IT ExpertАктуално

Онлайн бизнес в облака – Драгомир Желев

Драгомир Желев – Основател и управител на Delta.bg – компания с 10 години история в създаването на хостинг решения и клауд.

Онлайн бизнес в облака - Драгомир Желев

Онлайн бизнес в облака

Модна тенденция ли е cloud хостингът или полезно решение за вашия бизнес онлайн?

Какво е клауд хостинг?

С прости думи, клауд хостингът позволява използването на сървъри, бази данни, дисково пространство, мрежа, софтуер, услуги и администрация през интернет (облака) с цел да се използват динамично ресурсите и икономия от мащаба.

Например – ако искате да имате собствен сървър, то трябва да закупите или наемете целия сървър, дискове, мрежовото оборудване, резервирано захранване и редица други продукти, за да имате реално работещ сървър, и след това трябва да администрирате и поддържате цялата инфраструктура сами.

Клаудът ви дава възможност да използвате такава виртуална част, от каквато имате нужда, от огромна инфраструктура, създадена, за да бъде отдадена под наем и поддържана от екип специалисти, фокусиран само върху нея и вас, техните клиенти.

Какви са основните компоненти и ресурси, които трябват за един онлайн проект?

1.Виртуален сървър

Виртуалните сървъри или VPS, които се използват в хостинг индустрията от повече от 10 години, са клауд по същество. Те са една виртуална част от много по-голям сървър, която е напълно отделена и изолирана от останалите части, така че да се гарантира сигурността на софтуера и данните, но същевременно споделя ресурса на сървър с мощни процесори и огромно количество RAM памет и дискове.

Обикновено, когато говорим за клауд виртуален сървър, имаме предвид нещо повече. Те са базирани на динамична инфраструктура, така че да може изключително лесно да се стартират, спират и конфигурират сървърите в зависимост от текущата необходимост на бизнеса ви.

2.Distributed stоrage

Една от основните и съществени разлики между обикновените виртуални сървъри и клауд сървърите е именно дисковото пространство. Дистрибутираният сторидж е технология, която използва едновременно масив от голямо количество дискове, разположени на множество сървъри, като едновременно разпределя и репликира вашата информация на независими сървъри и дискове. Ползите от тази технология са много:

Данните са защитени – Обикновено данните се репликират едновременно на три отделни сървъра. Така, ако изгори един отделен диск или спре един цял сървър, вашите данни са налични и сървърите ви продължават да работят с тях.

Много по-голяма скорост на четене и записване – Поради факта, че данните са разпределени на множество дискове, четенето и записването става едновременно от всички, което увеличава значително скоростта.

Резервираност на виртуалните ви сървъри –  При стандартните VPS самият виртуален сървър и дисковото пространство, което той използва, са обикновено на един и същ хипервайзор (физически сървър). Ако хипервайзорът спре поради някаква причина, вашият VPS няма как да бъде онлайн докато повредата не бъде отстранена. Благодарение на дистрибутирания сторидж, при подобна ситуация може да се стартира виртуалният ви сървър на друг хипервайзор само за няколко минути, тъй като данните ви са независимо достъпни и защитени.

3.Мрежа

Свързаността е третият изключително важен компонент. Вашият хостинг доставчик трябва да осигурява резервираност на мрежата – както вътрешно между сървърите, така и към интернет. Добрата практика в случая е локалната мрежа да е поне двойно резервирана, за да се гарантира постоянната свързаност на сървърите ви и трябва да има свързаност към интернет от най-малко три независими доставчика. Добре е доставчикът ви да осигурява достатъчна скорост не само за вашия сървър, но и за цялата клауд инфраструктура.

4.High Availability

High Availability (Висока достъпност) е възможността на една система или отделен компонент от нея да бъдат достъпни за дълъг период от време, въпреки проблемите, които могат да възникнат. По-горе описаните примери за мрежа и дистрибутиран сторидж, са идеален пример за високо достъпни компоненти, които получавате от един съвременен клауд хостинг. И точно те ви дават възможността да се създаде същата функционалност и за вашите уеб сървъри, база данни и т.н. За целта се създават няколко еднакви виртуални сървъра, които, от една страна, разпределят натоварването и трафика помежду си, а от друга, гарантират, че, ако един от тях спре да работи, останалите ще продължат да работят и услугата няма да бъде прекъсната за клиентите.

Още повече, тази конфигурация дава възможност лесно и бързо да бъдат добавяни повече сървъри към един “high availability” клъстер, така че, ако натоварването на сайта ви се повиши значително, сайтът ви да продължи да работи бързо и безпрепятствено.

Дотук обяснихме основните предимства при използването на клауд хостинг. Разбира се, има още много детайли, които правят клауд хостинга завършен, но, ако информацията в тази статия е нова за вас, ви препоръчваме силно да се обърнете към специалисти, които имат опит с конфигурирането и управлението на клауд хостинг.

Как да изберем доставчик на клауд услуги?

Разбира се, не всички доставчици предлагат еднакви услуги. Някои предлагат заплащане на час, други –  на ден, а при трети – минимумът е на месец. Някои предлагат дистрибутиран сторидж, а други – не. Първо трябва да прецените от какво имате нужда и след това да потърсите доставчик, който го предлага.

Вторият въпрос, на който трябва да си отговорите, за да вземете решение, е къде са вашите клиенти.

Ако бизнесът ви е базиран основно в България и съседните страни, ви препоръчваме силно да изберете български доставчик. Ползите са:

По-добра скорост на зареждане на сайта ви. Колкото и да е бърз интернет в днешно време, е различно, ако данните трябва да “пътуват” в България и съседните страни или от/до Западна Европа или САЩ.

По-добро позициониране в Google. Локалният IP адрес ви дава предимство при позиционирането в Гугъл от България. Също така, скоростта на зареждане на сайта оказва голямо влияние.

Най-важното от всички е поддръжката. С български доставчик ще имате съпорт на български език, в българско работно време и с по-високо качество от съпорта на международните доставчици.

Ако бизнесът ви е международен и целите клиенти в Западна Европа или САЩ, може би е по-добре да използвате международен доставчик и сайтът ви да бъде позициониран близо до вашите клиенти. Обикновено големите международни клауд доставчици не предлагат поддръжка и администрация и можете да потърсите българска компания, която може да ви осигури тези услуги.

Третият вариант е така наречените хибридни решения – ако бизнесът ви има нужда от това, може да се направи така вашата инфраструктура, че да имате сървъри в няколко хостинг доставчика на различни места по света.

Имате ли нужда от всичко това?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Всичко зависи от вашия бизнес, софтуера, който използвате, и редица други параметри. Понякога клаудът е определено по-доброто решение, а понякога един нает сървър или дори стандартен VPS биха ви свършили чудесна работа. Препоръката ни е да се обърнете към опитни хостинг специалисти, които да анализират вашия сайт, трафик и текуща инфраструктура и да съставят оптималното за вашия случай решение.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close