IT CompaniesКариера

Първа работа в IT: получаваме позиция без опит

Работата в ИТ винаги е много интересна и вълнуваща, но когато нямате опит в тази област, става неловко. Нека ви кажем как да действате.

Разбираемо е, че може да се уплашите от факта, че не знаете много или не умеете, но трябва да започнете с нещо. Изготвили сме списък от 14 умения, които можете да добавите към автобиографията си, за да увеличите вероятността за успеха си при кандидастване за работа в IT. Уменията се разделят на две категории: универсални (приложими за различни IT области) и технически.

Универсални умения

 1. Общуване и език

Умението да слушате, пишете и четете е едно от ключовите условия за всяка работа, и особено работата в IT е известна с това. Важно е да можете да общувате правилно, защото много често ще трябва да обяснявате на колегите си от други отдели това, което ви трябва на разбираем за другите език, и за това трябва да можете да изразите мислите си. Ако се справите, можете свободно да общувате с различни хора, от дизайнери до клиенти.

Повечето свободни работни места изискват владеене на английски език на средно ниво. Четенето на техническа документация, кореспонденция и жива комуникация могат да ви очакват в работния процес, така че трябва да знаете езика.

Как да го покажете в резюмето:

 • Посочете техническата документация, която сте написали, или опишете успешните дълги преговори с клиенти.
 • Ако сте сключили или подписали договори – посочете това.
 • Ако сте ментор или преподавател, можете да включите този факт в резюмето.
 1. Анализ и изследвания

Тези умения ще ви помогнат да оцените по-добре ситуацията и да съберете повече информация, ако е необходимо. Всъщност, можете да изследвате няколко източника на информация и да ги разглеждате от различни ъгли.

Например управлявате бюджета на малък екип. В допълнение към листа в Excel, вие създавате графики с подробно показване на това как някои разходи влияят на бюджета на екипа и как можете да оптимизирате нещо.

Ако разгледаме работата в IT, способността за наблюдение и анализ на поведението на трафика, натоварването на уеб ресурси и други неща могат да бъдат много полезни в работата, тъй като много решения се вземат въз основа на анализ и мониторинг.

Как да го покажете в резюмето:

 • Идентифицирайте инструментите, които сте използвали за анализ, например Google Analytics.
 • Опишете опита от събирането и анализирането на информация: писане на доклади, писане на технически статии за сайта.
 1. Способност за определяне на приоритети

Работата в IT ви позволява да поемате няколко отговорности и да ги изпълнявате паралелно, като определяте приоритети. За това трябва да имате възможност бързо да се адаптирате и превключвате.

В много области на IT трябва да решите кой проект и задачи да изпълнявате въз основа на целите на екипа. В техническата област е важно да можете да управлявате задачи и други неща, тъй като винаги има някаква голяма актуализация, която е по-важна от промяната на логото на сайта.

Как да го покажете в резюмето:

 • Посочете инструментите, които сте използвали, за да подобрите производителността си, например: Evernote, DoItIm, Google Drive.
 • Опишете успешен опит в управлението на проект, който трябва да разрешите, като замените болен колега.
 1. Креативност и иновативност

Творческото мислене помага за решаване на проблемите по необичаен начин и предотвратява появата им в бъдеще. Например, вие сте начален учител, който открива, че неговите ученици не са в униформа. Въвеждате система за възнаграждение, която насърчава учениците да спазват правилата, без да прибягват до наказание.

Всяко далновидно решение, взето с творчески умения и иновативен подход, е приложимо за работата в IT. Можете да решавате проблемите по такъв начин, че никой да не е мислил преди вас за това, като по този начин внасяте перспектива в проекта.

Как да го покажете в резюмето:

 • Отделете различните творчески / иновативни идеи, които сте въвели на предишното работно място.
 • Накратко опишете задачите, по които сте приложили необичаен подход.
 1. Работа в екип

В днешния свят, дори и да не сте в офис с колеги, работата в екип е много важна. Ако сте на свободна практика, все още трябва да работите с клиенти и да отговаряте на техните изисквания и нужди.

Независимо от естеството на работата или областта, в която се намирате, трябва да покажете професионализма си в работата с другите за постигане на обща цел.

Как да го покажете в резюмето:

 • Отделете инструментите, които сте използвали за комуникация с екипа (Slack, Telegram, Skype).
 • Опишете тази част от работата, която е изпълняван в екип и нейния резултат.
 1. Планиране и организация

Работата в IT предполага управление на времето и ефективно планиране.

За някои задачи имате собствен подход, който можете да адаптирате към всяка задача.

Това умение ще помогне да се създаде подробен списък със задачи с планове за целия месец и готови шаблони за повтарящи се задачи.

