IT NewsАнализи

Накъде след научната титла? – анкета на фондация „Карол Знание“

Фондация „Карол Знание“ подкрепя младите български учени, разработвайки програмата „Предприемачи в науката“. Програмата предлага обучение и конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда от 30 000 лв.

Целта на този проект на Фондация „Карол Знание“ е да насърчи младите хора да развиват своя потенциал в научната област и да изгради предприемаческо мислене и умения. Във връзка с тази програма, докато тече кандидатстването, фондацията провежда анкета „Накъде след научната титла“.  В анкетата са взели участие докторанти и млади български учени, които работят в областта на инженерните науки, автоматизацията, изкуствения интелект и такива, които разработват нови технологии. Целта на анкетата е резултатите от нея да бъдат използвани във връзка с обучението ”Предприемачи в науката“. Резултатите от анкетата се оказват изключително любопитни.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

След проведеното проучване на „Карол Знание“се оказва, че 7% от тях обмислят да направят собствена фирма и да стартират собствен бизнес. Основно това са били докторанти и учени, които работят в областта на инженерните науки. По-голяма част от участниците в анкетата са от Техническия университет в София и Софийски университет, останалите са от различни институти на БАН и техническите университети в Пловдив, Габрово и Варна.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

На въпроса дали използват интелект в своята работа, по-голяма част от анкетираните отговарят отрицателно, но въпреки това – 19% възнамеряват да използват, а 14% вече използват.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

Резултатите от анкетата показват, че по-голямата част от участниците (54%) нямат сътрудничество с индустрията и частния сектор, но 21% от тях възнамеряват да установят такова. Едва 25% отговарят положително на този въпрос.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

Половината от участниците, вярват, че у нас има достатъчно възможности за развитие на младите учени в сферата на инженерните науки, докато 31% се съмняват, а 19% дават отрицателен отговор на този въпрос.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

Интересен момент тук е сферата на изкуствения интелект. За разлика от сферата на инженерните науки, когато са запитани за сферата на изкуствения интелект, 43% от участниците смятат, че в България има достатъчно възможности за развитие на младите учени, 37% се съмняват, а 20% отговарят отрицателно.

Накъде след научната титла? -  анкета на фондация "Карол Знание"

Резултатите сочат, че най-често срещаната причина, която би затруднила младите учени да създадат собствена компания е намирането на стартов капитал (43%), след което регистрацията на фирма (25%), липсата на знания за авторските права (25%) и създаването на екип (23%). Сред другите причини са разработването на научната идея като бизнес идея (20%), всичко от гореизброените, а 15% са посочили, че не планират да създават своя компания.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close