IT NewsНовини

Как собственик на борса за криптовалута открадна биткойни. Имитирана смърт.

Собственикът на криптовалута QuadrigaCX изтегля пари преди смъртта си. Нови подробности се появиха в случая с борсата за криптовалути QuadrigaCX, чийто собственик Джералд Котен умря, буквално отвеждайки парите на своите клиенти в следващия свят, тъй като те бяха съхранявани в портфейл с парола, която имаше само Котен.

Според одиторите, малко преди смъртта си, той превеждал пари по сметките на конкурентни борси за криптовалути, използвайки ги за закупуване на недвижими имоти и други луксозни стоки.

Историята с криптовалутите QuadrigaCX започна в началото на тази година, когато западните медии писаха за това как смъртта на собственика й Джералд Котен разори клиентите.

През декември 2018 г. 30-годишният собственик на услугата Джералд Котен внезапно почина в Индия от усложнения от болестта на Крон. Освен това, както следва от показанията на вдовицата му Дженифър Робъртсън, по-голямата част от средствата на клиентите в размер на 190 милиона долара се съхраняват в „студен портфейл“, достъпът до който е бил само в Котен.

Студеният портфейл е хранилище за криптовалута, което не е свързано с интернет и работи офлайн. Тъй като не е предназначен за бързи транзакции, той се счита за едно от най-надеждните хранилища.

За отварянето му е необходима парола, но, както твърди Робъртсън, само починалият й съпруг знаеше комбинацията, без да оставя нейните копия.

Лаптопът, с който Джери направи бизнес, е защитен с парола и не знам комбинацията или ключа за възстановяване. Въпреки дълго и старателно търсене, не можах да разбера дали паролата е записана някъде на хартия “, се казва в писменото изявление на вдовицата.

За да намери парите и в същото време да провери показанията на Дженифър Робъртсън, беше поканена одиторската компания Ernst & Young, която проведе собствено разследване.

Според EY, малко преди смъртта си, Котън прехвърля милиони долари в криптовалута от сметките на своите клиенти в конкурентни борси. В същото време тези средства бяха използвани за закупуване на недвижими имоти и луксозни стоки за Котен. Общо по този начин собственикът на QuadrigaCX открадна от своите клиенти над 200 милиона долара в биткойни, светлинни монети и етер.

Одиторите смятат, че недвижими имоти в Нова Скотия и Британска Колумбия, ценни книжа, яхта, самолет, луксозни коли, както и златни и сребърни монети, преди това собственост на Котън, а сега собственост на съпругата му, са закупени с крадени пари от клиенти, и следователно трябва да бъдат иззети.

Съобщава се, че ФБР и канадските власти разследват този случай.

По очевидни причини анализаторите от Ernst & Young не разследват обстоятелствата на смъртта на Джералд Котен, но слуховете, че той не е умрял и са фалшифицирали смъртта му, се появиха почти веднага след новината за замразените акаунти на клиенти на QuadrigaCX.

Когато прахът се утаи, тя (вдовицата на Котен) ще се премести при него на неговия частен остров, платен от средства от студения портфейл, до който те„ загубиха достъп “. Не е лош план “, пише един от потребителите на Reddit.

Освен това няколко потребители твърдят, че в Индия, където Котен е починал, е лесно да се поръча фалшив акт за смърт и след това да се изчезне без следа.

Освен всичко друго, според Bloomberg, собственикът на QuadrigaCX регистрира завещанието 12 дни преди предполагаемата му смърт, оставяйки цялото имущество на съпругата си Дженифър, включително дори километрите и точките на авиокомпаниите, с които Котън лети.

Определени въпроси са предизвикани и от големия времеви интервал между смъртта на Котен и новините за нея – той почина на 9 декември 2018 г., но първите съобщения за смъртта му се появиха едва на 31 януари.

Някои от клиентите на борсата се обърнаха към погребален дом в Канада, който беше отговорен за погребението на 30-годишния собственик на борсата за криптовалута. Един свидетел твърди, че бюрото потвърдило факта на погребението, докато друг твърди, че служителят на службата бил „зашеметен от този въпрос”, тъй като Котън дори не е бил в базата данни.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close