Как да го покажете в резюмето:

 • Ако сте на свободна практика, опишете организацията на своят работен процес.
 • Посочете инструментите, които използвате за вашата лична организация (Trello, Asana, Basecamp).
 • Опишете всички методологии за управление на процеси, които сте използвали (например Scrum).
 1. Позитивна нагласа

Не е нужно да се усмихвате цял ден и да носите кекс всеки петък, но позитивното отношение към другите е от ключово значение.

HR-мениджърите искат да привлекат такива специалисти, с които е лесно да работят и комуникират. Например, вашият код се срина два часа преди края на работния ден, ще отложите ли ремонта на следващия ден или ще организирате екип за съвместно решаване на проблема? Отговорът е очевиден.

Как да го покажете в резюмето:

 • Разкажете за конструктивни начини за взаимодействие с клиенти и колеги.
 1. Създаване на презентации

Умението за създаване на презентации може да включва работа в PowerPoint, както и организиране на срещи в офиса, по време на които предлагате редизайн на сайта.

Създаването на презентация може да ви помогне да привлечете нови клиенти или инвеститори: не пропускайте възможността да напишете това умение във вашето резюме.

Как да го покажете в резюмето:

 • Ако някога сте създали / организирали презентация – добавете я към автобиографията си.
 • Обмислете описанието на конкретни събития, в които имате принос.

Технически умения

 1. Редактиране на изображения

Работата в IT често включва умения за редактиране чрез Photoshop или възможността за използване на безплатния инструмент Canva. Уменията за обработка на изображения могат да бъдат полезни в редица позиции, а не само за дизайнера.

Например в работата на контент – мениджъра може да се наложи да преработите изображение за блог или за дизайнер, с когото работите.

Как да го покажете в резюмето:

 • Опишете курсовете, които сте изкарали, например Photoshop.
 • Посочете използваните инструменти (Photoshop, Illustrator, Canva).
 1. HTML

HTML (Hyper Text Markup Lahguage) – основата на всеки сайт. Поради това той става умение, което обхваща ИТ индустрията, от дизайнерите до разработчиците и дигиталните маркетолози. HTML е полезен дори за хора, които форматират статии на  WordPress.

Можете да научите HTML и да го практикувате в текущата си работа, независимо дали форматирате новини или персонализирате нещо на уебсайта на вашата компания.

Как да го покажете в резюмето:

 • Опишете курсовете, които сте изкарали (ако има такива).
 • Добавете връзка към вашия GitHub (ако не, създайте такъв).
 1. CSS

Ако HTML е скелетът на цялата мрежа, тогава CSS е мускулите и кожата, които оформят крайния продукт. Тъй като те винаги работят заедно, те трябва да бъдат изучавани заедно.

Как да го покажете в резюмето:

 • Опишете курсовете, които сте изкарали (ако има такива).
 • Добавете връзка към вашия GitHub.
 • Кажете какво сте реализирали с помощта на CSS.
 1. Принципи на адаптивният дизайн

Под адаптивен дизайн се разбира дизайна на всякакво устройство: компютър, лаптоп, таблет и смартфон.

Работата в IT може да изисква познаване на тези принципи. Тъй като те са полезни както за разработчика, така и за дизайнера, и можете да започнете да учите след HTML и CSS. За щастие има много курсове, видеоклипове в YouTube и книги по тази тема.

Как да го покажете в резюмето:

 • Опишете курсовете, които сте изкарали (ако има такива).
 • Добавете връзка към вашия GitHub.
 • Осигурете връзка към проект, в който сте използвали адаптивен дизайн.
 1. Search Engine Optimization (SEO)

Понастоящем всяка компания има собствен уебсайт. Онлайн бизнесът процъфтява и затова е много важно да се грижи за SEO. Този параметър засяга начина, по който сайтът ви ще се класира в резултатите от търсенето.

Не е нужно да работите в уеб студио, за да започнете работа със SEO. Можете самостоятелно да регистрирате сайт в Google Analytics и да започнете да получавате статистически данни за анализиране на поведението на потребителите и работата в ИТ вече няма да е толкова скучна.

Как да го покажете в резюмето:

 • Опишете курсовете, които сте изкарали (ако има такива).
 • Посочете използваните от вас инструменти (Moz Pro, Yoast SEO plugin, SEMRush).
 • Разкажете за положителния резултат от постигнатия ръст на трафик.
 1. GIT

Ако работите в екип от разработчици, дизайнери или QA, имате голям шанс да изпробвате GitHub инструмент.

Дори и без команда, можете да работите с github сами. Опитайте го на свободна практика, допринесете за проекти с отворен код и дори създайте свой собствен малък софтуер, който могат да използват други хора (например шаблони на WordPress, CSS библиотека, малък плъгин на JavaScript и др.).

Как да го покажете в резюмето:

 • Добавете връзка към вашия github.
 • Ако имате лични проекти, избройте ги в резюмето си.

Друга полезна статия по темата: „5 езици за програмиране, които могат в бъдеще да станат доминиращи“

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close