IT ExpertМнения

Gartner: защо се рушат корпоративните blockchain-проекти

Blokchain обещава много ползи, но по пътя към тях може да се попадне на много подводни камъни. Главният директор по изследванията на Gartner, Adrian Liu говори за грешките, допуснати от компаниите, които са се заели да усвоят тази технология.

Blockchain е една от най-горещо дискутираните технологии. Привържениците на тази технология твърдят, че почти всичко е подчинено на нея, от създаването на нови валути, увеличаване на прозрачността на управленските функции до повишаване на сигурността на веригите за доставки. Някои пазарни наблюдатели дори считат, че блокчейнът е основа за установяването на „посттрекситни“ търговски отношения между Великобритания и континентална Европа. Въпреки факта, че интересът към blockchain не намалява, той не отразява напълно перспективите от гледна точка на реалното използване в предприятията.

Според едно скорошно изследване на Gartner, причината за това е, че повечето такива инициативи никога не излизат извън началния етап на експериментиране. Само един от десетте проучени от анализатори компании има такива проекти или планове да придобият в краткосрочен план. Пазарът на блокчейн платформи и свързани технологии все още е в начален стадий и досега промишлеността не е постигнала консенсус по такива ключови компоненти като концепцията на продукта, набора от функции и основните изисквания за приложения.

Gartner дава показва най-често срещани грешки, които са направени от инициаторите на blockchain проекти:

  1. Разбиране на технологията и методите за нейното прилагане. Повечето проекти използват blockchain, за да записват данни, използвайки технологията на разпределения регистър (Distributed technology book, DLT), но игнорират функции като децентрализирано съгласуване (консенсус), токенизация или „умни“ договори. Фактът, че организацията по принцип не използва пълния набор от функции на блокчейн, трябва да я накара да помисли дали изобщо има нужда от нея;
  2. Готовността на блокчейн за търговска употреба. Повечето от услугите и технологиите, които са свързани с blockchain, все още не са готови за широкомащабно внедряване на ниво предприятие. Това се дължи на факта, че те не отговарят на съответния стандарт за сигурност и нямат архитектура, която да е съвместима с най-модерните инструменти за управление на мрежата;
  3. Разликата на blockchain в основния изглед от готовата система. Предприятията не разбират напълно, че blockchain е основна технология, а не система, готова за внедряване, така че и липсват функции като потребителски интерфейс, бизнес-логика, механизми за съхранение на данни и взаимодействие. В технологичните кръгове, по някаква причина, се счита, че технологията на базовото ниво не е толкова далеч от цялостно решение за прилагане, но не е така;
  4. Blockchain е просто база данни или механизъм за съхранение. Целта на DLT е да предостави потвърждаващ, непроменлив и надежден отчет, основан на действията на ненадеждни страни. Основната разлика между DLT базите данни и традиционните бази данни е, че те не могат да бъдат променяни. Стойността на blockchain в изолация от DLT не е толкова висока, така че в някои случаи най-добре е да се прибегне до традиционните решения за управление на данни;
  5. Оперативна съвместимост и индустриални стандарти. Повечето продукти на blockchain се намират в разработка. Досега техните разработчици не са помислили как ще си взаимодействат в бъдеще. Никога не избирайте платформа на блокчейн на базата на нейната съвместимост с технологията на друг доставчик;
  6. Смарт – договори – зряла технология. Смарт – договорите са най-мощният катализатор за развитието на блокчейн като технология, но големите проблеми с тяхната разширяемост и управляемост все още не са решени и ще отнеме две или три години;
  7. Игнориране на проблемите на управлението. Когато се присъединявате към една или друга обществена платформа с блокчейн, е важно да знаете водещите мотиви, които управляват нейните разработчици. Организациите се нуждаят от осведоменост по въпроси, които могат да представляват риск за успеха на техния проект, така че има смисъл да се създаде общност от участници в платформата, за да се създадат модели на управление. Това ще даде възможност да се разбере как се вземат решенията, как те се легализират и какви са правата на участниците в екосистемата. В много случаи това е единственият начин, по който предприятията могат да държат под контрол развитието на публични проекти.

 

Gartner не е единствената компания, която споменава проблемите на организациите с блокчейн проекти. Това се посочва и в проучването на индустриалната група techUK. Тя отбелязва, че много компании не искат да си взаимодействат с blockchain поради факта, че тя е основната технология на Bitcoin и по този начин е свързана със скандалната репутация на последната. Предприятията трябва да решат свързаните с blockchain въпроси за кибербесопастност. Те се опасяват също, че децентрализацията е еквивалентна на липса на контрол и отговорност.

Друга тревога на предприятията е потенциално високата цена на замяната на съществуващите системи. Факт е, че някои от тях (платформи за търговия с акции, клирингови операции, разплащания и сметки) съществуват от няколко десетилетия и в момента тяхната подмяна с блокови платформи по отношение на време и финансови разходи може да бъде изключително тежък товар за организациите.

В допълнение, компаниите са притеснени за същността на технологията – идеята за неизменност на записи (веднъж записани сделки не могат да бъдат изтрити). На пазара има достатъчен брой организации, които досега не могат да свържат своите нужди с връщането, коригирането или заличаването на транзакциите с блокейн. Тези проблеми засягат както финансовите компании, така и организациите, които се придържат към регламентите за защита на данните на ЕС (GDPR), една от които включва концепцията за „правото да бъдеш забравен“.

Разпределената структура и липсата на централизиран контрол противоречи на изискванията на законодателството за защита на данните, което в някои случаи определя правилата, какви данни, на какво място и в какъв обем трябва да се съхранява.

Независимо от факта, че blockchain е технология, която е предназначена за решаване на най-сложните проблеми, всъщност има много работа, която трябва да се направи, преди да се превърне в такава.

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close