IT CompaniesКомпании

Компаниите неохотно инвестират в изкуствен интелект и блокчейн

Такива компоненти на цифровата трансформация като изкуствен интелект, машинно обучение и блокчейн не напускат заглавията на информационната преса. Не минава ден, без да узнаем за новите постижения на тези технологии. Но реалността е, че компаниите ги третират изключително избирателно, без да показват желание да инвестират във вътрешни проекти, базирани на тях.

Според проучване на около 250 ИТ директори и ИТ мениджъри, компаниите продължават да се съсредоточават върху „основните приоритети“, като гарантиране на сигурността на корпоративните мрежи и инфраструктури, изчислителни облаци, големи данни, анализи и DevOps.

Пречка за инвестициите в разработването на технологии е, че те все още не са спечелили критична тежест. Друга бариера е липсата на основни умения на персонала, които пречат на прилагането. Досега компаниите продължават да изграждат солидна основа за мащабиране на своите инфраструктури, като разчитат на три ключови компонента: облакът, данните и сигурността.

Инициативи в области като интернет на нещата, машинно обучение и изкуствен интелект и блокчейн са посочени в списъка на приоритетите още през първата половина на 2018 година. Но след това много компании признават своето нежелание да се интегрират безпроблемно в съществуващата структура на предприятието и да гарантират сигурна, стабилна и мащабна работна среда.

Сред причините за неохотно инвестиране в перспективните технологии е вътрешното съпротивление на ИТ мениджърите и специалистите по информационна сигурност. Те се притесняват от консолидиране на достъпа до данни на ниво предприятие, които са свързани с инициативи в областта на изкуствения интелект и други технологии.

Значителен брой компании страдат от липсата на добре установени връзки между ключовите ИТ отдели и бизнес групи, което води до липса на интерес от страните и възпрепятства въвеждането на нови платформи.

Проучванията също така потвърждава дългогодишния проблем с липсата на квалифициран персонал в такива основни области като анализ на данни и DevOps. Това от своя страна е причина за нарастващия интерес към DevSecOps и други инструменти за автоматизация. Експертите определиха наличието на подходящи умения и опит като основен приоритет за разработването на нови технологични инициативи. Така отсъствието им е довело до факта, че очакванията на много компании за успешното внедряване на машинно обучение и други нови технологии са надценени.

Въз основа на това ИТ отделите на компаниите преминаха към решаване на практически въпроси, свързани с внедряването на цифровите трансформации. Всякакви нови технологични инициативи вероятно ще бъдат приложени едновременно с управлението на стари платформи и услуги.

ИТ отделите полагат усилия за балансиране на бизнес нуждите, които изискват попълване на нови технологии с традиционни цели – ИТ сигурност и оперативна устойчивост. Този проблем се изостря от факта, че персоналът трябва да се справя с нарастващия облак от облачни услуги, практиката на DevOps с непрекъсната интеграция / доставка, не по-добре са нещата и при големите данни и анализите.

Тагове
Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close