IT CompaniesПрофесии

Професия ИТ мениджър

Професията ИТ мениджър е подходяща за онези, които смятат, че са физик, лирик и командир, защото ще трябва да работят не само с цифрови продукти, но и с хората, които ги създават и използват.

Като цяло ИТ мениджърът е дясната страна на ръководителят на компанията, тъй като от специалистът по информационни технологии зависи до голяма степен от това как и с какви разходи ще бъде организирана работата на компанията, което в крайна сметка означава успех на бизнеса.

ИТ мениджър е служител в предприятие, което осъществява стратегическо планиране за технологично развитие, както и подбор, създаване и внедряване на търговски изгодни средства за автоматизиране на производствените процеси, свеждане до минимум на разходите за ресурси за тяхното придобиване, въвеждане в експлоатация и използване. От определението следва, че мениджърът по информационни технологии работи едновременно с технологии и с хора и с финанси, което изисква едновременно висока компетентност в няколко независими области.

Работата на мениджъра по информационни технологии – IT за кратко се състои от две части:

Социална и управленска функция. Като управляващ, ИТ мениджърът трябва да организира работата на екип от програмисти, системни анализатори и администратори, инженери, рекламодатели, дизайнери и др. В индустрията на информационните технологии разработването на проекти често включва изграждането на строга последователност от решаване на проблеми, която не позволява паралелно изпълнение, което от своя страна изисква използването на ефективни проектни методологии. Освен това ИТ мениджърът става връзката между нуждите на потребителите и възможностите на екипа.

Той трябва не само да дефинира концепцията на проекта, но и да планира политиката на внедряване на продукта, като взема предвид финансовите и търговските страни на въпроса.

Функцията на технологична и техническа поддръжка. За да я изпълнява, ИТ мениджърът трябва да разбира организацията и прилагането на средствата на автоматизация. По-специално, да може да планира и контролира процеси, свързани с внедряването на мрежово оборудване, паркът от сървъри и персонални компютри, да осигурява софтуерно и хардуерно съхранение на данни, сигурност, дейности за поддръжка и др.

Към тези две области на дейност, когато се достигне по-високо квалификационно ниво, се прибавя функцията на стратег, който е отговорен за политиката на цялото предприятие по отношение на развитието на информационните технологии. Така ИТ мениджърът в предприятието е ръководител на екипа от служители, който едновременно управлява информационните ресурси, създава технологична среда, планира да въвежда иновации и ръководи отдел за поддръжка на потребителите.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close