IT ExpertМнения

Фулфилмънт за онлайн-магазини – за и против

Фулфилмънт за онлайн-магазини - за и против

С разширяването на гамата на онлайн магазина и увеличаването броя на поръчките, определено има проблем – необходим е склад и допълнителен персонал за съхраняване на стоките. Може да има два изхода в тази ситуация – да наемете помещение или да дадете склада на аутсорсинг.

Тази услуга в e-commerce се нарича фулфилмънт. Компаниите, предоставящи такива услуги, изпълняват операции като:

 • отговорно съхранение на стоки;
 • получаване на стоки от доставчика;
 • обработка на поръчки от онлайн магазин (получаване на входящи обаждания, обработка на писма и др.)
 • комплектуване на поръчките;
 • доставка на поръчки и предоставяне на услуги за самообслужване;
 • прехвърляне на поръчки към транспортни фирми;
 • приемане на плащане от купувача като агент;
 • приемане на връщания от купувача.

Нужен ли е фулфилмънт на онлайн-магазина?

Онлайн магазинът има два начина на развитие, да направи инвестиции в собственият си склад или да използва услугите на фулфилмънт. Първият вариант е от полза за вече установени компании, за които не е проблем да се отделят средства от бюджета за склад под наем и плащане на служителите.

Вторият вариант ще бъде от полза за тези, които сега започват или развити магазини, както и за собствениците на онлайн магазини, които нямат време да вземат лично участие във всички тези процеси. Работата на фулфимънт компанията може да се следи чрез личен акаунт, приемайки участие само в организационни въпроси. Дори за много, дори големи онлайн магазини, е по-изгодно да се работи по тази схема.

Схема на работа на фулфимънт компании

Наборът от услуги, предоставяни от всяка компания, може да варира, но като цяло общият принцип на действие се запазва.

Отговорно съхранение на стоки

Стоките на склад се съхраняват обикновено на палети и в зависимост от тяхното количество собственикът на онлайн магазина се таксува за всеки палет. Складът може да се отоплява или не, така че ако стоките имат режим на съхранение на температурата, този въпрос трябва да бъде предварително уточнен.

Ако продуктът е ценен, някои фирми могат да предоставят отделни помещения с ограничен достъп, но тази услуга трябва да бъде платена.

Услугите за съхранение са подходящи за онлайн магазини, които продават продукти на парче, които не изискват опаковка. Растенията и нетрайните продукти за съхраняване няма да работят.

Приемане на стоки от доставчика

Получаването на стоките се извършва от складовия персонал, който сравнява броя на позициите във фактурите и донесените и ги подрежда в склада. Ако складът е оборудван с POS системи, това значително улеснява работата – персоналът на склада веднага отпечатва етикетите и произвежда бар-кодиране.

Комплектуване на поръчки

Комплектуването с доста сложна задача, особено ако позициите в поръчката са няколко. Обикновено се начислява такса за всяка единица стока, формирана в поръчката. Отново, с помощта на система за кодиране, броят на грешките се свежда до минимум.

В съгласие с онлайн магазина, поръчките могат да бъдат опаковани в маркови кутии или опаковъчно фолио. Ако продуктът е технически сложен и изисква проверка и попълване на гаранционната карта, тази услуга може да бъде предоставена и срещу допълнително заплащане.

Доставка и самостоятелно извозване

Обикновено компании, които предоставят фулфилмънт услуги, самостоятелно доставят заявките. Но по някакви причини онлайн-магазина може да не иска да използва тази услуга. Тогава пратката може да бъде изпратена по куриерска служба, вече комплектувана за доставка.

Самостоятелното извозване може да стане директно от склада, което е много удобно, при наличие на възможност може да се организира бързо извозване, а продуктът винаги ще бъде в наличност. Това е доста сериозно конкурентно предимство.

Много фулфилмънт- компании си сътрудничат със служби за доставка, например пощите, бизнес линии и др., и могат да прехвърлят поръчки по своя договор (с ниски тарифи). Това е от полза за малките онлайн магазини, тъй като разходите за изпращането им ще бъдат много по-ниски, отколкото със свои сили.

Приемане на парични средства

Подобно на всяка транспортна компания, фулфилмънт- компаниите приемат парични средства, действайки като агент. Тогава разходите за предоставените услуги се прехвърлят на онлайн магазина. Това обикновено се случва по график – например, веднъж седмично.

Плюсове и минуси на фулфилмънт- компаниите

След като решите да дадете продукцията си на склад и доставка на фулфилмънт- компания, е необходимо да се анализират всички плюсове и минуси по отношение на вашия онлайн магазин.

Плюсове:

 • спестяване при наемане на склад и заплащане на допълнителни служители;
 • значително опростяване на работата за собственика на онлайн магазина, минимално участие във всички процеси;
 • постоянното наличие на определен запас от стоки в склада;
 • възможност за самостоятелна доставка директно от склада.

Минуси:

 • липса на свободен достъп до склада за собственика на онлайн магазина;
 • възможни грешки при комлектуването;
 • проблеми с документооборота – фактури и други документи се издават веднъж за определен период (месец, тримесечие) и не могат да се издават в пълен обем;
 • дори ако в момента има минимално количество стоки в склада, гарантираното плащане ( уговаря се в договора), най-често е необходимо да се внася.

Рискове

Както във всеки бизнес, съществуват известни рискове от сътрудничество с фулфилмънт- компания. Основният риск е внезапното закриване или фалит на дружеството. В този случай можете да останете без пари и без стоки. За да избегнете това, трябва:

 1. Да преговаря с компанията възможно най-често за прехвърляне на приходите.
 2. При минимални закъснения при прехвърляне на плащания се свържете с ръководството на компанията.
 3. Редовно следете темите за тази компания във форумите.
 4. В случай на проблеми вземете стоката от склада.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close