Електронна търговия

Ние сме хората, които променят България

„Ардес Информационни Технологии“ ЕООД
(Ardes.bg) стартира преди 25 години във Варна. Компанията е специализирана в продажбата, сервиза и поддръжката на техника – лаптопи, компютри, периферия и аксесоари, смартфони и др. Предлага и редица допълнителни услуги, като застраховка срещу инциденти, допълнителна гаранция до 3 и 4 години, експресна замяна на повредена техника и възможност за наем, които правят живота на клиентите по-лек и спокоен.

Ardes.bg разполага с търговски обекти в София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Перник. Паралелно с това развива и поддържа своя онлайн магазин, който е един от най-посещаваните сайтове за избор на IT техника, с над 3.5 млн. потребители на година и разнообразие от над 35 000 артикула.


Кои са Ardes.bg? С какво са по-различни от останалите вериги магазини за техника?

Винаги с нескрита гордост казвам, че Ardes.bg е изцяло българска компания и понастоящем най-големият специализиран търговец на лаптопи и компютри в България, насочен както към частни клиенти, така и към малкия и среден бизнес.

За последните 3 години сме обслужили повече от 150 хиляди клиенти, осигурявайки им качествени IT продукти, като лаптопи, компютри, смартфони, периферия, компоненти и аксесоари, както и индивидуална консултация при избора им. Всички наши продукти са подсигурени от възможността за допълнителен пълен гаранционен и извънгаранционен сервиз при необходимост. И не само това. Разработили сме редица допълнителни услуги в помощ на клиента, като главната ни цел е да бъдем полезни на нашите клиенти и да правим живота им по-лесен и приятен чрез използването на качествената IT техника, предлагана от нас.

През годините съм открил, че не е достатъчно да предложиш на хората конкурентна цена или само бърза доставка. Лоялните клиенти и фенове на бранда Ardes.bg сме спечелили най-вече с коректното, открито отношение и внимание към нуждите им.

Знаем за много световни примери от Сили-циевата долина, започнали в гаража на родителите си, каква е вашата история?

И нашата история не е по-малко „романтична“.

Преди 25 години, през 1996 г., заедно с още един човек стартирахме бизнес – в малък апартамент на 4-тия етаж. Нямахме пари, а в сградата нямаше даже асансьор. Имахме 2 ученически стола и 3 ученически чина, купени на старо, както и 2 отвертки. Така започнахме да сглобяваме компютри в нашия „гараж на 4-тия етаж”. Не знаехме как се прави бизнес, как се обслужват клиенти, как се управлява фирма, но аз имах ясната идея какво да предложим на хората: индивидуална консултация и асемблиране на качествени компютри, подсигурени от отличен сервиз.

Първите години бяха интересни. Млади хора без опит и пари, но с голям ентусиазъм, търсехме своето място под слънцето, постоянно измисляйки нови начини как да спечелим клиенти. Носенето на стотици бройки от тежките цветни CRT монитори пеш до 4-тия етаж остави незабравими „спомени” в гърба и кръста ми, но това е отличен урок, който се опитвам да предам безболезнено на моите деца и колеги.

Три години по-късно, през 1999-а стартира сайтът ни www.ardes.bg, който беше един от първите специализирани сайтове за компютърна техника. Още по онова време предлагахме възможност за електронни поръчки.

През годините Ardes.bg се развиваше бавно и постепенно, докато през 2008 г. отворихме първия си магазин за лаптопи във Варна. Натрупали повече от 10-годишен опит, вече знаехме какво да правим. От тогава до сега продажбите ни нарастват между 20% и 25% всяка година. През 2018 г. открихме най-големия ни магазин в София, а през 2021 година открихме и нови магазини и офиси в Пловдив и Бургас.

Корпоративният ни отдел е фокусиран в обслужването на средни и големи корпоративни клиенти и обслужва над 12 000 фирмени клиенти всяка година.

През годините развихте дейността си и я ориентирахте към обслужване на фирми и корпоративни клиенти. Какво давате повече на вашите фирмени клиенти?

Независимо, че онлайн бизнесът, физическите магазини, обслужващи частни клиенти, се развива успешно, ние още от самото начало стартирахме и обслужването на фирмени клиенти. През годините натрупахме опит, контакти и партньорства, които ни позволиха да предлагаме все по-добри продукти на всички наши клиенти. През последните 7-8 години придобихме значителен опит в партньорствата ни със световните производители на PC брандове и станахме Златен и Платинен партньор на брандове като Lenovo, DELL, HP, Acer, ASUS. Това ни даде предимство, защото получаваме информация директно от производителите, имаме достъп до специални сделки и цени, както и достъп до глобалните договори на големи международни корпоративни клиенти, така, че нашите условия за доставка на IT техника да не се различават от условията, които получават корпорациите в САЩ, Германия или където и да е по света.

През годините разработихме и допълнителни еко програми, които позволяват на корпорациите и фирмите да върнат старото си IT оборудване и да го подменят с ново, като така едновременно спестяват средства и пазят природата. Може би сме една от първите компании, които успешно предлагат IT техника на оперативен и финансов лизинг и имаме вече десетки клиенти, които се възползват от това. Всеки корпоративен клиент има личен акаунт мениджър, който се грижи за него и му осигурява персонално обслужване. Благодарение на постоянн-ото качество, бързина и точност на обслужване, както и на широкото портфолио от продукти, които предлагаме, корпоративният отдел успява да расте с повече от 30% годишно през последните няколко години.

На какво се дължи успехът на Ardes.bg?

За да е успешна една компания, преди всичко трябва да е постоянна и последователна в действията си. Ние сме като маратонци на дълги разстояния – постоянно и методично следваме нашия път. Това, което ни отличава, е непрекъснатият стремеж да подобряваме себе си всеки ден, за да отговорим на високите изисквания и очаквания на потребителите. Успехът ни се дължи на постоянната и упорита работа на всеки член на екипа. Гордея се, че в Ardes.bg работят качествени специалисти, разбиращи от работата си и отдадени на това да обслужват клиентите с максимално внимание и грижа. Много от колегите работят дълги години, някои повече от 14 години във фирмата. Благодарен съм на всички за всеотдайната работа и вярвам, че без този положителен дух и екипност във фирмата нямаше да постигнем отличните резултати.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ...
Успешни онлайн или как да стигнем първите позиции в търсачката?
Интервю с Надежда Коцинова, tbi bank
DHL Express доверен партньор на бизнеси с луксозни стоки и трамплин за компании, които искат да продават в чужбина

Подобни публикации

Back to top button
Close