IT NewsАнализи

С какви темпове се развиват българските проптех и контех стартъпи на фона на европейските – MBA CMC Силвия Павлова

Силвия Павлова е съосновател и Управляващ партньор на Strategy+ Business Lab и PropTech Bulgaria. Тя също така е съосновател на PrEXCELerator Bulgaria – първата и единствена стартап екосистема в България, специализирана в работа с PropTech компании.

С какви темпове се развиват българските проптех и контех стартъпи на фона на европейските - MBA CMC Силвия Павлова

Силвия завършва своята MBA степен в OUBS  (Великобритания), която се класира в топ 1 % на MBA програмите в света. Тя е международно сертифициран консултант по стратегия и бизнес развитие.

С какви темпове се развиват българските проптех и контех стартъпи на фона на европейските?

Преди да отговоря на този въпрос, бих искала да дефинирам проптех и контех. Изясняването обхвата на тези два термина ще ни помогне да генерираме по-качествен отговор на основния  въпрос.

Проптех покрива петте етапа на целия жизнен цикъл на всеки имот, започвайки от: (1) Финанси и инвестиции (2) Проектиране и строеж (3) Пазарно предлагане и транзакция (4) Управление и опериране на имота (5) Lifestyle & workstyle. Обичайно първите два етапа са неразривно свързани в ConTech. Но това е zoom-out погледът. Ако направим zoom-in, виждаме, че ConTech включва освен целия жизнен цикъл на изграждане на имота, който е много сложен, високо регулиран и итеративен, също така: Construction Management/ BIM технологии, нови методи и материали за строителство, модуларно строителство, софтуер за управление на проекти, unmanned aerial vehicles, облачни платформи за съвместна работа и др. Всяка една от тези области е отделен индустриален сектор.

Сега вече мога да отговоря на основния ни въпрос.

Факт е, че най-пробивните международни проптех решения са създадени с хибридната експертиза на строителни инженери, архитекти, геодезисти от една страна, съвместно с експертизата на IT специалисти.

В България няма създадена среда за целенасочено взаимодействие между IT професионалисти и индустриални специалисти с цел генериране на дигитални решения за индустриите.

Това ни отличава от много от силните проптех държави в Европа, където целенасочено се създава такава среда. Съответно изоставаме в създаването на проптех решения.

За съпоставка, в момента в Европа има над 3109 проптех компании. В BULGARIA: PropTech & ConTech Mapping Report 2019, ние идентифицирахме около 30 български проптех решения.

С какви проблеми се сблъскват проптех и контех стартъпите?

Един от проблемите, с които се сблъскват, е липсата на среда на взаимодействие между IT и индустриални експерти, за което споменахме по-горе. В PrEXCELerator Bulgaria работим и с двата вида експерти. Една от задачите, с които винаги се сблъскваме, е, когато имаме решение от строителен инженер, да намерим подходящ IT специалист, и обратно. Но именно това е едно от предимствата на преакселератора. Ние сме среда, в която срещаме двата вида специалисти.

Друг проблем е липсата на специализирано законодателство, което да насърчава, както създаването на споменатата среда за взаимодействие, така и да благоприятства бизнес развитието на проптех решенията.

Но липсата на такова специфично законодателство за проптех не е проблем само в България, но и в ЕС, като Великобритания е един изключително добър положителен пример в тази област. Не е случаен фактът, че Лондон е един от световните проптех центрове.

Добрите новини са, че в тази насока стартира нов пилотен проект между Европейската комисия и EU PropTech House. Ние сме ексклузивен представител на EU PropTech House в България и отговаряме за реализирането на проекта тук.

Друг проблем, с който се сблъскват проптех компаниите, е финансиране C и D, когато вече са скейлапи (scale-ups). Това е вторият пилотен проект съвместно с Европейската комисия, по който работим като член и представител на България в EU PropTech House.

Към кои пазарни ниши съветвате стартъпите да се обърнат? Къде ще намерят по-сигурна реализация?

В предвид че значителна част от проптех решенията са B-2-C, бих препоръчала да се създават B-2-B решения. Съществува и още една причина за тази препоръка и тя е, че все повече международни компании създават свои CVC (Corporate Venture Capital) фондове и търсят именно такива индустриални решения.

