IT Resources

4K телевизори – подарете си несравнимо удоволствие пред екрана

Все повече хора се изкушават да си купят 4К телевизори. Дали това е добро вложение – прочетете тази статия за да разберете.

Динамичното развитие на пазара на електроника доведе до факта, че Full HD телевизорите постепенно започнаха да минават в забрава. С право може да се каже, че 4K телевизорите заемат пазарната ниша в този сектор. Това, разбира се, е свързано с постоянния спад на цените, с който се сблъскваме почти всеки месец. И разбира се, да не забравяме и чудесните промоции, които онлайн магазините правят периодично.

4K телевизор – какво е това?

Ако планирате да смените своя телевизионен приемник с модел с плосък екран, вероятно ще се насочите към модели с етикет 4K. Този термин се използва във връзка с висока разделителна способност, при която 4000 пиксела са поставени хоризонтално.

Покупката на 4K телевизор е наистина интелигентно решение за купувача. Но нека да проследим предимствата и недостатъците.

Едно от най-важните предимства на 4K изображението е, разбира се, по-висока разделителна способност от предишния стандарт, т.е. Full HD (1920×1080). 4K резолюцията е дефинирана от Digital Cinema Initiatives като 4096 х 2160 пиксела. Благодарение на това изображението става по-детайлно и по-ярко. Това е особено забележимо при възпроизвеждане на съдържание, подготвено специално за 4K резолюция. В технически план това означава, че този модел телевизор е с минимална резолюция от 3840 пиксела по дължина и 2160 пиксела по височина.

Разбира се, повечето телевизори поддържат и функции за увеличение, тоест „подобряват” изображението с по-ниска резолюция, но можете да се наслаждавате на истинското качество, като гледате 4K филми или играете най-новите игри.

Но това не е всичко – с увеличаване на разделителната способност има и увеличаване на скоростта на възпроизвеждане на видеото. 4K поддържа възможността за генериране на изображения от 24 до 120 кадъра в секунда.

Предимствата от използването на 4K телевизори са, по подразбиране, по-големи – много от тях не са свързани единствено с качеството на самото изображение. Трябва да се подчертае, че тези видове устройства често са оборудвани с много допълнителни функции. Повечето от тях са Smart TV модели, които  позволяват да бъдат инсталирани много приложения (например Netflix, Twitch). Освен това има различни технологии, които подобряват възможностите на телевизора.

Все пак, това не означава, че тези устройства нямат недостатъци. Оказва се, че евтините 4K телевизори не показват най-добре движещи се изображения в динамични сцени, с което Full HD устройствата се справят много добре. Това се дължи на намаляване на скоростта на опресняване на изображението. Ето защо не бива да купувате модели под средния клас.

Днес много хора си  подменят телевизора с 4К заради стрийминг услуги като Netflix. Все повече и повече нови филми и сериали поддържат тази резолюция.

Същото важи и за игрите – 4K поддръжката се осигурява от нови проекти както на PlayStation 4 Pro, така и на Xbox One X.

И още нещо  в полза на 4К телевизора – с колкото по-висока е резолюцията на устройството, толкова по-близо трябва да стоим до него, за да се виждат всички детайли. Той се оказва перфектното решение и за хората с малки апартаменти.

Не е ли време да се поглезите с 4К телевизор?

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close