IT CompaniesПрофесии

Приложен програмист – професия с бъдеще

С навлизането на технологиите, обликът на професиите неминуемо се е променил. Причината се крие в това, че машините отменят хората в голяма част от дейностите им.  Свидетели сме на време, в което много от длъжностите ще изчезнат, а други предстои тепърва да се появят.

Например, поради усъвършенстването на безконтактното плащане и криптовалутите, вследствие на което и появата на все по-голям брой дигитални магазини, се счита, че светът скоро няма да се нуждае от касиери.

Една от професиите, която набира все по-висока скорост в своето развитие през последните дни, е тази на приложния програмист. IT секторът се разширява все повече в наше време и съществуват прогнози, според които търсенето на специалисти в областта ще надмине 1 милион души само в Европа.

Какви качества трябва да притежава приложният програмист?

Изисква се гъвкавост и всеобхватност на мисълта. Добрият приложен програмист трябва да умее да проектира, създава и тества успешно разработените приложения. Освен това, той се занимава с цялостното администриране на уеб сайтовете и информационните системи.

Добре развитото алгоритмично мислене също е основно предимство. Приложният програмист трябва да е наясно с последните парадигми за програмиране – процедурно, обективно-ориентирано и функционално.

В крак с модерното

Както вече споменахме, механизирането на много от процесите тепърва предстои да се разгърне. Избирайки да се реализира в IT сферата, приложният програмист без съмнение избира да продължи с бъдещето. Трябва да бъде готов за динамични промени и непрестанно надграждане на знанията и повишаване на квалификацията. Това би могло да бъде висок стимул за хора, които не желаят да се заседяват на едно място и  се вдъхновяват от потенциала, който носи всяка една нова идея.

Уютен офис или свободата да се пътува

Едно от предимствата на професията е благоразполагащата обстановка на работа. Приложните програмистите най-често работят в модерни офиси, но поради спецификата на тяхната дейност, те са свободни да извършват дейността си от всяка точка на света. Тъй като са търсени специалисти, могат да бъдат наети от чуждестранна фирма, което да предложи реално пътуване или възможността да се работи дистанционно.

Високо заплащане

Работещите в IT бранша са сред най-високо заплатените специалисти. Не бива обаче да се забравя, че най-голяма роля играят персоналните умения и качества. Не е печеливша стратегия да се подхваща дадена професия основно с мисълта за голяма заплата. Да, материални придобивки несъмнено са стимул, но един бъдещ приложен програмист трябва да знае, че преди всичко ще бъде възнаграждаван за степента на уменията си. Колкото по-квалифициран е трудът му, толкова по-високо ще бъде заплатен.

А и много повече от всяко парично заплащане би струвала възможността светът да се промени, благодарение на иновативно приложение, за което никой преди нас не се е сетил или не е успял да доразработи. Това може да звучи повече като фантазия, но модерните професии разчитат изключително много именно на добрите идеи и стремежът към тяхното постигане.

Лесна осъществимост

Обученията по професия „приложен програмист“ вече се прилагат и в училищните планове. Провеждат също и доста частни курсове от дигитални платформи, които предлагат възможността за дистанционно обучение. В интернет се качва все повече информация, свързана с IT професиите, от които може да се възползва всеки интересуващ се.

По развитието на специалността се работи усърдно, така че тя става все по-достъпна. Останалото зависи от желанието, способностите и положеното старание на този, който е избрал да се развива в света на информационните технологии.

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчваме също

Close
Back to top button
Close
Close