IT ExpertАктуално

Блокчейн през 2019 г.: тенденции за развитие на технологиите

Подобно на всяка друга нова технология, блокчейн предизвиква повече въпроси, отколкото отговори: от една страна, много често чуваме, че той има много приложения (защита на авторското право, транзакции, фиксиране на промени в хранилища на данни), но от друга страна, някои предприятия неохотно внедряват blockchain-проекти, а други съвсем са ги замразили.

Очевидно е обаче, че тази технология има перспективи, които все още не са разкрити, пише порталът на проекта Entisers Project, а на предприятията е необходимо известно време, за да разбират това как да извлекат от нея практически ползи.

Порталът проведе проучване сред експертите, за да разбере какво очаква блокчейн през 2019 г. Общо бяха очертани четири тенденции в развитието на технологиите.

Активизация на идентифицирането на успешни бизнес практики

Аджит Прабху, който се занимава с изучаването на иновативните технологии в Deloitte Consulting, смята, че краткосрочните тенденции не отразяват напълно интереса към блокчейн, те затвърждават основата за идентифициране на осезаеми и продуктивни възможности за неговото използване.

Интересът на корпорациите в блокчейн нараства, тъй като те започват да сравняват бизнес задачите си с тази технология и да определят как тя им помага да ги решат”, каза той. Според него, за тази цел, предприятията ще стартират пилотни програми, тестват концепции за осъществимостта на даден метод и провеждат други експерименти.

Освен това, тъй като технологията има ограничен обхват от приложения, специално внимание ще бъде отделено на намирането не само на неговото стиковане с бизнес целите, а определяне на налични пътища за най-добро взаимодействие. „Има достатъчно задачи, които могат да бъдат решени с участието на технологии като изкуствен / когнитивен интелект, роботика и където блокчейнът е напълно безсилен. Тук е важно да изберете своя ключ за всяка задача, в противен случай лошият избор ще доведе до проблеми под формата на недостатъчна възвръщаемост на инвестициите и разрушаване на жизнения цикъл на внедряването на технологии ”, смята Прабху.

Главният оперативен директор на Lucidity, Ника Йънг, отбелязва, че търсенето на реални сценарии за използване на блокчейн ще помогне да се отървете от синонимността на криптовалутната треска: „Блокчейн дълго време е неразривно свързан с криптовалутата, но това не е единствената област на неговото приложение. В момента се тестват различни индустрии, от производството до търговията на дребно, за да се определят силните страни. Много от тях вече са известни: контрол на веригата за доставки и прозрачност на операциите, проследяване на правата на собственост и други“.

Подобряване на имиджът

Според Янг блокчейнът има проблем с репутацията, който трябва да бъде решен в краткосрочен план: „Много хора вярват, че блокчейн и криптовалута са взаимозаменяеми неща, още по-лошо, волатилността на пазара на криптовалута е дала повод за изместване на блокчейн по-далеч. Въвеждането на блокчейн е възможно само след разяснителна работа в отраслеви източници. Предприятията трябва да видят разликата между двете технологии, както и да разберат какви ползи от blockchain има извън финансовите транзакции„.

Разширяване на бизнес функционалността

Генералният директор на Unblocked Future Alison McCouley отбелязва, че ранните инициативи с експерименти и опити за въвеждане на blockchain се оказаха трудни, но по-късно опитът ще им помогне да избегнат и да се адаптират към технологиите. „Много корпоративни пилотни програми са в застой. Това се дължи както на технически ограничения, така и на човешки фактори, така че трябва да промените подхода към работата на персонала или взаимодействието между партньорите. ИТ директори ще се занимават с въпросите на обучението на служителите, те ще започнат да решават натрупаните проблеми и това ще доведе експериментите на блокчейн до по-високо ниво ”, каза тя.

Макколи прогнозира, че изучаването на блокчейн, намирането на начини да се използва за много хора ще бъде трудно, ще има грешки и разочарования, но блокчейнът не е еднодневна технология, така че трябва да бъдете търпеливи и да продължите експериментите. Тя съветва да не се ограничава само до ИТ специалисти в рамките на експериментите, тъй като блокчейнът не е високоспециализирана технология: „Не мислете, че технолозите ще измислят най-ефективните начини за използване на блокчейн. Струва ми се, че компаниите, заети с тяхното развитие, се стремят да повишат нивото на информираност за него във всички отдели, за да придобият експерти с познания по въпроса, които познават технологията и разбират какво се променя сега“.

Прабху подкрепя своя колега: „Наистина, рано или късно врзъките по въвеждането на блокчейн на ниво отдели или корпоративни експерименти ще доведат до увеличаване на рентабилността и ще засилят доверието на предприятията в това, че е време да спрем да доказваме лоялност към концепцията и да започнем да се занимаваме с блокейна като технология, която дойде сериозно и за дълго време. Най-високото ниво на възвращаемост на блокчейн ще осигури решения, които излизат извън корпоративните граници, поради което най-голямата задача е да се намерят иновативни решения и да се развиват и внедряват извън организационните бариери.

ИТ евангелистът Gordon Hough вярва, че „blockchain е високотехнологична технология, така че за да придобиеш своя опит да го използваш на бизнес ниво, трябва да видиш как се развива в мащаб – на ниво консорциуми и екосистеми, как индустриалните стандарти и на тази основа да установи сътрудничество с изпълнители или групи от дружества. Бъдещето на блокчейн се намира в екосистемите. Трябва да се отбележи, че те само започнаха да се формират, има ранни проекти в областта на различни системи за управление на идентификацията, базирани на блокчейн, но досега те не трябва да се вземат предвид.

Увеличаване на мащабируемостта и производителността

Прабху очаква блокчейнът да преодолее сегашните си мащабируемост и ограничения на производителността. Това е предпоставка, защото ако тези проблеми не бъдат решени, компаниите ще спрат да експериментират, ще спрат да проучват потенциалните приложения на технологията и ще оценяват различни платформи и доставчици. «Повышение масштабируемости платформы и вычислительной производительности — это то, чего недостает блокчейну. По моим подсчетам, для решения этих проблем понадобится от двух до трех лет», — говорит Прабху. „Увеличаването на мащабируемостта на платформата и изчислителната производителност е това, което липсват в blockchain. Според моите изчисления, ще отнеме от две до три години за решаването на тези проблеми, ”казва Прабху.

На свой ред, Young нарича мащабируемост „пречка номер едно, която блокчейн трябва да преодолее, за да могат разработчиците да създават приложения за решаване на реални бизнес проблеми„. Той отбелязва, че в съвременното въплъщение публичният блокчейн може да обработва само 15-20 транзакции в секунда, което очевидно не е достатъчно за промишлени мащаби. Въпреки това, напредъкът в тази посока вече е налице, както се вижда от напредъка, постигнат от свързана технология на страничната верига. Според него през 2019 г. тези технологии ще станат по-съвършени, но решаването на проблема с нарастващата скалируемост ще постави индустрията пред нов проблем: как да се мащабира блокчейнът, без да се нарушава децентрализираната му природа.

Така или иначе, но ИТ мениджърите, които продължават експериментите, ще имат неоспоримо предимство, те ще развият по-добро разбиране на пазара на блокчейн. „ИТ директорите трябва да бъдат в течение, внимателно да наблюдават конкуренцията между платформите с отворен код и собствените решения, за да наблюдават еволюцията им“, съветва Прабху.

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close