ИТ НовиниАкцентиНовиниСъбития

Събитие от подобен мащаб не се е случвало досега в България – SWC 2022, Bulgaria

Интервю с г-н Преслав Бобев, Global Partnerships Director в Digital4.Foundation

Днес имаме щастието да интервюираме г-н Преслав Бобев, Global Partnerships Director във Фондация „Digital4″. Водеща организация в България и Европа, която организира едни от най-големите технологични събития като European Digital Week и Проекта “ Digital4Bulgaria.com „. Тази година те имат и честта да бъдат съ-организатори на СВЕТОВНАТА СТАРТЪП КУПА, БЪЛГАРИЯ 2022 (StartUp World Cup 2022, Regionals Bulgaria)

Стартъп Световна Купа България е официален кръг и национално състезание/квалификация за Световните Стартъп Финали провеждащи се всяка година в Сан Франциско, САЩ.  Ще участват над 40 от най-добрите стартъп проекти в България за 2022. Победителят ще спечели възможността да представи страната ни на световните финали и да се бори за награда от един милион долара.

Ще присъстват 250 гости, сред които над 100 генерални директори на водещи български компании от технологичния, финансов и IT сектори.

Сред партньорите, менторите и официалните гости на събитието са следните държавни институции, браншови организации и компании: Българска Агенция за Инвестиции, Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малки и Средни Предприятия, Община София, Интернет Медиа Груп, Българска Банка за Развитие, Фонд за Капиталови Инвестиции, Фонд на Фондовете, SeedBlink Bulgaria, Българска Финтех Асоциация, Българска Стартъп Асоциация, Асоциация на Софтуерните Компания в България, Българска Асоциация за Дялово и Рисково Инвестиране, Turkish Airlines, PwC България, Endeavour България.

 

Бихте ли разказали повече за самия конкурс? 

Стартъп Световна Купа България ще е едно изключително събитие за България без аналог на провеждане в подобен мащаб и ниво.  Самото състезание ще представлява квалификационен кръг на Световните финали, които се провеждат всяка година в Сан Хосе, Калифорния.  Ще излъчим победител, който ще замине и представи България на финалите в САЩ догодина.  А там ще присъстват 5 000 гости. В журито са светила в бизнеса и иновациите като Стийв Возняк от Apple, Марк Рандолф, основател на Netflix, Рийд Хофман съосновател на LinkedIn и много други. 

Наградата е невероятна – 1 милион долара! Аз и моите колеги вярваме, че опитът и преживяването ще са също безценни.

Записването и участието на Стартъп Световна Купа България са абсолютно безплатни за всички, които имат интересна идея, проект, вече работещ бизнес и най-вече амбиция и желание за успех.   

За финалната вечер с помощта на журито в предварителен селекционен кръг ще изберем 10-те най-добри стартъп проекта.   

На 13 ти юни, по време на самото събитие, всички ще имат възможност да презентират пред гостите и журито на живо. Членовете на журито ще могат да задават въпроси и да направят своя избор за победител пред всички гости.   

На официална церемония ще обявим и наградим победителите, а имаме и страхотна изненада – нашите приятели и партньори от Turkish Airlines подсигуриха билетите и пътуването до САЩ за участието на Световните финали.   

Вечерта ще продължи със страхотна атмосфера, коктейл за всички гости и специална програма за тяхното приятно прекарване.   

 

Вие сте организирали много събития. С какво Startup World Cup се отличава? 

Да, имал съм честта и късмета да организирам повече от 250 големи събития по цял свят. Имам възможност да приложа опита си като част от екипа на Digital4.Foundation, като имам и съвсем ясна преценка към това, което сме се хванали да правим и искаме да постигнем. 

Почти всяка конференция, инвестиционен форум или изложение са изключително професионални и бизнес ориентирани събития. Там участниците и гостите отиват с ясна и точна цел – да се срещнем, да научим нещо и да правим бизнес.    

Това, което Startup World Cup България ще предложи, е една невероятна енергия и, надявам се, страхотно шоу. Състезанието ще е с изключителен заряд. Самата дума StartUp обуславя едно начало, а всяко начало е свързано с амбиция, вяра и силна енергия в този или тези, които са част от това начало.   

