IT Resources

СТРЕМЕЖЪТ ЗА КОМУНИКАЦИЯ – ОСНОВНА ДВИЖЕЩА СИЛА ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КОМПЮТЪРНИТЕ МРЕЖИ

Да се прекачим към компютърни мрежи и да се свържем с интернет днес е сред най-простите действия в ежедневието ни. Животът ни е вече толкова свързан с виртуалното пространство, че по-младите поколения не знаят, какво е дните им да преминават извън мрежата.

Как обаче са възникнали компютърните мрежи и през какво развитие са преминали? На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Какво представлява компютърната мрежа?

За наличието на компютърна мрежа са необходими две или повече устройства, които да се свържат едно с друго,  с цел споделяне на обща информация. Връзката може да се реализира с помощта на кабел, но и по безжичен начин чрез радиовълни, сателитни предаватели или с лазерна и инфрачервена технология.

Общата информация и ресурсите, които се споделят, са най-разнообразни. Най-често представляват файлове с данни, приложни принтери, скенери, модеми и други хардуерни устройства.

В зората на човечеството

Всичко започва много, много отдавна. Още с най-първите опити на човешките същества да общуват взаимно. Предаване на информация винаги е имало, независимо от стадия на нейното развитие. Ако си представим хипотетичната ситуация, в която пещерен човек 1 иска да повика пещерен човек 2, за да идат заедно на лов за мамути, какви варианти ще се разкрият пред него? Свободен е да отиде до неговата пещера и да го повика лично. Или да го призове чрез биене на тъпан, ако иска да си спести движението. Съществува обаче и друг вариант, който вече ще може да наречем „образуване на мрежа“. Да си представим също, че между тях живее пещерен човек 3, който се съгласява да предаде поканата от пещерен човек 1 до пещерен човек 2. Тримата заедно ще образуват мрежа и това е най-простичката схема, по която работи всяка една мрежа.

От телефонната мрежа до кодираните сигнали

През 19-ти век – много по-напред във времето, спрямо пещерните хора, за съжаление нивото на технологичното общуване не е особено високо. Ситуацията обаче започва да променя облика си с изграждането на огромна телефонна мрежа. Въпреки че първоначалните отзиви за нея не са добри, към края на века САЩ разполага с над 50 000 телефонни линии, а през 1960-та разговорът по телефон се превръща в основно средство за общуване.

В средата на 20-ти век компютрите още не са достигнали мечтаното съвършенство. Те са тежки, редки и скъпи машини. За персонални настолни компютри не може и да става дума – те са собственост само на големите компании и са по-скоро изолирани системи. Тези най-ранни мрежи умеят да приемат само кодирани сигнали.

Създаването на ASRnet

Развитието на компютърни мрежи се тласка силно не от друг, а от военните. По време на Студената война, американското правителство работи върху проектирането на компютърна мрежа, която да позволява на военните системи да се свързват помежду си. Тази мрежа трябва да е дотолкова здрава и устойчива, че да издържи при евентуална ядрена война.

Изработва се нова технология, която се нарича ARPnet и работи чрез комутиране на пакети. Тя е различна от дотогавашната телефонна мрежа, която използва комутиране на вериги. Слабостите на комутирането на вериги се състоят в това, че за провеждането на телефонен разговор се използва само една физическа пътека и връзката се разпада непосредствено след края на този разговор.

За първи път ARPnet се инсталира в Калифорнийския университет и след пет години мрежата се разпространява по територията на целия свят.

Поради разрастването си, мрежата се разделя на две части: една, която се полза от военните и се нарича Milnet, и ARPnet, която продължава да обслужва университетските сайтове.

Именно мрежата ARPnet е майка на настоящата WAN мрежа, която всички наричаме Интернет и благодарение на който общуваме с хора от всеки кай на света.

Ако компютърните технологии са Ваша страст, заповядайте на Bulgarian Digital Week Plovdiv 2019 – едно от най-значимите събития в света на информационните технологии. За повече информация, посетете следния сайт: https://bdw.bg/

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close