Youzan премина към т.нар. „996” график: когато служителите работят от 9 до 21 часа 6 дни в седмицата.

На годишната корпоративна среща служителите бяха насърчавани да работят повече всеки ден, а предложението да не разделят работата и личния живот вече е заложено в корпоративната харта на компанията – това се съобщава от аноним, който се представя като служител на Youzan.

На срещата директорът на Youzan посочи Huawei като отправна точка и каза, че членовете на семейството трябва да изразят подкрепа, ако служителят трябва да работи извънредно.

Според съобщения в медиите, основателят на Huawei, Ren Zhengfei, веднъж убедил главния изпълнителен директор Li Yuzhuo да се разведе със съпругата си, когато се оплакал, че не може да се грижи за семейството заради неистовият работен график. Компанията е известна със своята „вълча култура“ по отношение на служителите и според утвърденото мнение, тази култура е в основата на успеха на Huawei: хората са принудени да работят упорито и да спазват най-строгата дисциплина.

Бившият служител на Huawei Ya Ji е работил за компанията повече от три години и днес работи в чуждестранна компания в Хонг Конг. В Huawei той пребивавал в офиса от 9:30 до 22, а понякога и по-дълго, защото „имаше много задачи, които трябваше да бъдат изпълнени“. Той и повечето от неговите колеги също работили поне един ден всеки уикенд.

Повечето китайски IT компании не са публични и има както плюсове, така и минуси. Амбицията и отдадеността винаги са сред основните корпоративни ценности. Независимо от големината на компанията, тя остава стартъп, чиято цел е да максимизира ползите от всеки служител.

В китайската бизнес среда конкуренцията между екипите е много по-очевидна, отколкото в традиционните области на икономиката и това е основният двигател за тях да работят по-усилено.

„Понякога преработването може да е знак, че все още ползвате компанията. Това показва, че вашият екип остава динамичен и ефективен ”, казва бивш служител, като добавя, че ако ти чувстваш че изоставаш, можеш да не се съмняваш, че през следващото тримесечие твоят екип ще бъде освободен.

Китайските IT компании научиха това от Силиконовата долина и надминаха своя учител: конкурентният дух се превърна в двигател на иновациите. Много служители работят извънредно по собствена инициатива, което често се отразява в техните заплати. Те обаче са принудени да жертват личния си живот.

Бивш служител на NetEase, който пожела да остане анонимен, заяви, че в централата на компанията в Хангжу (провинция Zhejiang в Източен Китай) е възможно не само да се работи, но и да се хранят, да спят и да живеят като цяло.

„Храната е безплатна. Тези, които работят извънредно, са осигурени с общежития.” Много от колегите й били постоянно изтощени и нямаха личен живот.

Всъщност е незаконно да принуждаваме хората да работят в режим „996“ в Китай. Това противоречи на нормите на кодекса на труда. Според експерта по труда Джан Сянци, дори ако работодателят и служителят са сключили устно споразумение, то все още може да бъде класифицирано като нарушение.

За разлика от Китай, интернет компаниите в САЩ предлагат по-гъвкав график, при който не страда производителността на труда.

„Въпреки че служителите в САЩ абсолютно точно разделят работата и личния си живот, много от тях са готови доброволно да работят извънредно, ако е необходимо, но само ако компанията има здрав мениджмънт, легитимна корпоративна култура и условия за конкурентна мотивация”, коментира експертът на International Data Corp Крис Донг , Така, без „996”, служителите работят усилено, за да постигнат целите на компанията, а духът на екипа им се превръща в „способност за победа”, казва той.

Междувременно, в резултат на разгорещени дискусии в интернет на практикуващия „996“, властите в Хангжу започнаха разследване, за да разберат дали китайските IT компании наистина са нарушили трудовото законодателство, призовавайки служителите да работят извънредно, според съобщения в медиите.

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close