IT ExpertЛичности

Едни от най-влиятелните програмисти на света

Професията програмист е една от най-уважаваните днес. Всъщност, без тази професия  нямаше да има „iPhone“ и Facebook, страхотни компании, създадени от тях. Ще ви представим някои от най-влиятелните и авторитетни програмисти в света.

Линус Торвалдс е създател на Linux, свободна операционна система, създадена в стаята на общежитието в Хелзинкския университет. Днес, Linux има дата-центрове и суперкомпютри, а върху него работят орди от безплатни фенове по целия свят.

Едни от най-влиятелните програмисти на света

Torvalds е известен, по-специално, от факта, че не се опитва да се хареса на публиката. В едно от последните си изказвания, когато той е бил попитан от публиката, не плаши със своя маниер на общуване членовете на Linux-обществото, той отговаря „ Не ме интересуват“.

За Торвалдс сред разработчиците има същите шеги като сред жителите за Чък Норис. Например, Torvalds може да раздели с нула и да играе 3D игри, изпълнявайки своя изходен код в мисли в реално време.

Donald Whip. Неговата академична работа по компютърни науки му носи титлата „баща на алгоритмичния анализ“. Всичко в мрежата, от алгоритъма за избор на емисията във Facebook до алгоритъма за избор на подобни продукти на Amazon, се дължи нещо на него. Той вече е 77, но все още работи. Сега той пише книга, наречена „Изкуството на компютърното програмиране“. Той е и почетен професор в Станфорд.

Едни от най-влиятелните програмисти на света

Брендън Айк, създател на програмния език JavaScript, който всъщност е стандартът за уеб програмиране. Участва в създаването на Mozilla, компанията, която разработва браузъра Firefox. Той напусна длъжността си като SEO, когато осъзнал материалната си подкрепа за проект за забрана на гей браковете в Калифорния.

Едни от най-влиятелните програмисти на света

Джеймс Гослинг, създател на езика за програмиране на Java. Но вие вече знаете това. Това, което може да не знаете е, че Джеймс влиза в екипа на известния украински стартъп Jelastic като независим директор.

Едни от най-влиятелните програмисти на света

Бьорн Страуструп, датски програмист. През 1978 г. той създава C ++ език за програмиране, подобрявайки C. Той все още работи активно: преподава в Texas A & M University, Колумбийския университет и все още е зает в Morgan Stanley.

Едни от най-влиятелните програмисти на света

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close