IT ExpertАктуално

Страхът от дигитална трансформация и шест стъпки за преодоляването му

Има само шест основни принципа, които трябва да бъдат разглеждани в контекста на дигиталната трансформация.

Не можете да заспите поради мислите, че конкурентната компания отново ви е изпреварила, или отдавна не сте доволни от показателите на отделните производствени процеси, или наблюдавате спад на печалбата? Определено трябва да помислите за необходимостта от цифрово преобразуване. Стивън Енгел, старши вицепрезидент на Hitachi Consulting, определи шест основни принципа за успешно изпълнение на цифрови проекти.

Обърнете внимание: според IDC до 2020 г. 60% от компаниите от списъка на Global 2000 ще могат да удвоят производителността си поради дигитални трансформации на бизнес процеси, които в този момент ще се изпълняват не от хора, а от програми. В същото време проучване, проведено от анализатори на Forrester / Odgers, показа, че само 26% от ИТ директорите на компанията имат ясна цифрова бизнес концепция. Тези два факта подчертават огромната пропаст между съвременния бизнес и технологичния прогрес, която трябва да бъде намалена възможно най-бързо.

Вече на всички пазари без изключение има значителни фактори, предизвикващи революционни промени: увеличаване на очакванията на клиентите, по-бързи и изобретателни конкуренти, принципно нови възможности, да не говорим за строгите изисквания за рентабилност на бизнеса. Разнообразие от цифрови технологии допринасят за тези трансформации: 3D печат, аналитична прогноза, машинно обучение, блокчейн, изкуствен интелект, сензори, алгоритмично моделиране и много други.

Съществуват обаче само шест основни принципа, които трябва да бъдат разгледани в контекста на цифровите трансформации. В крайна сметка, не е задължително цифровото преобразуване да се превърне непременно в дълъг процес; освен това не би трябвало да бъде. Цифровото преобразуване не е опит да обхване необятността. Това е последователност от постепенни взаимосвързани стъпки, всяка от които допринася за рентабилността и конкурентоспособността на компанията.

Първи принцип: поставете измерими цели. Пилотните проекти трябва да са такива, че да могат да бъдат описани в няколко параграфа и след това да измерват ефективността – например в размера на печалбата. Важно е в същото време проектите да не се превърнат в „фиксирана идея“, в противен случай можете да загубите способността да мислите глобално и да видите начините за нови цифрови трансформации.

Втори принцип: тествайте хипотези с данни. Например, ако един от проектите е насочен към повишаване на производителността на линия, засегната от непредвиден престой, събирайте данни за определен период от време. Това може да са данни за производственото натоварване, сложността на процеса, потреблението на суровини, планираните поръчки. Съвкупността от данни по ключови показатели ще потвърди хипотезата и ще разработи алгоритъм за по-нататъшни действия.

Трети принцип: създайте икономически модел на проекта. Например, запитайте се: инвестициите в подмяна на оборудване ще осигурят ли реални икономии на разходи? Ако имате доказателства, че всеки престой струва хиляди долари и излага на опасност отношенията с клиентите, тогава вече имате готов бизнес случай. Не забравяйте, че проектът за дигитална трансформация трябва да прекъсне дори не по-късно от година след старта си и да осигури значителна възвръщаемост на инвестициите след 18 месеца.

Четвърти принцип: включете бизнес лидерите във вашия дигитален проект. Традиционните месечни срещи, доклади и отчети за състоянието не са подходящи за дигитална трансформация. Трябва да създадете екип от мениджъри, отговарящи за всяка област, свързана с проекта.

Пети принцип: не забравяйте, че резултатите от проекта са важни. Изберете пилотни проекти със солидно проучване за осъществимост и се съсредоточете върху премахването на бариерите пред изпълнението. Може би хранилището на данни няма достатъчно капацитет за съхраняване на съответната информация, получена в реално време, или не всички необходими данни се получават от сензорите. Решаването на тези междинни проблеми ще създаде точно предимствата, които сте планирали да получите и поддържате необходимото ниво на активност в процеса на цифровите трансформации.

Шести принцип: използвайте примера на водещи компании от други индустрии. Често това, което изглежда като далечна възможност в друга индустрия, е стандартна процедура за извършване на операции. Успехът на други компании по пътя към дигитална трансформация на бизнеса ще вдъхнови екипа и в резултат ще му позволи по-добре да оцени значението на усилията.

Най-важното е да се съсредоточите върху резултата. Независимо дали вашата компания планира скоро да премине през дигитална трансформация или вече реализира проекти за цифрово развитие, внимателно помислете как ще събирате, анализирате и използвате данни и какви нови технологии ще са необходими за подобряване на вашия бизнес. В този случай ще можете да изградите успешна стратегия за управление на предприятието и със сигурност ще се окажете търсена компания на пазара на 21 век.

 

 

Покажи повече

Di Tech

DiTech | Добре дошли в света на дигиталните технологии

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close