Говоря почти всеки ден с много от записващите се участници и срещам невероятна амбиция, хъс за победа, и успех. Абсолютно всички вярват безгранично в своята идея и проект и са убедени, че могат да спечелят не само състезанието, но и да предложат нещо ново и полезно на света, което ще ги превърне в успешни и богати хора.

   

Как подобни събития влияят на стартъп общността? 

Подобно събиране на цялата Стартъп общност на едно място, в един ден и в подобен мащаб май не се е случвало досега в България.  

Това е изклюителен сигнал и доказателство за това, че в България съществува и се развива една много сплотена и силна стартъп общност. От държавните институции, на които бих искал да благодаря специално за потвърдената подкрепа, до тези, които инвестират и финансират подобни проекти.  Нашите невероятни партньори – всички асоциации и организации, които са добре известни и също приеха поканата ни в момента, в който им представихме идеята и целите на събитието.  

Ще присъстват всички водещи икономически медии в България и вярвам ще покажат, че в нашата страна има желание да се показва и разказва за младите хора, които искат и могат да правят бизнес тук.  И накрая всички стартъпи, на които ще дадем възможност да бъдат забелязани.  Да спечелят не само състезанието, но и безценен опит и контакти.

 

Има ли условия в България за създаване и развитие на стартъпи? 

Може би на този въпрос по-добре биха отговорили хората, които сме поканили като жури, гости и участници.  Моето скромно мнение е положително.  Аз и моите колеги виждаме и общуваме всекидневно с толкова много млади и ентусиазирани хора с чудесни идеи.  Все пак те имат нужда от подкрепа и то не само менторска, а и финансова.  И аз смятам, че тя на първо време трябва да е от държавата в лицето на отговорните институции.  

Създадат ли се подходящи и най-вече стабилни условия за бизнеса, то ще има и стартъп проекти, както и повече хора, и компании, които биха инвестирали в тях.  Но дори и в този момент аз виждам изключително много стартъпи и желание за развиване на такива.  Пример са много от нашите партньори.  Огромна част от техните членове са или стартъпи, или са започнали така и вече са работещи успешни бизнеси.   

 

Какви трябва да са предприемачите на бъдещето? 

Енергични и самоуверени. Живеем във времена, в които нестандартните в своето мислене, подход и процес на работа успяват повече от всякога.   

Сега, в сравнение с когато и да е било в миналото, е моментът, в който иновативните идеи, дори на пръв поглед твърде смелите, успяват за сметка на стандартното и общоприетото.  Предприемачите на бъдещето вече не са непременно облечени в костюм и вратовръзка и не измерват успеха и мащаба на идеите си единствено в пари.  Ценят обществена и социална полза и това, което ми прави силно впечатление – въздействие върху природата и природосъобразния и здравословен начин на живот.  Аз виждам едни много по-отговорни към бъдещето, обществото и природата млади предприемачи.  

 

Кога е финалът на събитието? 

Финалът ще бъде на 13 юни, във вечерта на конференцията Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания. Домакин на събитието ще бъде Интер Експо Център.

Събитието е само с покани и ще бъде ограничено, за компании, които искат да присъстват ще трябва да се свържат с нас директно. 

Какво бихте казали на начинаещите предприемачи, които търсят финансиране за стартъпа си, ако ви попитат кое е по-важно – проектът или представянето му пред инвеститорите? 

Не мога да дадем кратък и лесен отговор на този въпрос.  И двете са важни и смятам, че всеки ще се съгласи с това.  Всяка гениална идея и проект са обречени на провал, ако не са представени добре.  Виждали сме и обратното… на пръв поглед посредствена и не толкова уникална идея, представена по начин, който печели и въодушевява.  

Смятам, че нашите кандидати, които журито ще избере за финалисти на 13 ти юни не трябва да имат съмнения в качествата на идеята или проекта си. Щом са финалисти, това е сигурно. 

В дните преди състезанието ще им се наложи да поработят пред огледалото, семействата, колегите и приятелите си над своята презентация и присъствие пред публика.  Това ще е формулата на успеха и съм сигурен, че не откривам топлата вода за никого, като го казвам.   

Всички участници ще са изключителни хора с достатъчно индивидуалност, знания, умения и увереност в своите проекти.  Трябва само да намерят артиста и успешния salesman в себе си, за да спечелят журито и всички нас, които ще сме в залата.   

Събитие от подобен мащаб не се е случвало досега в България  - SWC 2022, Bulgaria

Тагове
Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Back to top button
Close
Close