Също така бих препоръчала да се насочат към етапи от жизнения цикъл на строителната индустрия и индустрията на недвижими имоти, които са напълно свободни, вместо да създават решения в ниша с много играчи. Именно поради тази причина мапингът в BULGARIA: PropTech & ConTech Mapping Report 2019 следва логиката на жизнения цикъл на двете индустрии. Така направихме очевидно кои са незаетите пазарни ниши.

Лесно/Трудно ли се намират инвеститори за тази нова индустрия?

В България – много трудно, граничещо до невъзможно. Тук се говори за финансиране в проптех от неповече от една година. Още по-трудно се осигурява финансиране от VC фондове. В ЕС – изключително улеснено. Именно по тази причина PrEXCELerator Bulgaria е ексклузивен партньор в България на няколко международни мрежи. По този начин улесняваме максимално намирането на инвеститор за български проптех решения с международен потенциал.

Къде намират пазар тези стартъпи – в България или в чужбина?

Ако проптех решението е решение, свързано с българското законодателство и регулационни режими за строителната индустрия и индустрията на недвижимите имоти, то единственият му пазар може да бъде България.

Ако проптех стартапът е с решение с международен потенциал, то и пазарът и финансирането му трябва да стане в чужбина.

С какви проблеми се сблъскват, когато излязат на пазара в чужбина?

Един от проблемите е разликата във валидността на допусканията, направени при планиране на разширяването.

Друг проблем е липсата на среда, познания за средата и пазара.

Частично решаваме този проблем със създаването на EU PropTech House. Тъй като всеки от членовете представляваме държава в ЕС, ако имаме стартап, който иска например да се разшири в Белгия, Люксембург, Испания, Австрия, Финландия или която и да било държава, го свързваме с колегите ни, отговарящи за съответната държава. Те имат ангажимента да го поемат и да му помогнат с пълна информация и контакти. От своя страна, като ексклузивен представител за България, ние предоставяме същата услуга за чужди проптех компании.

Има ли регулаторни спънки пред тях?

Отговорът е да, много за определени индустриални сектори и не – за други.

Законодателните спънки се оказват основна пречка при интернационализацията на компаниите в строителната индустрия, дори и тези, които не са технологични.

Целта на такива мерки основно е да бъдат висока входна бариера за пазара на дадената държава. Обикновено ограничават движението на хора; дискриминация, при която локални фирми се ползват от преференции; неравни условия за участие при обществени поръчки и т.н. В някои случаи тези спънки се превъзмогват чрез създаването на cross-border deals, но в други и този подход не е ефективен.

Една от областите с най-голям експортен потенциал в международен аспект е строителните материали, в т.ч. като ConTech решения. В периода 2010-2015 този сектор е със 100 % ръст във value per employee. Друга област с много висок експортен потенциал е предоставянето на строителни услуги и експертиза. За съжаление в тази област България е една от последните 3 държави в ЕС с най-нисък експорт на строителни услуги и експертиза. Но хубавото е, че сме в топ 3 държави в ЕС, в които са направени най-големи вътрешни за ЕС FDI, т.е. може да усвоим експертизата на други европейски държави.

С какви още индустрии работи PrEXCELerator?

PrEXCELerator Bulgaria работи с Proof-of-Concept и MVP-stage стартапи, както и пивотиращи стартапи в 5 индустриални вертикала: (1) PropTech (2) BioTech (3) Industrial Manufacturing (4) FoodTech (5) Social Entrepreneurship, но ако идеята е много добра, дори и да не е в някой от тези вертикали, също я включваме. Работим също и с т.нар. intrapreneurial решения, т.е. стартап решения, генерирани от служители на дадена компания, които компанията иска да валидира и тества на пазара. Все повече ни търсят стартапи във фаза на B финансиране, за да ги свързваме с подходящи международни инвеститори.

Можете да научите повече на:    prexcelarate.eu   и   proptechbulgaria.eu

или като се свържете с нас на:  hello@spbusinesslab.com

Телефон: +359 887 16 18 00.

Тагове
Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close