IT NewsНовини

Как коронавирусът трансформира технологиите?

Технологичната индустрия пострада от коронавирус. Спирането на производството, провалът във веригата на доставки и затварянето, макар и временно, на офлайн магазини на такива гиганти като Apple и Tesla, повлияха на приходите на технологичните корпорации.

Но има и втора страна на монетата. Коронавирусът не само ускори дигиталната трансформация на предприятията – много от тях трябваше да прехвърлят почти всички процеси онлайн, но и принуди учените да намерят нови начини да използват високите технологии за собствените си цели. Всички средства се използват за борба с коронавирус, включително изкуствен интелект и големи данни.

Белият дом, Microsoft и група американски институти се обединиха, за да създадат набор от данни за отворени изследвания COVID-19 (CORD-19). Това е най-изчерпателната колекция от научна литература за коронавирус, генерирана от изкуствен интелект до момента.

Той съдържа над 30 хиляди статии. Американските власти призоваха експертите на AI да помогнат за разработването на нови методи за анализ на текст и данни, които ще предоставят възможност за получаване на важна информация от огромен масив от данни.

Учените се интересуват от това, което в момента се знае за инкубационния период на вируса и как се предава, който е изложен на риск, има ли шанс за възстановяване без медицинска намеса и много други

Учени от Станфордския университет създадоха проект за „разпределен капацитет“, наречен Folding @ Home (FAH), който трябва да помогне за намирането на ваксина срещу COVID-19. Той работи, като свързва неизползваната процесова мощ на компютрите и игровите конзоли по целия свят. След като се свържат, те ще създадат виртуален суперкомпютър, с който изследователите ще търсят ваксина. Това действие беше подкрепено от NVIDIA, Intel, MSI, NZXT и Razer. BenevolentAI използва системи за изкуствен интелект, за да създаде лекарства за най-сериозните заболявания. Няколко седмици след избухването на коронавирус, производителят настрои системата си така, че да избира съществуващи лекарства, които могат да помогнат срещу COVID-19.

Medtech – стартъп BestDoctor пусна безплатна виртуална клиника. Ако не можете да получите насрочена среща с лекар поради карантина или самоизолация, консултирайте се с него онлайн.

В САЩ учител преподава урок по геометрия във виртуална реалност. Чарлз Кумбър от Сан Диего е убеден, че темата се усвоява най-добре с помощта на играта VR-игрите Half-Life: Alyx.

По улиците на Москва могат да пуснат автоматизирани дезинфекционни машини. Разработчиците на безпилотни автомобили StarLine са готови да ги преобразуват за пръскане на пътища. Технологията не е нова – тя вече е използвана в китайската провинция Хубей в разгара на пандемия. Ако улиците на Москва са блокирани, тогава не трябва да възникват проблеми с движението на дронове. Освен това група оператори могат да проследяват движението на дезинфекционни машини из града и, ако възникнат проблеми, да се намесят в тяхното управление.

С настъпването на пандемията много работодатели изпратиха служителите си на отдалечена работа, включително YouTube, Twitter и Facebook. При такива условия не винаги е възможно да се работи ефективно, следователно технологичните гиганти привличат изкуствен интелект към процесите, включително за модериране на съдържание. Вярно е, че алгоритъмът не винаги може да разпознава неетично или незаконно съдържание и понякога погрешно изтрива потребителски публикации.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close