E-CommerceКомпании

Коя е новата Финтех революция?

Интервю с Даниел Дьодерлайн, основател на Settle Group

Даниел Дьодерлайн е един от финтех пионерите в Европа, в топ 200 европейски финтех инфлуенсъри. С над 20 години предприемачески опит в областта на ИТ, разработване на продукти, реклама и финансови услуги. Награден за предприемач на годината през 2014 г. от Норвежката асоциация за рисков капитал; част от Консултативния съвет на Google Cloud и автор на финтех рубрика във Forbes.

Коя е новата Финтех революция?

Settle е кулминацията на 10-годишен опит в сферата на мобилните плащания. От централата си в Норвегия, компанията разработва платформа за финансови услуги от световна класа. Екипът на компанията е разработил първата платформа за мобилни плащания в Скандинавските страни и е стартирал първата система за мобилни плащания в Норвегия, повлиявайки на живота на милиони хора и помагайки им коренно да променят начина, по който плащат и получават плащания. Целият този опит и технология сега се прилагат от Settle Group за създаването на най-голямата съвместна мрежа за мобилни разплащания в Европа.

Мисията на Settle е да създаде свят, в който парите са дигитални и демократизирани. Settle Group развива приложението Settle, целящо създаване на полезни връзки и лесни разплащания между хората и бизнеса.

Коя е новата Финтех революция?

Г-н Дьодерлайн, Вие разработихте първата платформа за мобилни разплащания в Северна Европа и стартирахте първото решение за мобилни разплащания в Норвегия. Как това промени начина, по който се извършват паричните транзакции?

По-голямата част от населението в скандинавските страни сега използва тези услуги, като основен начин да плаща и да получава плащания. Освен това, има все повече фирми, клубове и организации с нестопанска цел, които приемат такива мобилни плащания, вместо кеш или карти. Изхождайки от тези факти, можем да заключим, че и парите станаха мобилни. Точно както светът премина от факс машини към имейл, така и ние няма да се върнем към плащането с пари в брой.

Как индустрията за мобилни разплащания беше засегната от пандемията?

Пандемията беше катализатор за по-нататъшно приемане на мобилните разплащания и продуктови иновации. След като светът беше принуден да стане дигитален и все повече хора се срещаха на видео, а не в реалния живот, хората и бизнесът също замениха много ситуации на физическото пазаруване и плащане с цифрови алтернативи. Мобилните разплащания нараснаха значително през този период и бизнесът получи нови възможности, с които да обслужва клиентите си. Вярвам, че това ще продължи и дори ще се засили и след пандемията, защото дигиталните продажби, маркетинг и плащания помагат на бизнеса да продава повече.

Каква е ролята на мобилните разплащания – просто лесен начин за извършване на парични преводи или платежна платформа за свързване на потребители и бизнес?

Едно от уникалните предимства на истинските мобилни платформи за разплащане е, че те са екосистеми. Те свързват хората и бизнеса по начин, който парите в брой и картите не могат. Когато плащате с карта или пари в брой в магазина, няма връзка между вас и бизнеса – нито преди, нито след плащането.

С мобилните платформи за разплащане можете да намерите фирми, продукти и по-добри предложения на една ръка разстояние. Когато пазарувате и плащате на бизнеси, те могат да поискат да ви включат в програми за лоялност и да ви предложат специални оферти или преференциални условия.

Парите в брой и картите просто не могат да се конкурират с това. Точно това прави изживяването по-интелигентно и по-полезно, както за вас, така и за бизнеса, от който пазарувате.

Кои са основните предизвикателства пред ФинТех индустрията през новата ера?

Конкуренцията става все по-голяма, а фрагментацията е предизвикателство, както за доставчика, така и за потребителя. Има всякакви приложения свързани с пари и за хората това е несигурно и досадно, ако трябва да инсталират милион от тях. Също както Google се превърна от онлайн търсачка в основен доставчик на много повече, като например имейл, календар, видео срещи и други.

Вярвам, че супер приложенията, като Settle, ще се превърнат в обединяващото приложение за пари, което хората ще изберат.

Какво следва? Какво е бъдещето на технологиите за разплащане?

Ние вярваме в безкрайните финансови познания, които съдържат изобилие от атрактивни и възнаграждаващи оферти и преживявания, които ви очакват. За да се случи всичко това, ние се фокусираме върху трансгранични и мултивалутни разплащания, като взаимосвързваме всички европейски пазари. Също така, разширяваме инструментите и възможностите за бизнеса, така че те да могат дигитално да създават магазини, да рекламират и привличат нови клиенти и да продават повече, без да разчитат на физически магазин или хардуер.

Коя е новата Финтех революция?

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close