IT NewsАкценти

Как Fintech променя правилата на традиционното банкиране?

Днес, повече от всякога ставаме свидетели на ускорени технологични иновации, които бързо се превръщат в неизменна част от ежедневието ни и водят до съществени промени във всички сфери на обществения живот.

Една такава глобална революция са Fintech компаниите, които набират скорост в последните години и обещават да променят изцяло банковите услуги,  каквито ги познаваме днес.  Повече за това ще ви разкажем в следващите редове.

Какво е Fintech?

Fintech, съкратено от Financial Technlogies (финансови технологии), е термин, който описва използването на съвременните технологични иновации за проектирането и предоставянето на  финансови услуги. Казано накратко, Fintech компаниите предлагат на хората нови начини, по които  да оперират с парите си, базирани на високотехнологични решения. Целта им е максимално да улеснят тези процеси, правейки ги по-бързи, по-евтини и по-прозрачни. С появата си, финансовите технологии поставиха началото на революция в банковия сектор, постепенно променяйки традиционните банкови услуги  и придавайки им нов облик, много по-удобен за потребителите.

Как Fintech променя правилата на традиционното банкиране?

Една от първите услуги, които Fintech успя да промени коренно, това са плащанията. Ако някога ви се е налагало да отидете до банков клон, за да преведете пари на приятел или да платите услуга, знаете колко бавен и трудоемък може да се окаже този процес.  В повечето случаи посещението изисква  дълго чакане на опашка,  попълване на множество документи, написани със ситен шрифт и да не забравяме –  заплащането на такса за превод. Още по-неприятно както за потребителите, така и за фирмите е правенето на международни преводи, при които  таксата  е още по-висока и отнема известно време, докато парите стигнат при своя получател.

Днес, благодарение на Fintech услугите може да правим преводи в страната или чужбина бързо и лесно, от мобилния си телефон. Няма нужда да губите време и може да прехвърлите пари навсякъде – от дома, докато пътувате за работа или от офиса. А парите пристигат при получателя в рамките на минута. Fintech компании като TransferWise и Revolut пък ви позволяват да правите транзакции в чужбина без да плащате допълнителни такси. Както сами може да предположите, това създава допълнителни ползи за потребителите и за фирмите. Също така, що се отнася до купуването на стоки и услуги,  все повече потребители избират да направят мобилни плащания.

Още една съществена промяна е, че днес много по-лесно може да си отворим  сметка в някоя онлайн банка, отново без да се налага да напускаме дома си. Няма нужда да постоянно да носим кеш или да разваляме пари, за да оправим сметката, когато сме с компания за заведение. Revolut например, дава опцията на своите потребители да си разделят сметката, използвайки тяхното приложение.

Ситуацията се променя също и за отпускането на кредити. На всеки, който му се е налагало да вземе кредит от банка, знае, че процедурата може да е проточи, освен това лихвите са високи. Fintech позволява съществуването на платформи за  “споделено финансиране” (crowdfunding), които директно свързват инвеститорите, притежаващи свободни средства с кредитополучателите. Едно от основните предимства на краудфъндинга е по-ниската цена на кредита и това, че малките фирми и стартъп компаниите могат по-лесно да получат финансиране, за да осъществят идеите си. Така традиционното отпускане на кредит, осъществявано най-вече от банките, вече има алтернатива.

В бъдеще се окачва финансовите технологии да продължат да се разрастват, създавайки услуги, с по-ниски цени, по-достъпни и по-удобни за потребителите и бизнеса.

Ако се вълнувате от теми като Fintech и възможностите на съвременните технологии, препоръчваме ви да посетите Bulgarian Digital Week  Plovdiv 2019. Това ще е едно от най-големите събития за дигитални технологии в България, в рамките на което ще се проведат над 13 конференции на актуални теми, а видни лектори ще отговарят за вашите въпроси. Организаторите са подготвили също Digital Show, на което ще бъдат представени иновативни изобретения и  Digital Expo – където български и чужди фирми ще покажат техните продукти и как използват дигиталните технологии в бизнес среда. И това не е всичко! По време на Bulgarian Digital Week 2019 ще има  специална кариерна зона за търсещите работа в сферата на IT. Събитието е безплатно и се проведе между 23-29 септември като част от Технически международен панаир Пловдив. Очакваме ви! За повече информация посетете: https://bdw.bg/ .

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close