IT NewsФакти и прогнози

Умните градове – къде ще живеем в бъдеще?

Днес градовете постоянно се разрастват, превръщайки се в притегателен център за все повече хора. Причините за това са комплексни – по-големите възможности за намиране на доходоносна работа или образователни потребности, но също и повече места за забавление, културни мероприятия и социализация.

Данните от проучване, направено от ООН посочват, че само след три десетилетия, повече от 65% от населението на Земята ще живее в градове. Това създава сериозни предизвикателства, с които те ще трябва да се справят. Повече хора означава повече трафик, повече отпадъци, замърсяване на въздуха и т.н. Вероятно се чудите какво е решението за тези проблеми? Отговорът се крие в изграждането на т.нар.  “умни градове”.

Какво представляват умните градове?

Казано накратко, умните градове инкорпорират технологични решения за справяне с публичните проблеми. В основата на тази концепцията  стои събирането, обработването и анализирането на голямо количество данни в различни области на градското управление – сметосъбиране, трафик, паркоместа, консумация на енергия и др. За да стане това възможно, е необходимо изграждането на сложна и високоефективна система, състояща се от взаимосвързани сензори, устройства и софтуер. По този начин се осигуряват устойчиво развитие и по-ефективна градска среда.

Примери от света

В различни части на света, много градове приемат тази идея и работят целенасочено в посока на своята дигитална трансформация. В следващите редове ще ви разкажем за някои от тях.

През 2010 г. в Индия започва изграждането на умния град Палава, който бива завършен през 2014 г. За жителите му е осигурен интелигентна система за сигурност, а също и екологичен градски транспорт, за да не са налага те да използват коли. По този начин драстично се намаляват вредните емисии  и въздухът остава чист.

Сингапур е сред най-добре развитите икономически градове в Азия, който също използва умните технологии. Целта е да се справи с трафика и задръстванията. Затова в целия град за инсталирани множество камери и различни сензори, които да следят движението по пътищата в реално време. Следващият проект, който се предвижда е свързан със създаването на специална система за енергийна ефективност.

В Европа също не липсват добри примери. Един от открояващите се умни градове е Барселона, който разполага с интелигентно улично осветление, благодарение на което понижава използваната електроенергия. Освен това, в града функционира напоителна система, която отчита нивото на влагата в почвата и така съхранява водните ресурси. Новата цел на испанския град е да се справи с трафика, отново залагайки на технологични решения.

Ню Йорк е един от космополитните мегаполиси, където живеят над 8,5 млн.  души, Това  често е предпоставка за сериозни проблеми. Затова градската управа се е заела да изгради интелигентни системи за сметосъбирането, уличното осветление, транспорта и т.н., като планира да  превърне  Ню Йорк в един от най-умните градове в света.

Както може да видите, умните градове все още са на фаза в която използват една или няколко системи и може би ще минат още години докато тази концепция превземе почти всички сфери на обществения живот. Разбира се, не липсват и критици, които посочват, че тези проекти са изключително скъпи, а в допълнение постоянното видеонаблюдение и събиране на данни са предпоставка за ограничаване личната неприкосновеност и заплаха за сигурността на гражданите, в случай, че системата бъде разбита от недоброжелатели.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close