IT NewsНовини

Триизмерните чудеса на 3D принтерите

Триизмерните чудеса на 3D принтерите. В историята на човечеството съществуват преломни дати, бележещи ключови открития. Благодарение на тях, цивилизацията прогресира и се обогатяват различни направления – изкуства, технологии, наука и др.

Една такава дата е 1860-та година, когато във фотографията се открива технологията на фотоскулптурата, която се счита за най-ранния предшественик на 3D принтирането.

Фотоскулптурата се извършва по следния начин: събират се снимки на обект, който е фотографиран от различни гледни точки и чрез тях се сглобява цялостно триизмерно изображение. Това откритие дава първоначалния тласък, който води до по-нататъшни опити в областта на 3D принтирането.

Едва през 2009-та година започват да се произвеждат 3D принтери за крайния потребител или така наречените настолни (персонални) 3D принтери. Най-ранните им модели са изработени от шперплат и изглеждат съвсем самобитно. Две години по-късно индустрията рязко се разраства. Появява се и нова услуга – онлайн 3D принтиране. Всичко това задава нова призма в света на творчеството и интересните експерименти с 3D принтерите тепърва започват.

Как работят 3D принтерите?

Всичко, което може да се моделира със софтуер за 3D моделиране, може да бъде възпроизведено и от 3D принтера. Това се случва чрез процес на добавяне, при който последователно се наслагват слоеве материал, докато не бъде изграден целия предмет.

Отделните слоеве се „нарязват“ хоризонтално още при работата със софтуер. Всеки един  слой представлява двуизмерна форма с уникален контур. Чрез полагането на слоевете един върху друг, предметът постепенно се изгражда.

Най-често използваният материал за конструиране е пластмасата. Той е под формата на нишка, която е навита на макара. Свободният край на нишката се захваща от екструдера на принтера, който поема материала, придвижва го, разтапя го и го полага на равна платформа. Това представлява процесът, който образува всеки един слой. За да се образува слой с уникална форма, платформата се движи напред-назад, а екструдерът наляво-надясно. По този начин всяка частица попада точно там, където е необходимо, а слоят се конструира с равномерна дебелина.

За какво се използват 3D принтерите?

Приложението на 3D принтерите е наистина широко. Благодарение на тях могат да се създават играчки, малки статуетки, триизмерни автопортрети, бижута, най-различни битови предмети, резервни части за автомобили, музикални инструменти, макети и др. Услугите на 3D принтера се ползват от хора с най-различни професии и занимания: стоматолози, дизайнери, художници, спортисти, научни работници.

Някои от по-развитите страни, като Дания, са приложили употребата на 3D принтерите за целите на образованието. Училищата закупуват определен брой принтери, които се използват в специални лаборатории. Така изучаването на конкретна дисциплина е много по-лесно и забавно, тъй като могат да бъдат представени нагледно сложни за обяснение неща. Например, един 3D е в състояние да възпроизведе умалена версия на реактивен самолетен двигател. Това прави 3D принтерите отлични помощници в сложни дисциплини като инженерство или медицина.

Едно не толкова футуристично бъдеще

Извън творческите и забавни занимания, 3D принтерите имат своята важна роля за бъдещето развитие на хирургията и фармацевтиката. Българската компания „Принтиво“ е една от малкото фирми  в световен мащаб, която предлага принтиране на човешка кожа и тъкани чрез биопринтер. Очаква се в бъдеще да могат да бъдат принтирани напълно функциониращи човешки органи, с цел трансплантация.

Друга вълнуваща идея е свързана с принтирането на хапче, което да обединява в себе си веществата на няколко лекарства. Това би улеснило значително живота на болни и възрастни хора, на които се налага да пият по няколко хапчета на ден.

Експерти в областта твърдят, че това е само малка част от хоризонтите, които развитието на 3D принтирането ще разкрие пред нас.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

One Comment

  1. Не е ли възможно да се направи 3Д принтер, за строителни елементи, за домашно ползване. Пазаруваш си материала/нишката за самия принтер и в последствие искаш само строителния елемент който се е счупил в къщата/блока/апартамент, а именно: тухла, керемида, дръжка за брава и т.н. По-големите елементи ще могат да се сглобяват като пъзел от по-малки „разпечатани“ части (например врата се сглобява от 10 елемента; или перваз от 3 елемента, или барелев от n на брой елемента).
    Само ще се обогатяват видовете строителни конфигурации от програмисти, а ще си го боядисваме самостоятелно според търсения ефект.
    Това е толкова доходоносна идея и всяка една фирма която се занимава с поддръжка на сгради ще е първа на опашката от клиенти и после и потребители на самия софтуер, както разбира се частници с къщи, хотелиери и т.н.
    Поздрави и очаквам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close