IT NewsНовини

Какво ни очаква след навлизането на новата 5G мрежа?

Не е нужно да се замисляме дълбоко, за да си дадем сметка, колко много са навлезли технологиите в нашето ежедневие. Бъдещето, в което роботите са част от нашите най-нормални дейности, вече не изглежда толкова далечно и фантастично.

Ако оставим настрана мобилните телефони, най-различна по вид битова техника се модернизира и подобрява, благодарение на способността ѝ да се свързва с интернет. Колкото повече технологията около нас се развива, от толкова по-голям капацитет за пренос на данни ще има нужда. Най-новата 5G безжична мрежа вече се ползва в някои страни (Сан Марино, Южна Корея, Китай, САЩ), а у нас предстои да навлезе през следващите до 2021-ва година. Счита се, че това е петата голяма революция в света на мобилните комуникации.

Действително ли ни е необходима 5G мрежа?

Основната роля на 5G мрежите е да могат да поемат все по-увеличаващото се търсене в интернет, а оттам и повишаващият се обем на пренос на данни. Милионите смартфони, които се продават всяка година и са неизменна част от ежедневието на хората, далеч не са единственият пример за технологични устройства, които обменят информация помежду си по безжичен път. Очаква се масовото навлизане на нова „умна“ техника, като самоуправляващи се автомобили и безпилотни летателни апарати. Тяхната употреба не би била възможна при по-ниския капацитет на досегашните 4G мрежи.

С какво се отличава най-новата безжична мрежа?

Мобилният интернет, който комуникациите от пето поколение ще осигурят, е десет пъти по-бърз от сегашния. Представено с конкретен пример, тегленето на филм ще се случва в рамките на секунди, вместо минути. Също ще бъде възможно да се поддържат стотици пъти повече устройства, свързани в една клетка, които да не си пречат. Като най-голямо удобство няма как да не бъде отчетено по-малкото забавяне на сигнала – не повече от 1 милисекунда (30-40 пъти по-малко, спрямо сега). Това би могло да бъде решаващо в ситуация, в която се налага да се избегне катастрофа между два самоуправляващи се автомобила.

За постигането на подобна скорост операторите ще използват вълни с по-висока честота (между 30 и 300 гигахерца), които обаче по-трудно преодоляват преминаването през материални препятствия, каквито са например стените на сградите. Ще се наложи инсталирането нагъсто на стотици малки базови станции, които да улесняват преноса на новите вълни, като броят на антените при досегашните клетки също ще трябва да бъде увеличен многократно. 5G мрежата е първата, която може да предложи и фокусиран радиосигнал, който с голяма точност да локализира местонахождението на крайното потребителско устройство. В този случай обменът на данни ще се осъществява в пъти по-бързо.

Мобилни устройства, които ще са в състояние да поддържат 5G мрежата

Разбира се, освен горепосочените промени, най-масово използваните устройства – мобилните, също ще претърпят своята еволюция. Пазарът тепърва разработва най-новите модели, които на този етап са скъпоструващи, но с нарастването на тяхното разпространение, съвсем логично цените им ще започнат да спадат. Марки като Samsung, Huawei и Xiaomi вече са пуснали своите най-нови разработки, които са съобразени с параметрите на новата 5G мрежа.

Въвеждането на новите мобилни комуникации все още е обект на обсъждане и могат да бъдат намерени различни тези по темата – от техните предимства, до евентуални негативни последици за здравето на хората и животните. Но единствено времето е в състояние да покаже, какви перспективи действително ще разкрие 5G мрежата пред човечеството.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close