IT CompaniesКариера

Как да изградим кариера в ерата на цифровата трансформация

Напоследък терминът „цифрова трансформация“ се споменава в информационната преса все по-честo. Тези, които се съмняват в цифровата трансформация ще  бъдат разочаровани. Има индиректни признаци, които сочат, че цифровите промени са резултат от променена парадигма за създаване и консумация на информация, и следователно цифровата трансформация идва сериозно и за дълго.

Например, такива гиганти като McDonalds или Volvo вече са влезли в екип от специалисти, ангажирани в областта на въвеждането на цифрови технологии. Сред тях са директорът по цифровизацията (Chief Digital Officer, CDO), директорът на аналитичния отдел на компанията (Chief Analytics Officer, CAO) и директорът на данните (Chief Data Officer).

Техническият директор на Talend, Laurent Bride, смята, че промените, предизвикани от цифровата трансформация, не само ще станат причина за появата на нови професии, но и ще доведат до промени в организацията на работата на разработчиците, анализаторите, мениджърите или финансовите специалисти. Той споделя няколко препоръки, които ще позволят на всички да се подготвят по-добре за появата на дигитализацията по отношение на подобряване на уменията и подобряване на работните процеси.

Излизане извън рамките на длъжностните пълномощия. Обичайната процедура за изпълнение на служебните задължения предполага следване на щатни инструкции, но, разбира се, работодателят е малко вероятно да протестира, ако освен това служителят прояви инициатива. Всъщност всеки далновиден служител, който се стреми да се издигне в кариерата, трябва да се интересува от това.

Като начало е добра идея да получите обща представа за това как можете да подобрите обхвата на отговорностите, които изпълнявате, и как можете да се възползвате от компанията в средно срочен план – след 3-5 години. Работейки с тях, рано или късно разбирате на кои отдели каква информация е нужна за изпълнение на професионалните задачи.

Например, ако служител е свързан с информация за търсене и разбира нуждите на клиентите, той със сигурност ще може да направи паралели какви данни могат да бъдат полезни на членовете на екипа му за сътрудничество с други отдели. Подобно сътрудничество ще опрости съставянето на прессъобщения на компанията, да не говорим за ползите, които тя може да донесе при работа в съвместни проекти.

Оценете собствената си производителност на труда, определете нейните силни и слаби страни, след това идентифицирайте начини и технологии, които ще ви помогнат да я повишите.

Усвояване на нови умения. Цифровата трансформация  поставя нови изисквания за създаването и потреблението на данни, а разработчиците ще бъдат особено чувствителни към това. Новите условия ще изискват от тях да овладеят технологии като Hadoop, Spark, облачни платформи от ново поколение, машинно обучение и изкуствен интелект.

Според изследователите, за пет години разработчиците на ETL (Extract, Transform, Load – системи от корпоративен клас, които се използват за записване на данни от няколко различни счетоводни системи) или други професионалисти, които работят с данните, ще трябва да имат основни понятия в машинното обучение. Дори и малките фирми започват да прилагат последните заедно с изкуствения интелект – това е естествено предизвикателство към реалностите на съвременната бизнес среда и съществено условие за конкурентното ограничаване на големите компании.

Трябва да се отбележи, че успешните компании предпочитат да наемат специалисти, които не се отказват от попълването на тяхната база знания и трябва да се отбележи, че в съвременния свят са създадени всички условия за това. Има много специализирани форуми, потребителски групи и DIY инструменти (направете го сами!) да не говорим за масата на образователните материали както в интернет, така и в търговските обекти. Процесът на учене или получаване на нови знания трябва да бъде систематизиран, като се използват следните форми:

  • Собствена професионална група в социалните мрежи. Вероятно е трудно да се измисли нещо по-ефективно за развитието на умения и квалификация, като обмен на информация със същите професионалисти. В този случай си струва да се свържете със съществуващи групи от ИТ специалисти в мрежата на LinkedIn или да създадете свои собствени.
  • Общуване във форумите. Освен в социалните мрежи ИТ обществата обитават и форумите. Там можете да обсъждате много бизнес въпроси, да търсите решения на възникнали проблеми и просто да споделяте опит.
  • Образование. За придобиването на нови умения ще помогнат на академичните институции или подготвителните курсове. Има много методи и учебни програми, включително в интернет, които ви позволяват да избирате гъвкав график за обучение.
  • Това е най-ефективният и полезен, макар и не най-лесният начин да получите нови умения. За да се потопите в DIY е достатъчно само пробни версии на продуктите или Open Source-аналози. Опитът на разбота с тях ще ви помогне да придобиете опит, който може да бъде полезен за вашата бъдеща кариера.

Практическите ползи от самообразованието. Безсмислено е да се отричат ​​ползите от самообразованието, но стойността му рязко пада, ако не започне да дава плодове. Всъщност има смисъл да разгледаме самообучението като начин да помогнете на вашата компания. Хубаво е да получите представа за това какво преследва вашата компания в прехода си към цифрова трансформация. Използвайте различни инструменти, за да идентифицирате проблеми, да ги поправите и да предскажете промени.

С определено количество знания бихте могли, например, да откриете, че даден проект ще работи по-ефективно, прилагайки в него вместо машинно обучение обработка на естествен език (Natural Language Processing, NLP).

Старшият мениджър на Big Data за големи данни на Lenovo, Марк Галман, успя да направи това и откри несъответствия в платформата за анализ на клиентите на компанията, което забавя работата и. Разглеждайки изучаването на изкуствения интелект и методите за обработка на естествените езици, той усъвършенства лентата с инструменти за анализ, интегрирайки в нея машинния двигател за обучение на Amazon Athena.

В резултат на това бизнес анализаторите на Lenovo не се нуждаят от извършване на няколко манипулации всеки път, за да получат информация за клиентската база, а е достатъчно само да „попитат“ Athena. Що се отнася до този пример, ролята на топ мениджъра на една китайска компания се свежда до следното: той намира основния проблем, причиняващ неудобство (тромава аналитична платформа) и пренасочва себе си и своя екип към него. Тоест, в случая с Галман, решението за самообучение е следствие, той открива проблема и се опитва да го реши.

Инициативност. Неотдавнашен доклад на Forrester отбеляза: „Цифровите технологии фундаментално са променили две неща: пазарите и динамиката, от които се изисква да останат конкурентоспособни.“ Цифровата трансформация може да се разглежда като нова ера, която отваря потенциални възможности за формиране на нови видове бизнес и кариера, но това не означава, че традиционното предприемачество ще остане без работа. Във всеки случай винаги има място за самообразование и инициатива, заедно те значително увеличават шансовете за кариерно израстване.

Тагове
Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close