IT CompaniesКариера

Виртуалната реалност – новата революция в образованието

В основата на научното и техническото развитие на човечеството стои предаването на информация и знания от поколение на поколение. Затова ние постоянно търсим начини да усъвършенстваме този процес. Векове назад, членовете на общността предавали знанието си чрез традиции, песни и устни предания.

После се появила и писмеността, която позволила наученото да се запазва през вековете. Книгите станали основния източник на знание, но не били достъпни за всеки. В дигиталната ера, в която живеем днес, информацията е по-достъпна от всякога, но въпреки това, все още сме изправени пред сериозни образователни проблеми. Новите технологии и в частност виртуалната реалност, може би, са ключът за справяне с тях.

Какво е виртуална реалност ?

Виртуалната реалност, накратко наричана VR, е технология, която обичайно се свързва с видео игрите. Като VR може да определим всяка компютърно генерирана реалност, с която можем да си взаимодействаме. Казано още по-просто, VR е триизмерен измислен свят, създаден с помощта на компютри. И за да влезете в него са ви нужни само чифт очила за виртуална реалност. Тези от вас, които са опитвали, знаят, че умът и тялото ви лесно биват заблудени, че наистина се намират в този несъществуващ свят.

Как виртуалната реалност може да промени образованието?

Освен за забавление, VR технологията може да бъде използвана и за образователни цели. Много учени вярват, че тя може да направи революция в начина, по който учим и придобиваме знания.

Съвременните методи на преподаване в училище са базирани най-вече върху предоставянето на факти. Често, учениците биват затрупвани с огромно количество нова информация, която не са способни да запаметят и обработят. Освен това липсата на интерактивни занимания в класната стая е предпоставка те лесно да се разконцентрират и да губят интерес към уроците.

Използвайки VR технологията, учителите много по-лесно ще привлекат вниманието на учениците към специално разработените учебни материали. Виртуалната реалност дава възможност на децата да учат чрез преживяване. Това е изключително ефективен метод за научаване и запомняне на информация, тъй като в него участват множество сетива – зрение, слух, допир, равновесие и т.н. В допълнение този начин на учене е по-малко натоварващ в сравнение с традиционните образователни методи.

Възможностите на VR  не се изчерпват до тук. Тя създава безопасна среда за рискови учебни процеси. Примери за такива са експериментите в часовете по химия. Виртуалната реалност позволява да бъде създадена модерна химична лаборатория, в която учениците да смесват взривоопасни вещества, без да има опасност за тяхното здраве. По този начин те ще бъдат много по-добре подготвени и по-спокойни, когато в бъдеще започнат да правят такива експерименти в реална среда.

Като основна причина за ниските си резултати, учениците най-често посочват, че им е скучно в час. Виртуалната реалност определено има силата да превърне и най-скучния предмет в забавен и интересен. VR може да бъде използвана като своеобразна машина на времето, с която учениците да се връщат в миналото или пък да пътуват в бъдещето. Тя им дава безкрайни възможности да изследват всички труднодостъпни места като: космоса, човешкото тяло или земното ядро.

VR определено предоставя множество възможности за подобряване и обогатяване на образованието. В класните стаи от бъдещето, тази технология ще вдъхнови учениците да се превърнат в млади учени, готови създават иновации и да променят света.

 

 

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close