IT NewsАнализи

Проучване показа, че видео игрите не правят хората агресивни

Кристофър Фъргюсън от университета Stetson в САЩ и Джон Уан от Nanyang Technological University в Сингапур публикуваха статия, в която се казва, че видео игрите не предизвикват в хората да проявяват агресия в реалния живот.

В продължение на две години авторите на изследването се опитват да установят връзка между агресивния геймплей и хипотетичното асоциално поведение на играчите. В експеримента са участвали 3034 души – предимно млади мъже.

Както изясниха Фъргюсън и Уанг, агресивните видео игри не били свързани нито с един  от сценариите за антисоциално поведение, предвидени в тестовете.

„Данните от това проучване не потвърждават заключението, че видеоигрите са причина за агресията или отказ на просоциалното поведение сред младите хора“, се казва в статията.

По-рано Кристофър Фъргюсън участва в друг интересен експеримент. Заедно с колегите си той се опита да разбере как сексуалните героини на видео игрите влияят на самочувствието на геймърите-момичета. По време на експеримента, 98 участници на възраст над 18 години играха в две версии на Tomb Raider, в които главната героиня Лара Крофт изглежда различно, във версията на Underworld и Tomb Raider през 2013 година. В резултат на това учените стигнаха до заключението, че сравнително по-сексуализираната версия на Лара от старата игра няма значително влияние върху самочувствието и настроението на жените.

„Това може да се дължи на факта, че участниците определят главния герой на видео играта като измислен и затова не го смятат за реалистичен прототип на женското тяло“, казва Фъргюсън.

В началото на юли британската компания Censuswide проведе друго проучване, свързано с видео игрите. Служителите на компанията анализираха как игрите влияят на стила на шофиране. Резултатите от работата са публикувани в The Telegraph.

Проучването, проведено по метода на анкета, на което участваха 1250 души, показа, че феновете на виртуалните състезания не са най-добрите шофьори в реалния живот. Така 26% от играчите имат два или повече актове за превишена скорост. Сред тези, които са равнодушни към състезанията, този показател не надвишава 17%. Като цяло геймърите са участвали в по-голям брой извънредни ситуации в сравнение с други шофьори. Феновете на състезанията също са склонни да надценяват оценката на собствените си умения за шофиране, отбелязва статията.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close