IT ManagerНови продукти

Новите LiFi системи превръщат светлината в безжичен интернет

Компанията Signify ( по-рано известна като Philips Lighting) обяви ново семейство LiFi системи, наречено Trulifi.

Решението използва съществуващи (или бъдещи) осветителни системи за създаване на високоскоростна защитена безжична мрежа. В момента Trulifi се фокусира върху професионални пазари, където традиционните радиочестотни безжични мрежови технологии не са идеални, забранени или ненадеждни поради смущения или други фактори на околната среда.

Trulifi се състои от фиксирани оптични безжични приемо-предаватели, които могат да бъдат специално вградени или модифицирани в съществуващи осветителни системи на Philips и адаптери, които се свързват директно към компютър.

Две компании изразиха интерес към актуализациите: Globalworth, най-големият институционален инвеститор и собственик на офиси в Полша и Румъния, и Claerhout Communication Campus, белгийска агенция за маркетинг и комуникации. Те инсталираха LiFi оборудване в няколко от своите конферентни зали, въпреки че по-скоро биха го използвали, за да демонстрират възможностите.

Производителят счита, че основните предимства на LiFi са повишена сигурност при пренос на данни (сигналът не се простира отвъд помещението), високата честотна лента, няма радиосмущения и има възможност за работа на места, където други видове комуникация са забранени или невъзможни.

LiFi системите предават информация, използвайки източници на светлина – светодиоди, които мигат (включват и изключват) за наносекунди, които човешкото око няма да забележи. Светлинните вълни не могат да проникнат през стените, така че обхватът на LiFi системите е малък.

Тестването на мрежата в реални условия показа: скорост, Li-Fi, е сто пъти по-висока от средната Wi-Fi (10 Mbit / s) и достига 1 Gbit / s. В близко бъдеще се очаква, че Wi-Fi като технология ще „умре“, не си струва Li-Fi и Wi-Fi да се допълват взаимно, твърдят учените. Също така е възможно да се създаде „безшевно“ покритие, използвайки тези две технологии.

„Trulifi подчертава нашата Li потенциална стратегия за разкриване. Ние ще помогнем на съществуващите и новите клиенти да използват собствената си инфраструктура за получаване на надеждни, сигурни и високоскоростни безжични комуникации. Където има светлина, сега може да има безжична комуникация ”, казва Оливия Киу, директор на иновациите в Signify.

Според представители на Signify, новото семейство безжични продукти Trulifi LiFi осигурява възможност за свързване със скорост до 150 Mbps в големи пространства, като конферентни зали и офис площи. Решенията поддържат гладкото предаване между оптичните трансивъри на Trulifi. Необходим е USB адаптер, за да свържете компютър към мрежата на Trulifi LiFi. Сензорът трябва да бъде осветен от един от фиксираните оптични безжични приемо-предаватели.

Trulifi високоскоростни предаватели от точка до точка също ще бъдат налични за честотни ленти до 250 Mbps.

Автор: Marco Chiappetta, съосновател и главен анализатор в HTVA

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close