IT NewsНовини

TRANSPORT FOR LONDON СЪБИРА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ТРАНСПОРТА В МЕТРОТО ЧРЕЗ WI-FI

Компанията Transport for London (TfL) събира данни за качеството на лондонското метро. Информацията се събира анонимно чрез вътрешна Wi-Fi мрежа от мобилните телефони на клиентите. Сега системата за събиране на информация за метрото функционира на 260 станции. Използвайки тази технология за анализ, специалистите в транспортната мрежа искат да разберат как се разпределят пътниците в метрото в часовете в пик и по друго време на деня. Този подход ще допринесе за по-изгодно планиране на маршрутите за пътуване, а също така ще помогне да се избегнат възможни закъснения.

Системата, разработена от TfL, автоматично заличава данните, без да има достъп до лична или поверителна информация на всяко устройство. Представители на транспорт за Лондон заявиха, че данните на клиентите никога няма да бъдат прехвърляни на трети страни, а услугата е абсолютно прозрачна и легална. Тя е съгласувана с Градското управление за информация (Information Commissioner’s Office) и не идентифицира пътниците.

През 2016 г. TfL проведе четириседмичен експериментален тест, за да изпробва технологията си за събиране на данни Wi-Fi на 54 станции в зони 1-4 (в метрото има само 6 зони, разположени от 1 до 6 отдалеченост от центъра). Когато функцията Wi-Fi е активирана на мобилен телефон, смарт часовник, таблет или друга джаджа, тя непрекъснато ще търси мрежа, като изпраща уникален идентификатор (мултимедиен адрес за контрол на достъпа) до близките маршрутизатори, докато пътникът се намира на станцията.

Тогава информацията се анализира от командния център и експертите разбират къде точно е човекът, на коя станция натовареността е по-голяма и т.н. Например анализ показва, че пътниците, пътуващи между Kings Cross St. Pancras и транспортен възел Waterloo с двата най-оптимални маршрута за пътуване в употреба, се използват 18 по-малко популярни и по-трудни.

През последните три години компанията Transport for London извърши подробно цифрово картиране на всички метростанции в Лондон, като инсталира на тях Wi-Fi рутери. Този подход осигурява усъвършенстван анализ на данни в транспортния сектор, увеличава стойността на информацията и спомага за адаптиране на услугите на метрото към желанията на пътниците. Знаейки кой маршрут е най-малко натоварен, пътниците могат лесно да планират предстоящите пътувания, да предотвратят загубата на време и да намалят общия брой закъснения за работа поради закъснения в обществения транспорт.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close