IT NewsФакти и прогнози

Шест тенденции за IT компаниите

Главният технически директор на Ness Digital Engineering Моше Кренк посочва основните тенденции за IT компаниите. Накратко, блокчейн и машинно обучение ще продължат да се развиват, облаците и големите данни ще засилят позициите си, докато броят на кибер заплахите ще се увеличи.

Шест тенденции за IT компаниите:

  1. Пробив на машинното обучение

Машинното обучение – тенденция за IT компаниите „Машинното обучение е реалност. Някои технологии все още не са готови да напуснат страничните позиции, но не и машинно обучение. Причината за това е, че за него са подготвени много приложения. Мисля, че сме едва в началото на пътя. Остава да видим какви приложни схеми поддържа и какви възможности обещават по отношение на подобряване на алгоритмите “, пише Кренк.

Някои видове приложения за машинно обучение вече са достъпни като решения „до ключ“. Те включват например чатботи. Въпреки това, по-сложни приложения, включително алгоритми за четене на рентгенови изображения или програми, които могат да предскажат отлива на клиенти, ще изискват предприятията да търсят квалифициран персонал или да работят с външни партньори.

  1. Големите данни стават просто данни

„Сега е моментът да се сдобием с платформа за обработка на големи данни. Ако по-рано, въздържайки се от закупуването му, бихте могли да посочите недостиг на специалисти и обща нестабилност на пазара, сега ситуацията коренно се промени “, каза Кренк.

„Пазарът на големи данни е узрял, на него остават по-малко играчи, които въпреки това предлагат по-добри решения. Освен това вчерашните кандидати, а сега и търсещи работа, имат знания за големите данни. „Те са освободени със знания за Spark и Spark Streaming, така че лесно можете да намерите подходящ кандидат“.

  1. Бизнесът приема blockchain, но бавно

През новата година прекомерният свръх около блокчейна ще отшуми и той ще заеме своята ниша в разумни пропорции, смята експертът. „В много случаи, на които бях свидетел, технологията беше използвана неподходящо, и всичко това, защото някои компании искаха да изпреварват събитията, въвеждайки блокчейн на гребена на популярността, но без доказателни примери за ползите от тази технология“, каза Кренк.

Най-смисленото използване на blockchain е в разпределена, но контролирана среда с ниска пропускателна способност. „Вземете например Walmart и доставчиците, които работят с него. Търговецът може да принуди партньорите да използват регистъра на блокчейните, за да проследяват поръчаните стоки и да ги изпращат фактически или да установят факта на плащане или неплащане. Blockchain може да се разглежда като полезен инструмент, ако искате да поемете контрола върху веригата за доставки “, смята Кренк.

  1. Бизнесът пуска цифрово преобразуване

„Вашият конкурент е започнал дигитална трансформация и вероятно ще пожъне първите плодове на успеха. Ако сте зад него, ще трябва да наваксате. На практика това означава да осигурите прозрачност на вашите външни бизнес процеси и цикъла на доставка, което ще изясни ситуацията с конкретна позиция на продукта за потребителя “, обяснява Кренк. – Дигиталната трансформация също е промяна в организацията. Ако поръчате канцеларски комплект или учебен план, вашият персонал също ще иска да следи къде се намира. Прозрачност на процесите вътре в организацията и извън нея – всеки се стреми към това, а тези, които изостават от тази тенденция, ще платят висока цена за изоставането. “

  1. Киберсигурността

Киберсигурността е тенденция за IT компаниите, на която трябва да се обърне специално внимание. „Трябва да призная, че загубихме битката за сигурността. Има повече големи IQ мозъци, които работят, за да хакнат вашата среда, отколкото вие, за да се защитавате срещу тях. Интернет на нещата само ще влоши проблема със сигурността – зад него стоят по-примитивни и следователно по-уязвими за взлом на системите “, убеден е Кренк.

Възможно ли е по някакъв начин да повиша нивото си на сигурност? За тази цел предприятията трябва да увеличат инвестициите в инструменти за симулация на проникване в мрежата, които оценяват съществуващите мерки за сигурност.

„Много компании вярват, че те контролират ситуацията. Но в действителност това не е така. Факт е, че вие ​​сами сте настроили системата си за сигурност и не можете да знаете дали тя се е справила с всички атаки. За да се уверите в собствената си защита, имате нужда от чифт очи, които поддържат вашата система под бдително наблюдение, атакуват и търсят уязвимости в нея “, добави той.

  1. Облакът става част от класическите IT

Както всяка друга нова технология, в началото обществените облачни услуги предизвикаха безпокойство сред предприятията, особено безпокойство, което не е изненадващо, беше свързано със сигурността на критичните данни. „Тези страхове вече нямат място. Облакът се превръща в ежедневна услуга, прониквайки във всички ъгли на IT пейзажа. Няма повече ограничения, които биха попречили на организациите да се преместят в облака “, уверен е Кренк.

Според него е нерентабилно за една компания да променя локалната инфраструктура в облака, ако нейната инфраструктура е оптимално заредена на всички нива, обаче ситуацията се променя драстично, когато вашата мрежа има пикови натоварвания. „Да речем, че се занимавате с машинно обучение и на етапа на обучение за 10 сек. ще ви е необходима мощността на всички в света CPU.  Помислете дали можете да закупите всички тези процесори, за да ги използвате през тези секунди, и след това да ги оставите на празен ход, или да се обърнете към облака за необходимата мощност. Според мен отговорът е очевиден “, обясни експертът.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close