IT NewsФакти и прогнози

В близките 5 години цифровите технологии значително ще трансформират бизнеса

В следващите 5 години цифровите технологии значително ще трансформират бизнеса. Резултатът от дигиталната революция може да бъде изчезването на много компании и повторното профилиране на пазарите и тези процеси ще се случват с безпрецедентна скорост.

Това беше заключението на доклада, публикуван от Глобалния център за бизнес на цифровите трансформации (Global Center for Digital Business Transformation, DBT Center) – съвместен проект на Cisco Systems и Международния институт за развитие на мениджмънта (IMD).

Документът, озаглавен „Digital Vortex: How Digital Disruption is Redefining Industries“, е съставен от проучване на мениджъри от 941 компании от 12 индустрии в 13 страни (Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, САЩ, Франция). , Япония).

Проучването показа, че в резултат на развитието на модерните цифрови технологии във всеки от 12-те изследвани сектора, през следващите пет години около 40% от съществуващите организации ще изчезнат. „За да оцелеят и да успеят в нова, цифрова икономика, всяка страна, всеки град и всеки бизнес трябва да станат дигитални“, казва Martin McPhee, старши вицепрезидент на системите за консултации в Cisco Systems.

В следващите 5 години цифровите технологии значително ще трансформират бизнеса

Повечето анкетирани ръководители признават положителното въздействие на дигитализацията върху бизнеса и обществото. 75% от респондентите наричат цифровата революция една от формите на напредък, 72% казват, че тя носи повече ползи за клиентите, 66% смятат, че тя разширява възможностите на индивида. В същото време 43% или не виждат рисковете, свързани с цифровите технологии, или не ги възприемат достатъчно сериозно. Само 25% от респондентите описват своя подход към цифровата революция като проактивен.

От 12-те индустрии, споменати в доклада, максималният потенциал за цифрови трансформации през следващите пет години е в индустрията на високотехнологичните продукти и услуги. Най-високите позиции в този рейтинг заемат други отрасли, които са тясно свързани с обработката на данни: медии, развлекателна индустрия, телекомуникации, финансови услуги и търговия на дребно, т.е. индустрии, които използват съвременна ИТ инфраструктура за обмен на информация и решаване на бизнес задачи.

Лидерите на съществуващите компании във всички сектори очакват значителни промени през следващите 5 години в резултат на цифровата революция, включително промени в пазарния дял.

В същото време проучването показа, че почти една трета от предприятията следват принципа „ще поживеем и ще видим“, надявайки се да копират действията на успешните конкуренти. „Не само бизнес моделите се променят – цялата верига на стойността и предлаганите продукти се променят. Дигитализацията не само променя индустрията, но и все по-размива границите между тях ”, коментира резултатите от проучването, Майкъл Уейд (Michael Wade), директор на DBT Center и професор на Департамента за иновации и стратегии в IMD.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close