IT NewsАнализи

Може ли изкуственият интелект да помогне на хората да се справят с депресията

Според Световна здравна организация повече от 350 милиона души по света страдат от депресия, всяка година този брой нараства. Днес AI решава различни проблеми, но може ли да помогне за справяне с психичните заболявания?

Ключовата идея на невроинформатиката е, че проблемите на човешкия и изкуствения интелект могат да бъдат решени по един и същи начин. Гъвкавостта в обучението е един от основните качества на интелигентната система. Картината на света се формира поради житейския опит на човек, но понякога той може да се промени под влияние на обстоятелствата. Например, ако се преместите в друга държава, това изисква много повече гъвкавост от обикновено. Ако говорим за AI, то параметърът, който регулира неговата гъвкавост, е скоростта на неговото усвояване.

Съществува теория, че неспособността да се адаптира към новите условия може да бъде една от причините за депресията. Например човек, който е станал инвалид поради сериозно нараняване, трябва да се научи да гледа на себе си по нов начин. Ако не направи това и не приеме новата реалност, може да изпадне в депресия.

Машините може да се сблъскат с подобни проблеми, пише британското издание The Guardian. Представете си робот, който трябва да овладее нов начин на възприемане на информация. Ако скоростта на обучението му не е достатъчно висока, той може да няма гъвкавостта да променя алгоритмите си. Ако не се адаптира, тогава може да спре да се опитва, „изпада в депресия“. Депресивният AI лесно може да бъде надграден от специалист по компютърни науки. Но представете си, че машина се изпраща в друга галактика, която се намира на хиляди светлинни години от Млечния път. В този случай ИИ трябва независимо да се преквалифицира, за да възприеме новата реалност. Но той може и да не успее.

Невроинформатиците смятат, че мозъкът на човека и машината функционира по подобен начин. Много изследователи смятат, че серотониновата система спомага за скоростта на обучение. Съвременните антидепресанти са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, които увеличават производството на серотонин в мозъка. Най-вече антидепресантите действат, като увеличават пластичността на мозъка. Ако е вярно, лекът за депресия започва с гъвкавост.

„Депресията“ на робота, разбира се, не включва болка и страдание, както при хората. Но това не означава, че не можем да създадем по-гъвкав ИИ и въз основа на неговата работа да разберем как да предотвратим депресията на човека и дори шизофренията.

 

 

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close