Маркетингови акции

Създавайте авторско и видео съдържание за успешна Facebook реклама

Съветите на Димитър Иванов, Маркетинг мениджър (Valival)

Отговор потърсихме от Димитър Иванов – маркетинг мениджър и специалист в сферата на дигиталната популяризация и реклама с дългогодишен опит и стотици успешни кампании. Той ръководи маркетинговия отдел на дигитална агенция Valival, която вече 19 години създава дигитални решения за бизнеса в България, има стотици успешни и иновативни проекти, сред които най-големият здравен портал и най-голямата онлайн аптека в България – framar.bg.

Създавайте авторско и видео съдържание за успешна Facebook реклама

Ако сме собственици на малък или среден бизнес, можем ли сами да направим ефективна Facebook реклама или задължително имаме нужда от специалист?

Основата на ефективната Facebook реклама е съдържанието и офертата, които отправяте. Ако създадете атрактивно съдържание, може да достигнете десетки хиляди хора и да пожънете успех. Има обаче един основен проблем. Кое е това атрактивно съдържание? Има ли формула за неговото създаване?

Истината е, че формула няма, но има работещи добри практики, които гарантират възможно най-добро представяне на съдържанието, което създавате. С тях може да ви запознае само специалист.
В случай, че решите да правите всичко сами, разчитате единствено на таланта си. Проблемът е, че всеки час, вложен в тази насока, е час, който не влагате в най-важното – вашия бизнес. Винаги ще се сблъсквате с нови проблеми, на които да търсите решение, особено с Facebook, казвам ви го от опит.

Да заложите на специалист е по-сигурно, защото тогава разчитате на дългогодишния опит и познания на някого, който ръководи стотици кампании и е преминал през всякакви казуси. Разбира се, проучете внимателно човекът, с когото ще работите.

Дори най-големият специалист обаче не може да направи ефективна реклама, ако офертата ви е лоша, а съдържанието – банално и скучно!

Кои са най-важните елементи за една успешна Facebook реклама?

На първо място е грабващото съдържание, по възможност видео, за да провокирате интерес и реакция в аудиторията. Това са сигнали за Facebook, че съдържанието, което спонсорирате, е атрактивно и следователно алгоритъмът ще помогне за неговото разпространение.

На второ място е офертата, която предлагате, като под оферта нямам предвид само цената. Офертата ви е цялостното изживяване на потребителя, за да се сдобие с вашия продукт или услуга. След това идва и цената. За физическите продукти са важни и условията за доставка, както и гаранцията, която давате на потребителя, във всеки един неин смисъл.

Сподели кои са най-често допусканите грешки във Facebook рекламата, с които си се сблъсквал в твоята практика?

Една от най-често допусканите грешки е, да не се предлага на потребителя нищо ново или по-добро от това, което той вече получава. Ключът на всеки успешен бизнес е да подобри живота на потребителите си. Ако предлагате това, което десетки други предлагат, на същата цена и при същите условия, защо да изберат вас?

Дори най-добрата Facebook реклама има за цел просто да ви покаже на вашите потенциални клиенти. Това дали те ще решат да купят от вас, зависи от офертата ви.

От значение е и форматът на рекламата. Ако набързо направите един прост банер със стоково изображение, няма как да очаквате чудеса от представянето му. Запомнете две думи: АВТОРСКО и ВИДЕО съдържание!

Борбата за внимание във Facebook е все по-ожесточена. Как да направим така, че нашата реклама да се откроява и забелязва?

Първо трябва да познаваме много добре нашата аудитория и от какво тя се интересува. След това да ги таргетираме правилно. И, разбира се, двете думи: АВТОРСКО и ВИДЕО съдържание!

От какви видове реклами има нужда всеки бизнес, за да превърне потребителите си в лоялни клиенти?

Един бизнес има нужда да мисли по-малко за реклами и повече за това как да направи живота на потребителите си по-добър. Няма по-успешна реклама от тази, която идва от доволния клиент. Всеки ден си задавайте въпроса: „Как да зарадвам някой клиент толкова, че да го провокирам да сподели радостта си на своята стена?”, а не: „Какви промоции да пусна, за да направя повече продажби?”.

Кой е най-ценният инструмент, който да използваме, за да бъде нашата реклама ефективна?

Най-ценният инструмент е камерата на вашия смартфон! Ползвайте я всеки ден! Започнете активно да комуникирате с аудиторията си. Създаването на атрактивно съдържание е, колкото добра идея, толкова и опит, и практика. Правете кратки едноминутни видеа ВСЕКИ ден! Така ще ставате все по-добри и ще създавате все по-атрактивно и успешно съдържание.

Как да отчетем дали една реклама е била наистина успешна?

Успехът не винаги се изразява в направените поръчки. Целта на рекламата е да накара потребителите да “чуят” оферта ви и да ги вкара във вашия магазин. Целта на вас, като търговец, е да конвертирате хората, които се интересуват.

Успешната реклама във Facebook се измерва с това доколко е провокирала реакции в потребителите – харесвания, споделяния, коментари – те са с най-голяма тежест.

Ако в рекламата ви има линк, какъв е вашият CTR (click-through rate) или с други думи, колко от хората, които видяха рекламата ви, са кликнали на линка? Всеобщо правило във Facebook е, че рекламата към студена аудитория (хора, които все още не са запознати с бранда ви), която постига CTR под 1% е зле, между 1% и 2% е посредствена, между 3% и 4% е добре, между 4% и 5% е много добре, между 5% и 6% е отлична, а над 6% направо е фантастична!

Ако постигате добър CTR, но въпреки това не получавате поръчки, помислете дали офертата ви си струва и дали магазинът ви функционира правилно. А може би продуктите ви провокират интерес, но все още не е дошъл моментът, в който клиентът да ги поръча.

Едно е да продавате шампоан и съвсем друго автомобил. Във втория случай може да виждате интерес и една година, преди да влезе поръчка от потенциалните ви клиенти!

Дигитална агенция • Valival

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии
Back to top button
Close
Close