IT ExpertАктуалноЛичностиМнения

WordPress CMS и плюсовете – Интервю с Иван Попов – Vipe Studio

Здравей, може ли да ми разкажеш малко повече за теб и за това с какво се занимаваш?

Здравейте! Името ми е Иван Попов и се занимавам с изработка на уеб сайтове с WordPress от 2009 г.

Как се зароди идеята за Vipe Studio? Разкажи ни малко повече-какви услуги предлага?

За пръв път се докоснах до WordPress още като ученик, а като студент започнах да го правя професионално. Vipe Studio бе логичната стъпка за продължение на freelance дейност. Концепцията зад Vipe Studio е тясната специализация – предлагането на едно единствено нещо, а именно цялостна разработка с WordPress.

Vipe Studio предлага целия кръг от услуги, свързани с WordPress – изработка на уеб сайт, онлайн магазини за бизнеса, персонализирани функционалности, както и практични услуги като специализиран хостинг, техническа поддръжка и други.

Точният профил, на който можем да бъдем полезни,  е когато клиентът дойде със суров проект и в лицето на Vipe намери партньор за цялостната техническа поддръжка, плануване на клиентското изживяване и избистряне на печелеща концепция.

Кои са ключовите елементи при създаване на уеб сайт и онлайн магазин?

Никога не съм бил привърженик на универсално работещите елементи. Ключово е да се отдели възможно най-много време в предварителни разговори и правилното проучване на нишата, за която се създава уеб сайт или онлайн магазин.

Само така елементите, които биха работили върху таргетираната аудитория и публика, могат да бъдат добре филтрирани, отсети и проучени.

До голяма степен ключовият елемент е индивидуалният подход спрямо проекта.

Какви сайтове могат да се създават с WordPress?  

На практика може да се създаде всичко. Системата е създадена с идеята да бъде за блогване, но възможностите ѝ могат да бъдат развити до всякакви задания.

През годините съм използвал WordPress за направата на всичко от онлайн магазини продаващи вариация от продукти – от бурканче мед, до  хитов автомобил – до мениджмънт системи за вътрешно управление на заводи.

Какви сайтове не трябва да се създават в WordPress?

Ако строго трябва да отговорим на въпроса – не препоръчвам да се упражняваме с WordPress при създаване на хазартни, банкови или разплащателни сайтове.

Погледнато в дълбочина не трябва да създаваме необмислени добре сайтове и такива за които нямаме достатъчното време, бюджет и екип.

Защо клиентите да изберат изработка на уеб сайт с WordPress? Има ли и други алтернативи и защо WordPress е по-добър?

WordPress предлага както възможност за работа от начинаещи, така и от опитни девелопери. Самата система се развива от общество от доброволци, огромен брой хора са въвлечени в надграждането.

За алтернативи не можем да говорим – съществуват множество други CMS-и – също изначало безплатни и с отворен код – но не и притежаващи 38% дял в Интернет (към октомври 2020). На практика можем да говорим за алтернатива едва когато друг cms достигне близко до такава популярност.

Сподели с нас добри практики за сигурност при изработка на уеб сайт?

Уеб сигурност е многопластов обект – важно е да знаем, че когато говорим за сигурност, съобразителността ни трябва да мисли в посока ограничаване на достъпа до файловете на сайта, подсигуряване на базата данни, комуникацията между нашата инсталация и външни сайтове и приложения, съхранение на потребителски данни и други.

Погрешно е да смятаме, че затваряме кръга и подсигуряваме сигурността с инсталация на даден security плъгин, точно толкова, колкото да смятаме, че WordPress е лесен за хакване.

Без да изпадаме в множество технически подробности – доверете се на надежден хостинг, поддържайте кода на сайта към последни версии, не използвайте слаби пароли. Ако боравите с изключително много чувствителни данни, се обърнете към специализирана компания за онлайн сигурност. Ще се радвам да направим ново интервю само по тази тема.

Няколко кратки думи към нашите читатели?

Радвам се, че имам възможността, да бъда представен в DiTech, където екипът зад сайта и посетителите създават уникална симбиоза на дигитално общество. Надявам се разширяването на това общество продължи с високи темпове.

Покажи повече

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close