IT ExpertМнения

Комплексният подход е перфектната рецепта за информационна безопасност

Информационната безопасност е състоянието на запазване на информационните ресурси и защитата на законните права на индивида и обществото в информационната сфера.

Информационната безопасност е процес на гарантиране на поверителността, целостта и достъпността на информацията.

  • Конфиденциалност: Предоставяне на достъп до информация само на оторизирани потребители.
  • Цялостност: Осигуряване на точността и пълнотата на информацията и методите за нейната обработка.
  • Достъпност: Осигуряване на достъп до информация и свързаните с тях активи на оторизирани потребители при необходимост.

Информационната безопасност са всички аспекти, свързани с определянето, постигането и поддържането на конфиденциалност, цялостност, достъпност, отчетност, автентичност и надеждност на информацията или средствата за нейната обработка.

Информационната безопасност се определя от липсата на неприемлив риск, свързан с изтичане на информация чрез технически канали, неоторизирани и нежелани ефекти върху данните и (или) върху други ресурси на автоматизираната информационна система, използвана в автоматизирана система.

Комплексният подход за работа с информационната безопасност е най-ефективен. Информационната сигурност е въпрос на човешко съзнание, поведение и правилна организация на бизнес процесите, като се вземат предвид изискванията за сигурност.

Инциденти се случват най-често заради служители: хората правят грешки, уморяват се, могат да натиснат грешен бутон, така че половината от успеха са технически ограничения, от случайни инциденти, втората половина е културата на безопасност на всеки служител.

Ето защо е важно да се провеждат превантивни разговори и обучения. В съвременния свят кибернетичните заплахи са предназначени за хора: ако получите фишинг имейл, той е безвреден, докато не стигнете до линка и кликнете върху него. Другата точка е организационна, хората трябва да знаят правилата, правилата трябва да бъдат формулирани, трябва да има определена политика, която всеки трябва да следва.

Не забравяйте: в света на кибернетичните заплахи са много често срещани, а последиците от атаките са много сериозни – до пълната загуба на бизнес, фалит. Разбира се, въпросът е на дневен ред. Сигурността в наше време е просто трябва да бъде задължителна част от корпоративната култура, а висшето ръководство е първата заинтересована страна по този въпрос, тъй като управлява бизнеса, и при реализация на рисковете ще бъде първият отговорен.

Ето някои съвети, които ще позволят на персонала ви да избягва инциденти с информационната безопасност:

  1. Не отваряйте непроверени връзки;
  2. Не можете да разпространявате поверителна информация;
  3. Не можете да напишете парола на лист хартия или на залепващ стикер;
  4. Не можете да използвате USB-носители, в които не сте сигурни (хакер може да остави заразеното физическо устройство на мястото, където жертвата задължително ще го намери);
  5. Когато се регистрирате в сайтове, посочвайки телефонния номер и пощенския адрес, внимателно проверете за какво е необходима тази информация, може би по този начин ще се регистрирате за платен бюлетин.

Надяваме се, че с течение на времето информационната безопасност ще се превърне в ключов елемент на корпоративната култура във всяка компания.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close