IT NewsАкценти

Дигитализирането на книги – бъдещето на библиотеките

Живеем във времена на постоянна динамика. Поради навлизането на нови технологични решения, много от познатите ни институции вече не са това, което бяха преди. Свикнали сме да свързваме библиотеките с високи рафтове, изпълнени с дълги редици книги.

Но съвременните тенденции предлагат друга перспектива за съхранение на текстова информация, които най-малкото ще спестят заемането на чисто материално пространство и влагането на ресурси за изработването на книжните тела.

В настоящата статия ще обсъдим характера и функциите на дигиталните библиотеки или как дигитализирането на книгите и останалите хартиени носители спомага за популяризирането, модернизирането и развитието на библиотеките.

Защо е необходимо дигитализирането на библиотеките?

Както вече споменахме, споделянето и разпространението на информация посредством книжен носител, изисква влагането не само на ресурси за изработка му, но заема и място. Виртуалното пространство е на практика безгранично и няма предел, който да може да бъде достигнат, нито помещение, чиито капацитет да бъде запълнен. В настоящите времена няма нищо по-ценно от информацията, а какъв по-добър ход на развитие за нейното споделяне, от неизчерпаемо място, в което да бъде съхранявана? Що се отнася до книжните носители – тъй като при дигитализиране те отпадат, по този начин ще се запазят здрави огромен брой дървета.

Друго, с което биха спомогнали неминуемо дигиталните библиотеки, това е пестенето на време. Традиционното търсене на книги се случва да отнеме голяма част от него. Забавянето може да се проточи още повече и поради допуснати грешки – не поставено на съответното си място книжно издание, некоректно картотекиране, дезориентация при търсене на точното местоположение на изданието и т.н. От своя страна, електронните библиотеки разполагат с търсачки, които чрез ключови думи, прецизно и бързо да намерят търсения източник на информация.

Времето на потребителя ще бъде спестено и по друг начин – тъй като дигиталните библиотеки могат да бъдат достъпни от всяка точка на света, то разходките до определена библиотека също стават излишни.

Икономичност и достъпност

Макар и да звучи като скъпа инвестиция за някои, дигитализирането на библиотеките всъщност е крайно достъпно. Единственото, което е необходимо са: компютър, скенер, принтер, мрежа и специализиран софтуер.

Дигиталните библиотеки са практични и с това, че един ресурс може да бъде ползван от практически неограничен брой потребители едновременно – което няма как да се случи с книжно тяло. Отпада необходимостта от копия и съответно – от тяхното количествено изчерпване.

А и виртуалните библиотеки могат да бъдат „посещавани“ по всяко време – всеки от потребителите е свободен да чете и използва текстовите файлове в онази част от денонощието, която е най-удобна за него.

Едно наистина голямо предимство на дигиталните библиотеки е възможността за връщане към живот на вехти и накърнени от времето документи – много стари и износени книги могат да се превърнат в дигитален източник на информация, който няма как да се разпадне и повреди физически във времето.

Дигиталните библиотеки и ежедневието на съвременния млад човек

Технологиите навлизат все по-трайно в живота на всяко следващо поколение. Счита се, че много от младите хора вече са загубили интерес към книгите. Дигиталните библиотеки ще създадат условия, които са близки до представата за живот на младежите, и ще ги приобщи пълноценно към голяма част от културния живот.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close