IT NewsФакти и прогнози

Ново бъдеще за работата

Пандемията COVID-19 принуди много компании изцяло да преминат към работа от разстояние. Озовахме се там, където няма връщане. Почти незабавно целият персонал работеше от дома, свързвайки се с корпоративните системи чрез VPN или облаци и общувайки с помощта на платформи за видеоконференции като Microsoft Teams, Zoom или Skype.

Традиционните бариери за работа от разстояние – от липса на софтуер до притеснения как ще изглежда кухненската маса на екрана – до голяма степен бяха премахнати. Къде и как работим, никой не се интересува, тук наистина настъпи преломен момент.

Малко вероятно е след кризата всичко това да изчезне. Гледайки напред, можем да очакваме, че голяма част от направеното чрез личен контакт ще бъде пренесено в онлайн средата. Хората вече са свикнали да работят по този начин. За мнозина това беше откритие, че това е възможно.

Работата от дома ще запази новостите

Има някои основателни възражения срещу дистанционната работа. Някой твърди, че в момента я гледаме през розови очила. Това е ново, това е свежо, това се случва при спешни случаи. Всички са вкъщи и обединени от ясно определена цел за правене на бизнес. Няма ли всичко това да загуби значение след пандемията?

Първо, не знаем точно кога ще е възможно да се говори за ситуация „след COVID-19“. Тя може да настъпи след значително време. Второ, работата от вкъщи вероятно ще продължи. Разбира се, повечето хора ще се върнат в офисите си, когато това е безопасно. Но едва ли можем да се съмняваме, че почти всички ще започнем повече да работим дистанционно. Може би изобщо ще спрем да говорим за особената „отдалечена“ работа, която ще се превърне в един от обичайните начини за работа.

Виртуалният свят обаче не може напълно да замени реалния свят. Срещите лице в лице дори ще станат по-важни, тъй като те ще бъдат по-редки. В крайна сметка нашите градски центрове и бизнес квартали никъде няма да отидат Важните бизнес решения и споразумения ще продължат да изискват личен контакт.

Като цяло обаче няма съмнение, че настоящата ситуация ще има траен ефект върху нашата работа в бъдеще. Това нямаше да се случи, ако технологиите не бяха успели да решат днешните проблеми. Но те се представиха изненадващо добре.

Технологиите могат да се справят със задачите

В резултат на това технологията само набира повече бизнес стойност. Инвестициите в хардуер, софтуер и автоматизация може да се очаква да нараснат. Компаниите ще трябва да инвестират още повече в лаптопи, мобилни устройства и софтуерни телефони. Търсенето на външни ИТ услуги ще се увеличи, когато компаниите осъзнаят техните предимства пред собствените си системи. Търсенето на облачни услуги ще скочи, за да осигури необходимата честотна лента и мощност на обработка. Натискът върху собствените сървъри на компаниите ще нараства експоненциално, докато облакът предлага мащабируема, надеждна и сигурна среда с гарантирана устойчивост.

Компаниите трябва да обмислят всеки аспект на своята дейност. В това технологията играе решаваща роля. Техническите фирми трябва да отговорят на това предизвикателство и да обмислят как могат да помогнат на организациите да се адаптират. Иновациите трябва да се ускоряват и със сигурност да не се забавят.

Технологичният сектор играе ключова роля при прехода към ново бъдеще на работата.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close