Нови продукти

Kъдето бизнесът и талантът се срещат?

Вера Захариева и Павлин Петров, Създатели на TeamPro

TeamPro е първата професионална платформа за служители и предприемачи в сферата на заведенията за хранене и развлечение. Нейни създатели са Вера Захариева и Павлин Петров, двама български предприемачи с опит във F&B индустрията. Желанието на екипа на TeamPro е регистрираните в платформата да влязат в ролята на посланици на коректни бизнес отношения, за да се стимулира развитието на F&B сектора и да се насърчат младите хора да изберат бранша за свое професионално поприще.

Kъдето бизнесът и талантът се срещат?

Иновация за F&B сектора

Успехът на едно заведение не е възможен, без да разполага с добър екип!”, убедени са основателите на платформата TeamPro.

Според данни от 2018 г. в сектора на пътуванията и туризма са работили близо 5,1% от активното население на ЕС, което отговаря на около 11,9 милиона души. В същото време, данните от НСИ показват, че в България пряко заетите в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” през 2019 г. са били близо 153 хиляди лица. Като добавим към тези цифри информацията за броя на хората, работещи в свързани с туризма икономически сектори, на която се позовават от браншовите асоциации, сметката показва, че пряко и непряко работещите в този ключов за държавата ни сектор са над 300 хиляди.

Пандемията от COVID-19, обаче преобърна живота на мнозина, като развлекателният сектор безспорно е един от най-засегнатите. Две години по-късно, секторът все още се възстановява, след като наетите в него през миналата година бяха с близо 49 хиляди по-малко, в сравнение с предкризисната 2019 г. Много от заетите в т.нар. F&B индустрия са се пренасочили към други професии, сочат проучвания.

Допълнително препятствие за изграждането на цялостна картина за случващото се в бранша представлява и липсата на пълна статистика у нас относно реалния брой на служителите, заети в сектора, както и на броя заведения, които работят сезонно и целогодишно.

Вдъхновени от трудностите, двама български предприемачи – Вера Захариева и Павлин Петров, решават да променят и подобрят начина, по който работодателите и служителите в този сектор комуникират и предлагат възможности един на друг. Така се ражда TeamPro – първата професионална платформа за служители и предприемачи в сферата на заведенията за хранене и развлечение.

В пандемията, Вера и Павлин виждат възможност, както за оптимизация на процеса по подбор и селекция на кадри, така и за подобряване на услугите, предлагани от бранша. Вярват, че това ще спомогне за възстановяването и развитието на бранша, както и за по-доброто обслужване на клиентите. Целта е да бъдат обединени активно работещите в сектора, както и да се реши проблемът с липсата на проследимост и ограничената информация за кадрите.

Искаме да създадем общност, в която да изведем на преден план уменията и добрите работни практики във F&B сектора”, споделя Вера Захариева. “На всички ни е ясно, че развлекателният бранш няма да престане да съществува. Въпросът е да предоставя възможно най-качествена услуга, а това няма как да стане без отдадени на професията кадри.”, допълва тя.

TeamPro предлага лесна регистрация, в процеса на която потребителите маркират своите умения, предходни работни позиции и дали търсят работа в момента. Това дава възможност на регистрираните заведения да получат полезна и систематизирана информация за потенциалните им бъдещи служители. Към настоящия момент, в платформата са включени седем професии – барман, хостеса, сервитьор, готвач, пицар, сушист и доставчик.

платформата има набор от стандартизирани професионални, организационни и технически умения, необходими за конкретните професии, от които те избират и създават свое “електронно CV”. Предимствата са много – комуникацията е бърза и лесна, времето за интервю за работа е съкратено до минимум, а възможността за обратна връзка, под формата на оценка, е много полезна и за двете страни.

По този начин, TeamPro предоставя всичко необходимо на едно място – от една страна, работодатели, които дават важна информация за работните условия и изискванията си, а от друга – служители с подробни професионални профили. Това е абсолютно иновативен подход за този сектор у нас.

Kъдето бизнесът и талантът се срещат?

F&B секторът е много специфичен и трудно приема новаторски идеи, освен ако не види ясно решение на проблемите си в тях.”, убеден е Павлин Петров. “За няколко месеца бяхме припознати от най-големите вериги заведения за хранене, доказани хотели, барове и клубове в България. Комуникацията с тях ни доказва ежедневно, че работим в правилната посока.”, разказва още той.

Сайтът www.teampro.bg е активен от 2021 г. И, въпреки че TeamPro е млад стартъп, вече има над 130 регистрирани заведения и над 200 регистрирани потребители.

Даваме възможност на добре подготвени и опитни кадри в сектора да намерят поле за реализация у дома, лесно и удобно. За впечатляващо кратко време се превърнахме в пресечна точка между опитни професионалисти в бранша и бизнеса, който има засилена нужда от кадри.“, категорични са Вера и Павлин.

Основателите на платформата се стремят тя да бъде припозната, както от служители и заведения, така и от фирми, които предлагат качествени услуги за F&B сектора. За целта е отделено специално внимание на т.нар. контрагенти, или иначе казано – фирмите, предлагащи различни продукти и услуги на заведенията за хранене и развлечение.

Искаме TeamPro да е мястото, където участниците в туристическия бранш да комуникират и взаимодействат бързо, лесно и коректно. Да работят през платформата и да не е необходимо дистрибуторите да посещават заведенията, което много ще облекчи работата им.”, споделя Вера Захариева.

“От друга страна, значително ще се съкрати времето за търсене на качествени компании, които предлагат услуги за заведенията.”, допълва Павлин Петров.

Желанието на екипа на TeamPro е регистрираните в платформата да влязат в ролята на посланици на коректни бизнес отношения, за да се стимулира развитието на F&B сектора и да се насърчат младите хора да изберат бранша за свое професионално поприще.

Светът на бизнеса е на кръстопът. Компаниите, които избират иновативни платформи, средства и начини за намирането на точните хора, със сигурност ще имат успех в дългосрочен план.

Защото хората са – и ще продължат да бъдат – в основата на всеки успешен бизнес.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии
Back to top button
Close
Close